Att göra uppror, ordningsbetyg

Jag kan tycka att uppror är något som är viktigt, både på ett individuellt plan och för samhället. Att sätta sig på tvären när man inte håller med eller att stå på sig för att man inte kommer överens med hur det ser ut är ett av fundamenten för både en personlighet och ett samhälle. Det är mycket möjligt att det hämmar utvecklingen att vi fostras till att inte göra uppror, för visst är det så att upprorsmakare endast mycket sällan belönas.

Visst är det så att det är stökigt i skolan och visst är det så att det är ett problem som vi inte riktigt lyckats hantera men man får inte i debatten glömma att det är hälsosamt med uppror. Det är naturligtvis inte bra att individuella uppror går ut över undervisningen men det är också viktigt att undervisningen inte går ut över upproret. Det är inte alldeles långsökt att ett ordningsbetyg premierar att sitta still och hålla käften och jag tror inte att de som debatterar saken idag är medvetna om resultaten som kan komma från det. Vi skulle till exempel kunna utarma sverige på nya politiker för sitta still och hålla käften är inte riktigt en naturlig del av politiken och ska förstås inte vara det.

Vi ska naturligtvis inte ha lektioner där man inte lär sig något för att det är sån oordning men det det kommer att krävas att vi tar till vara på våra rebeller för att vi som samhälle ska få ut maximalt av skolan för alla områden kräver rebeller för att kunna utvecklas, t om skolan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *