20% per år är målet

Kommer du ihåg min post om att arbeta för helgen? Där pratade vi om hur lönlöst det är att försöka arbeta för att kunna spendera pengarna senare och att man måste gilla sitt jobb. Nu ska vi prata om raka motsatsen, vi ska prata om avkastning och ränta på ränta. Det låter kanske lite torrt men det är långt från tråkigt, ränta på ränta är det allra roligaste.

Jag ska börja med att prata lite om Warren Buffet, han är förmodligen världens bäste investerare. Om du inte har koll på Buffet är det dags att googla för det är en person att känna till. Jag ska faktiskt inte prata om fundamentalanalys som annars är när man brukar komma dragandes med Warren Buffet utan jag ska prata om de 2 saker som ligger bakom Buffets framgångar (förutom hans skicklighet inom fundamentalanalys då).

Det första är att hitta företag som går bra stadigt. Det behöver inte vara företag som går fantastiskt men de ska greja 20% varje år. Inget snack om saken 20% är ett bra företag men det behöver inte vara Google eller Boo.com, det behöver bara vara ett bra företag.

Det andra är att investera långsiktigt. Det är lätt att tro att en sån som tjänat så vidrigt mycket pengar som Buffet daytradear tillsammans med hajarna på Wall Street men det är så långt ifrån sanningen som man kan komma. Warren Buffet gör motsatsen, där andra sitter på en aktie en dag, en vecka eller en månad håller Buffet på sina aktier i en livstid. Förklaringen är enkel och du har redan fått båda ledtrådarna. Om vi räknar lite vad blir resultatet av 20% värdeökning varje år i 20 år?

AvkastningTitta på tabellen och fundera lite. Den visar värdet på ett aktieinnehav som växer med 20% varje år över en tjugoårsperiod. Om vi tänker oss att siffran till vänster är i kronor så är det en investering om 10 kronor som på 20 år växer till nästan 400 kronor. Om vi ser det som kkr så är det 10.000 som växer till nästan 400.000. Om man som Buffet ser det som miljoner så är det en investering på 10MKr som efter 20 år är lika med nästan 400 miljoner på fickan. Det här är ett nästan magiskt diagram, det förvandlar småpengar till stora pengar.

Tjugo år är inte ens en särskilt lång tid, om jag skulle kunna tänka mig vänta till pensionen (jag är 34 i år) och tänker mig att jag går i pension vid 62 så får vi åtta år till. Kan åtta år till verkligen göra så stor skillnad? Jajjebullar, det gör en enorm skillnad! Om jag skulle investera 100.000 kr nu och få 20% ökning av värdet till dess jag går i pension så har jag mer än 16 miljoner.

Det här är anledningen att Buffet så länge körde runt i en gammal skruttig bil, om jag pyntat 100.000 kr för att köpa en, lite halvdan, bil så har jag förlorat 16 miljoner kronor. Jag kan alltså välja, en finare begagnad bil nu eller en Sunseeker till pensionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *