Bättre än någonsin att vara artist

Jag har blivit attackerad av artister rätt ofta pga mitt Tankafritt.nu och det är alltid samma sång, varför vill du att man inte ska kunna leva på sin musik, varför hatar du artister? Nu har det däremot kommit ut lite riktig forskning från KTH och Daniel Johansson. Ingen av de artister som skickar arga mail kommer förstås acceptera den (det är ju inte riktig forskning om det inte kommer från IFPI) så vi kan kanske inte förvänta oss någon förändring i deras argument.

Rapporten visar att artisterna i Sverige tjänar mer än någonsin, det handlar om en ökning på 35% sedan 2000, detta trots att fildelningen ökat rejält. Om de upprörda artisterna hade haft lite förståelse för kausalitet hade de kunnat ta det här som en läxa i just kausalitet, det faller ju tyvärr på sin egen orimlighet så jag ska ta och förtydliga:

  1. Jag tjänade skitmycket pengar förut för jag är en artist som bajsar ur mig hits för massorna.
  2. Nu tjänar jag nästan inget trots att jag är en artist som massar ur mig bajshits.
  3. Det måste bero på fildelningen.

Det här är ett exempel på när man inte  förstår vad som är statistik och vad som faktiskt är ett samband. Bara för att fildelningen ökar och dina intäkter minskar betyder det inte att det finns ett samband och att det inte finns visas av den här rapporten. Den visar ju till och med att du har fel i din grund, artister tjänar inte mindre, artister tjänar mer.

Naturligtvis har jag pratat med artister som inte har surat sig från 2000-2009 utan faktiskt gillar Internet, det finns alla sorter.

2 svar på “Bättre än någonsin att vara artist”

  1. Det gäller att anpassa sig till verkligheten :) Tråkigt att vissa artister bara vill sura, istället för att göra det.

  2. Verkligen, jag är övertygad om att konkurrensen ökat och det innebär att pengarna sprids ut mer. T ex för att det är lättare att nå ut via andra kanaler än just skivbolag. Det kan förstås ge känslan av att man inte kan livnära sig som artist men det har ju inte med fildelning att göra (annat än att det kan fungera som kanal för mindre artister).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *