Att glädjas över på Nationaldagen

Glad nationaldag på er. Vi är väl inte så vana vid att faktiskt ha en nationaldag för frasen rullar inte direkt av tungan. Jag skulle vilja berätta om Försvarsmakten som faktiskt gör vårt nationaldagsfirande möjligt.

En del av er känner kanske till mitt engagemang i försvarsmakten under senare år och jag skulle vilja passa på att lyfta just försvaret idag. Sverige har under en mycket lång tid varit skyddat, framgångsrikt.

M90 - Magnus Bråth
Så här ser jag ut när jag tar på mig modell 90

Min egen korta tid som återkommen till försvaret är inte så mycket att tala om men de många andra som dedikerat sina yrkesliv eller som ställer upp frivilligt är människor jag skulle vilja lyfta fram. Vi ska prata om nationell integritet.

Vad är nationell integritet?

Den nationella integriteten brukar definieras som vår suveränitet, vår förmåga att vara en egen stat. Inom försvaret använder man orden oftast när det handlar om kränkningar, notera hur likt det är andra användanden av orden. Vi vill bibehålla vår integritet, därför kan vi inte acceptera främmande makts kränkning av vårt territorium. Och det är själva grunden i vår suveränitet, man skulle nog inte ens kalla oss en suverän stat om vi inte förhindrade andra att agera fritt på våra marker och vatten.

Hemvärnet på högvakt

Ett slag för dem som hållit gränsen under de fattiga åren

När man pratar om de som gjort en insats för landet inom det här ämnet pratar man ofta om de soldater som arbetat för Sveriges bästa (och för freden) i utlandet. All heder till dessa personer men det är inte dem jag vill lyfta, bara, idag. Idag vill jag prata om alla dem som gnetat på sedan början av 2000-talet.

Håll gränsen, du känner säkert till ordern 1981 från dåvarande statsministern Thorbjörn Fälldin till överbefälhavaren. Det var när 12 sovjetiska fartyg eskorterade ett ubåtsbärgningsfartyg vars uppgift var att undsätta U137. Det såg ut som att man från sovjetiskt håll helt enkelt tänkte gå in och göra vad som krävdes för att få loss ubåten från svenskt vatten.

Sverige

Sanningen är att det mer eller mindre löpande sker kränkningar av svenskt territorium, flyget behöver gå upp med jämna mellanrum för att mota undan främmande flyg och det försöks fotograferas eller undersökas på svenska viktiga platser lite nu och då. Kränkningarna, och hotretoriken, har ökat på senare år men den har hela tiden funnits där. Men det har också försvarsmakten gjort.

För mig själv är det väl kanske Västernorrlandsgruppen i Härnösand och I19 i Boden som ligger närmast till hands, tillsammans med de många hemvärnskompanierna runt om i landet men det gäller förstås alla andra också. De soldater och officerer som hållit gränsen trots en decimerad försvarsmakt. De som i alla väder, mest regn och snö utgår jag från ifall min grundutbildning lärt mig något alls, försvarat. Jag tycker de är värda ett extra tack idag.

Om du vill ställa upp

Försvaret söker alltid efter nya soldater och vägen in är via grundutbildningen. Utbildningen tar 4-11 månader beroende på befattning du utbildas till och du ansöker här.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *