Att nå ut i pressen

En artikel i en tidning som når din målgrupp kan var bättre än nästan all annan reklam. Har man internetbaserad verksamhet är det min bestämda åsikt att artilar i nätupplagorna är de bästa men för alla andra är papperstidningar i särklass bäst. Utan större efterforskningar på området, andra än mina egna erfarenheter, så är en tidningsartikel mycket bättre än både radio- och TV-inslag. Man får nästan känslan att det är en för stor tröskel att ta sig över när man sitter i TV-soffan.

En tidning som är nischad är också väl värt att jobba lite extra på, de har ofta färre nyhetstips och är därför mer välvilliga till dig när du ska försöka få dem att skriva. En annan sak som är viktigt här är att man kan nå en mkt bättre skara potentiella kunder än i en bredare tidning, t ex upplevde jag lika bra effekter från IDG som från Aftonbladet trots att aftonbladet är större.

Hur gör man då?
Precis som när det gäller sökmotoroptimering så måste man ha ett bete. Tidningarna behöver något som de kan nappa på. Att du säljer skotrar kommer aldrig vara en nyhet tyvärr. I mitt fall är själva företaget betet Tankafritt.nu var förstås uppseendeväckande men det behöver inte vara något som är så kontroversiellt. En bra ny produkt eller någon annan intressant händelse finns ju alltid möjlighet att skapa.

Steg två är att du måste ta personlig kontakt med journalister, pressmeddelanden duger inte om du inte redan är välkänd. Ring upp och prata med alla som verkar skriva om ämnet. Enskilda journalister är mer på hugget än redaktioner efter nyheter.

Sen det absolut viktigaste; du måste välja rätt tidpunkt. Jag lanserade Tankafritt.nu på midsommarafton av en anledning. Storhelger är det nyhetstorka! Tidningarna är beredda att skriva om vad som helst i anslutning till en storhelg, mellandagarna är kanske allra bäst. Visserligen kanske du inte konverterar alla läsare till kunder eftersom de har fullt upp med snapsen men du har en helt annan möjlighet att synas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *