Annika Falkengren

Annika Falkengren, VD på SEB fick under gårdagens Aktuellt figurera som exempel på Brandjacking.

Aktuellt hade förstås inte en aning om att det heter brandjacking men det var i alla fall vad det handlade om. Saken är den att Annika Falkengren har ett smutsigt förflutet som poppar upp i sökresultaten och det vill SEB dölja.

 

Annika Falkengren är inte den enda som drabbats av Brandjacking (att kidnappa någons namn- eller varumärkessökningar), Disruptive.nu kan visa att 5% av Sveriges börsnoterade bolag lider av fenomenet på sitt eget namn, om man skulle gå igenom alla deras varumärken och produkter blir listan förstås längre. Det finns olika anledningar att det dyker upp obehagliga sökresultat på varumärkessöknignar, det kan vara en konkurrent som vill snylta på din besökarström eller en missnöjd kund och bloggare som vill få upprättelse.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur man går tillväga om man vill ägna sig åt brandjacking, det är faktiskt ganska enkelt men det kräver lite SEO-kunskaper. Det låter förstås värre än vad det är, man kidnappar ju någons varumärkessökningar men det är inte olagligt och i mina ögon knappast omoraliskt. Man kan däremot faktiskt ställa sig frågan om det är omoraliskt att se till att negativa omdömen om ett företag inte syns i sökresultatet. Är det verkligen rätt att se till att Annika Falkengrens smutsiga byk inte syns?

2 svar på “Annika Falkengren”

 1. Beror på vilkens moral man ser det i från.
  Det företaget som blir utsatt har en skyldighet mot sina aktieägare att se till att företaget inte tar skada.
  Ur konsumentsynpunkt vill man nog gärna se om företaget finns på Cint eller Svensk Handels varningslista om vi nu pratar om den typen av negativ reklam.

  I Falkengrens fall lär det sakna betydelse för banken. Hon personifierar mer det alla banker sysslar med mer eller mindre.

  Sedan kan man undra hur moraliskt det är att dra igång ett drev och hänga ut ett företag för en struntsak. Just bara för att man kan och får med sig andra som gärna öser lite skit bara för att det är roligt.

  Nu är jag icke skuldfri där skall jag säga. Ligger själv överst på en sökning på ett profilnamn inom foliehattsrörelsen. Och mycket högt (plats 2) på ett annat namn inom samma rörelse. Är det moraliskt eller inte?

 2. Tycker helt klart du har rätt i att det är en fråga om perspektiv. Jag toppar själv sökningar på sånt jag tyckt varit riktigt ruttet. En av de mest lästa posterna på den här bloggen är till exempel den om "Yellow Register".

  Som bloggare så tycker jag att jag nästan har ansvar att berätta så tydligt som möjligt om det är något som jag upplever att det är ruttet. Som företagare så ser jag ju också hur ett enda misstag kan ge permanenta skador för företaget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *