Är alla som jobbar på kulturredaktioner idioter?

Andreas Ekström på Sydsvenskans Kulturredaktion ger sin in i fildelningsdebatten och väljer att direkt visa att han inte över huvud taget förstår debatten.

Fildelning är inte stöld, eftersom inget fysiskt föremål tas från någon annan.
Det här argumentet är det i särklass mest vulgära. Genom att låtsas att frågan handlar om ”en plastbit”, vilket man gärna säger då det handlar om skivor, försöker man flytta fokus från det jobb som har lagts ner på att komponera musik och spela in den. Detta arbete måste betalas på något vis.

Kan man läsa i hans partsinlaga på sydsvenskan. Han försöker med den här meningen raljera över de som förespråkar fri fildelning. Som om det var ett argument som används. Många hävdar förstås att fildelning inte är stöld och på mycket god grund. Det är varken juridiskt (lagen är rätt tydlig på den här punkten) eller moraliskt stöld eftersom för att det ska kunna vara stöld behöver den som äger produkten vara den som blir drabbad. Nu råkar det ju i fildelning vara så att den som äger produkten är den som delar ut den.
Äger produkten gör nämligen den som köpt den, inte den som sålt den. Man kan ha vilka konstiga raljerande åsikter som helst om fildelning men det kommer aldrig vara stöld, man måste vara en sån som tror på allt som sägs i reklam för att gå på det.

Som en rolig incident i samma citat hävdar Ekström att ”Detta arbete måste betalas på något vis”. Är det någon annan än jag som har svårt att se att det är ett måste? Är det så att alla som är upphovsmän självklart ska kunna leva på det? I så fall är Ekström skyldig mig en stadig månadsinkomst, jag har ju upphovsrätt till det som skrivs i den här bloggen och måste således få betalt.

Som svar på Ekströms trolling (att skriva överdrivet provocerande saker bara för att få uppmärksamhet):

Dumskallarnas sammansvärjning är slutligen här.

Är svaret ja. Se till att läsa på innan du skriver, man får gärna tycka illa om fildelning men man ska inte vänta sig att få betalt när man skriver dumheter.


, , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *