13:37 Idag

Fick precis ett fantastiskt tweet i mitt flöde på Twitter. Jag kan inte annat än blogga om det för jag blev både överraskad och hänförd. Det är @berinder som gifter sig idag och det är ju stort i sig, nu känner jag inte Leif Landén (som är personen bakom nicket) så i vanliga fall hade jag kanske inte reagerat så starkt över ett giftermål, det är trots allt ganska många som gifter sig varje dag.

Om du inte är med på varför det är så himla roligt ska jag ta och förklara, om du inte är en nörd (vilket du förmodligen inte är med tanke på att du inte förstod) så vill jag varna för resten av inlägget, det kan innehålla nördigt språkbruk och bör därför inte visas för barn.
1337 är det språk med vilket nördar talar med varandra på nätet. Det är en omskrivning av LEET (jämför tecknen) som i sin tur kommer från ELITE. Om man spelat David Brabens Elite och Frontier, vilka förmodligen är de mest nördiga spel som någonsin skapats (kanske med undantag för det där flygledarspelet), så känner man igen Elite-rank. Alltså en poäng på hur elit man är. Om man då vill förknippas med att vara allra mest elit pratar man förstås 1337. Nu har nog de allra flesta som använder 1337 glömt ursprunget men lika nördigt är det i alla fall.
1337 bygger på tecken som ser likadana ut, tecken som ligger nära varandra på tangentbordet och ord som stavas som dom låter. Det är egentligen ganska lätt att skriva 1337, att läsa det lätt kräver en del övning dock. Här kommer lite exempel som kan förtydliga:
  • pwnd, Pwnd kommer från owned, P:et är helt enkelt ett typo på O:et som ligger bredvid på tangentbordet och det sista E:et är helt enkelt förkortat bort.
  • d00d, är inget mer komplicerat än ett dude som är stavat som det låter fast med nollor istället för O.
  • n00b, kommer ursprungligen från newbie, någon som inte varit med tillräckligt länge för att ha koll på reglerna, det är stavat som det låter och precis som i d00d så har O:n bytts ut mot nollor.
Notera att shiftlägen ofta används fel i 1337 och det kan ge lite besynnerligheter, till exempel blir utropstecken ofta 1. Standard är också att man tar i så man spricker (det är ju utvecklat av nördiga 14-åringar) så vanligts landar utropstecken på ungefär 11!!11SHIFTONE!!11! Dessutom så vill man ju som nörd ofta vara extra häftig (används det ordet alls längre?) och då gör man som dansbanden (dansband är det tuffaste i nördvärlden) och överanvänder Z och X. Här kommer lite exempel på det:
  • H4xxor, är nog bland det abslout tuffaste epitet man kan ha i den här världen, betyder hacker och det torde vara uppenbart hur ordet kom till.
  • N!njaz, ninjor som helt enkelt stavats med z på slutet och fått ett utropstecken istället för i (de ser ju lika ut). Ninjor är om möjligt än tuffare än hackers och tuffast är kombinationen:
  • S4jb3rh4xxorn!nj4z, Cyber-hacker-ninjas, väldigt coolt. Som du ser kan man helt enkelt sätta ihop för att förstärka lite som i 1984 (nej det var menat att vara siffror), dubbelplusbra.
Nu tror jag att du har grunderna så då kanske du kan klara en första övning i 1337. Jag ska ge dig en mycket typisk mening och du kanske kan förklara den i kommentarerna.
0MGf4xx1ngn00b Ir0xx0rzy4b0xxors
Lycka till.

Ett svar på “13:37 Idag”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *