Applicerad Freakonomics

I Svenskan idag kan man hitta artikeln elevers resultat kan påverka lärarlöner hitta det häpnadsväckande förslaget att lärarnas löner ska knytas till elevernas prestationer

Det är den borgerliga majoriteten i Sollentuna kommun som vill att elevernas kunskapsutveckling ska väga tyngre för lärarnas lönesättning, än vad som sker i dag. Enligt Maria Stockhaus (m), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Sollentuna, ska kopplingen mellan lönen och elevernas prestationer motivera lärare i deras strävan för bättre lön.

Så här säger Maria Stockhaus (ordförande i Barn och Ungdomsnämnden i Sollentuna):

Vi vill hitta en modell för rektorerna att våga ta steget lite längre när det gäller att fokusera på lärarnas förmåga att förbättra resultaten.

För att visa vad det här förslaget egentligen är ska jag tipsa om en mycket intressant bok. Boken är skriven av Dubner och Levitt och heter Freakonomics, du hittar den till exempel här.

Freakonomics går till står del ut på att applicera ekonomiska modeller på lite andra saker och ett exempel som tas upp i boken är lärares incitament. Ekonomi handlar som bekant mycket om incitament och om vi tittar nogrannare på vilka incitament lärarna i Sollentuna får kanske vi kan dra lite slutsatser:

Kommer lärare i Sollentuna få incitament får att jobba hårdare och undervisa bättre? Kanske, till viss del kan säkert en del uppleva att om de jobbar hårdare får de högre lön. Många kommer säkert inse att oavsett om de skjuter in en timma till per dag så kommer inte elevernas resultat förbättras så mycket att deras lön blir märkbart högre.

Kommer lärare i Sollentuna få incitament att fuska åt sina elever? Jepp. Det finns faktiskt forskning som faktiskt redovisas just i ovan nämnda bok (ok, det redovisas kanske inte helt akademiskt men nogrannare rapporter finns att tillgå). Lärare som får mer betalt om deras elever presterar bättre får incitament att se till att eleverna lär sig precis det som finns på provet som bedömer detta istället för att få en bred kunskap. Lärare vars inkomst är avhängig av deras elevers resultat har dessutom ett stark incitament att ändra elevernas resultat. I Sverige sätter ju dessutom lärarna betygen själva och de har när de gör det alltså ett incitament att sätta högre betyg än eleverna förtjänar.

Det här förslaget är ett typexempel på dumheter. Därför försökte jag mig som första person i Sverige på lite Applicerad Freakonomics.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *