Artister borde få lika mycket betalt som journalister

I Sverige konsumerar vi en hel del nyheter, vi konsumerar också en hel del musik. Vi har här två yrkesgrupper som borde ligga ganska nära varandra i årlig omsättning eftersom jobben är mycket lika. Båda jobben är sådana som eftersträvas av många, massor av tonåringar drömmer om en solokarriär på scenen och journalistutbildningarna kan välja och vraka bland studenterna.

Hela dagens upphovsrättsdebatt bottnar i att artister måste ju kunna ta betalt för det dom gör. Jag skulle vilja säga tvärtom Journalister måste kunna ta betalt för det dom gör. Vi konsumerar massor av båda inriktningarna och det är liknande arbete. Marknadsmässigt (och moraliskt) skulle jag vilja säga att det är rimligt att yrkesgrupperna totalt sett tjänar ungefär lika mycket.
När det gäller hur många svenskar de båda grupperna når skulle jag säga att det är mer eller mindre jämnt om man hugger lite grovt. De mest lästa journalisterna borde ha ungefär lika många läsare som de största inhemska artisterna. Det är alltså rimligt att de får ungefär lika mycket betalt. Det är också rimligt att hela yrkeskårerna har ungefär lika mycket betalt. 
Det här är bara ett exempel på varför det är fel att resonera sig utifrån att musiker, låtskrivare och andra upphovsrättsinnehavare måste kunna få betalt för sitt arbete. Det finns bara en viss mängd konsumtion och den är bara värd en viss summa pengar. Att i lag säga att alla musiker ska tjäna pengar på löjligt höga nivåer är bara konstigt, det är inte konstigt däremot att folk inte är beredda att betala. 
Vi är nämligen beredda att betala ungefär så mycket som vi betalar för DN. 

2 svar på “Artister borde få lika mycket betalt som journalister”

  1. Mycket klok tanke. Varför ska artister tjäna sådan ofantliga summor när andra som skapar upphovsrättsskyddat material inte gör det?

  2. Min grundinställning är iofs att om man kan så ska man däremot är det konstigt att reglera en marknad på ett sätt så att det förstärker monopoltendenser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *