AI-hotet mot mänskligheten är kanske mest ett hot mot vårt förstånd?

Om jag skulle gissas så är 90% av allt innehåll som produceras på Internet ihoprafsat av en AI idag. Twitter är i huvudsak bottar som svarar på andra bottars tweets. Facebook är enbart bilder på kvinnor med 6 fingrar eller AI-memes. Google tar åren av förtroende de byggt upp hos besökarna för att ge dem rådet att det är bra att äta en liten sten om dagen eller att osten lätt fästs på pizzan med superlim.

Om man inte har en fallskärm kan den ersättas med en ryggsäck vilken som helst, proklamerar Google, och det är sant om du förstår kontexten. Informationen kommer om en studie där deltagare förväntas hoppa ur ett mycket litet stillastående flygplan och resultatet av studien är att en ryggsäck är lika säker. Det är just för att visa att man måste förstå kontexten det här har publicerats från början. Det är lätt att tro att man rullat ut funktionen bara för aktiekursen som förstås reagerar positivt varje gång någon säger AI.

11 exempel på AI

Den som besökt sociala medier de senaste åren kanske har märkt mängden besynnerliga svar på besynnerliga poster? Eller så har du inte det? Tycker du det finns en ökande mängd spam-konton? Meta raderar mellan 500 miljoner och 2 miljarder spamkonton per kvartal. Under 2022 raderade man 5,8 miljarder konton. Långt fler än vad de har riktiga användare, även om man räknar alla oss som har ett konto bara för Messenger.

Vad innebär det?

För annonsörer eller optimerare innebär det otroligt mycket, både bra och dåligt men troligen mest dåligt. För världen tror jag det är värre än så. Det spelar ingen större roll för mänskligheten att AI-genererade annonser från något amerikanskt storbolag endast har AI-interaktioner och Bot-views. Det finns en risk att den unika situation som funnits i strax över 20 år går mot sitt slut.

Information har varit så tillgänglig att världen gjort enorma skutt framåt. Dagarna man gick till Televerket för att slå upp företagsadresser på annan ort är förbi. Vi ska trycka extra på det, om man ville ringa någon i ett annat riktnummerområde kunde man gå till Televerket och hitta, i ett rum fullt av gula telefonkataloger, det nummer man sökte.

Det kanske är så att det är slut med automatiskt kurerat innehåll (vilket har varit Googles funktion till nu) för att ersättas med AI-innehåll. Eller, om vi ska vara uppriktiga, innehåll från en ”språkmodell” för det är inte en förståndsmodell eller en kunskapsmodell. Det är en mun utan hjärna. En för alltid babblande mun helt utan förstånd.

Kanske är det som med Adobes bild-AI, att vi blir tränade på Midjourneys bilder och om några generationer tycker det är onaturligt med bara fem fingarar per hand.

Jag är lite nervös

För att vara en extremt teknikpositiv människa är jag lite nervös. Inte för att AI ska beväpna sig och ta över utan för att den kommer snabba upp fördummandet av oss alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *