Bloggare måste också kunna livnära sig

Fildelningen är idag så utbredd att våra svenska bloggare inte kan livnära sig på sina verk. Det finns idag bara en handfull bloggare i Sverige som faktiskt inte behöver ett annat jobb samtidigt. Det här är ett resultat av att folk idag anser sig ha rätten att läsa vad som helst på Internet utan att betala för sig.

Varje gång du öppnar en sida på nätet skapas en kopia på din dator. Det betyder att du olovligen kopierar allt innehåll på de bloggar du läser. Om du inte hade gjort det hade bloggens upphovsman kunnat försörja sig på sitt bloggande vilket han eller hon naturligtvis har rätt att göra. Nu för tiden har ungdomar fått för sig att man har rätt till fri tillgång till vilken information som helst utan att göra rätt för sig vilket naturligtvis ger enorma ekonomiska konsekvenser.

Ett bra exempel är den svenska bloggtjänsten Bloggproffs.se (som för övrigt drivs av undertecknad) med över hundra tusen sidvisningar i månaden och knappt några intäkter. Ett annat exempel är den här bloggen, flera hundra läsare om dagen borde generera några pengar kan man tycka, den är ju större än Stockholm Stoner för tusan.

Den enda rimliga lösningen är att allt bloggande sker lokalt och att de som är intresserade köper blogginläggen på CD-Rom eller kassettband för dom som inte har CD på datorn. Eventuellt kan man tänka sig en cartridgelösning, det är nog inte så komplicerat att använda sig av till exempel NES’ cartridgesystem.

För att få bukt med internetläsning av bloggar och för att ge stöd till cartridge-läsning har jag beslutat att starta Anti-Läsar-Byrån. Jag kommer helt enkelt att vidta rättsliga åtgärder mot alla läsare av den här bloggen och i framtiden mot läsare av de bloggar som ansluter sig till Anti-Läsar-Byrån. Det här är utan tvekan den enda vägen framåt och vi har redan stöd i lagen, du får inte kopiera den här bloggen utan mitt samtycke och du har redan gjort det.

Om du också är en bloggare som vill stämma dina läsare så kontakta mig, och sprid det här budskapet vidare, vi kan inte låta fildelarna förstöra bloggosfären.

26 svar på “Bloggare måste också kunna livnära sig”

 1. Jag tycker också att det är mycket snyltläsande där ute. Folk skickar runt mina länkar och prenumererar på RSS:er som om mitt arbete inte betydde något. Skönt att någon äntligen vågar stå upp för ett mer begränsat och dyrt internet!

  PS. Vilka sanktioner kan jag vänta mig nu när jag uppenbarligen läst ditt inlägg?

 2. Ja du är ju dessutom dubbelt utsatt eftersom du skriver om skivor och således borde få dubbelt betalt.

  Angånde din tjuvläsning av mitt inlägg kommer mina advokater ta kontakt med dig till veckan.

 3. Jaa, fyfan. Vi bloggare har det hårt. Min största blogg får cirka 1000 besökare per dag och jag ger ut allt mitt material helt gratis! Allt som jag skriver.

  Men vänta…. Jag får ju betalt! Med mina annonser drar jag in cirka 150-300kr/dag. Borde inte alla kunna göra på det här viset?

  Om jag kan tjäna så mycket/lite pengar på 1000 besökare så måste väl film-branschen kunna skapa nån slags tjänst där dom visar reklam var 20:e minut eller något?
  Och tjänar massor på de?

  Spotify är ju extremt populärt och verkar fungera för de flesta parter, eller har jag fel?

  Aldrig att jag köper något extra TV-abonnemang, aldrig att jag köper filmer (jag vet ju inte om det är en skitfilm innan jag sett den), aldrig att jag köper musik (10 låtar per album där 2 låtar är bra? no way).

  Nu har jag skrivit tillräckligt.

 4. Med en vettig liknelse hade det gått att plocka poäng på temat. Vad man nu ska med poäng till förresten. Jaja. I vilket fall så faller den här rätt platt, eftersom de tillfälliga kopior som görs när jag läser din blogg är närmast jämförbara med de som görs när jag lyssnar på webbradio på SR. Hade det varit DET som det var frågan om hade du haft en poäng. Nu hade du ingen.

 5. Jag skulle vilja betala för att jag läst det här inlägget. Har ALB något bankgironummer jag kan betala in på?

  Sedan skulle jag också vilja gå med. Jag antar att det kostar lite.

 6. Anonym: Du gör den definitionen ja. Men om ALB säger att det är olagligt så är det så! Sluta gnäll och betala för dig, eller tycker det är okej att gå in på ICA och läsa tidningarna där, trots att det finns en skylt som säger att man inte får det???

 7. Sami, svaret är nej, du kan inte betala för att läsa den här bloggen online. Det rimliga är att du går och köper den i butik.

  Anonym, varför är de jämförbara med webbradio och vad spelar det för roll? Menar du att man inte kan titta på dem igen? Beroende på vilket operativsystem du använder så hamnar de på olika ställen men de finns där och kan både läsas igen och igen och vad värre är, dom kan spridas. Om du inte kan bevisa att du inte mailat en kopia av den här bloggen sån är du skyldig.

 8. Hur skall jag göra då?
  Jag har ju läst kommentarerna också.
  Så jag har ju läst vad von Essen, Sami och de andra skrivit utan att betala för det.

 9. Ja du har helt rätt Urban men enligt lag är allt som publiceras här faktiskt överlåtet till mig, lite som om du skriver kontrakt med djävulen, förlåt ett skivbolag. Efter det kommer du aldrig tjäna några pengar på din musik och det samma gäller här. Du har faktiskt inte ens rätt att läsa din egen kommentar utan att betala för det.

 10. Tänk på stackars mig som inte enbart är bloggare, utan även är tecknare. Jag blir ju bestulen två gånger, först när folk läser det jag skivigt och varje gång någon gör en ROTFLMAO åt mina teckningar.

  Tänk på att det är ett hårt arbeta att blogga och ännu hårdare att teckna. Jag tillbringar 4 timmar per dag med att dricka kaffe på Kafé Kringlan för att komma på skämt i världsklass, sedan måste jag ägna mer än 30 minuter åt att skapa det som ungdomar nu förtiden tror är gratis.

  Jag har försökt med reklam på min sida, men dagens ungdomar går inte på detta eller så är de för lata för att klicka på reklamen. Om folk snart inte betalar för sig kommer jag i framtiden bara att göra sämre blogginlägg, för kvalité kostar ju som sagt.

  ”Tjuvläsning dödar bloggar”.

 11. Nåja, på sätt och vis har han ju en poäng.

  Bloggare fyller en viktig samhällsfunktion, och likt tidningar, borde vara berättigade till statligt stöd.

  Tänk er en myndighet, typ bloggmyndigheten, som man kan registrera en blogg hos, som sedan betalar ut ersättning till den som registrerat bloggen, beroende på till exempel antal sidvisningar per vecka, samt antal nya inlägg per månad.

  (Myndigheten kommer naturligtvis vara tvugna att köra öppen mjukvara, samt ett publikt telnet-konto där vem som helst kan inspektera servermiljön.)

  Jag har inget emot ifall en del av mina skattepengar skulle bidra till att försörja de som, till stor del, formar min bild av världen…

 12. Kenny lex, jag tror nog att ungdomarna egentligen skulle vilja klicka på reklamen men det är precis som du säger, de är för lata.

  Skymt, eftersom att mäta sidvisningar skulle vara för straight forward vet jag inte om jag tror på det. Det skulle ju vara som om att man fick kassettpengarna beroende på hur många gånger låten faktiskt kopierats. Idag är det ju tvärtom man får den utifrån hur många gånger den sålts (alltså låtit bli att kopieras) detta för att artister som riktar sig mot gamla människor ska få dubbelt så mycket betalt.

  Det enda rimliga är att vi tar ut en pappersavgift, säg kanske en skatt på 50 öre per A4 och 75 per A3. Dessa pengar delas sedan ut till de bloggare som har störst intäkter från annonser.

 13. Äntligen, vad skönt att fler börjar fatta! Piratkopiering dödar bloggar!

  Jag har också funderat lite på om ipred kan användas för oss bloggare, så att vi också kan få betalt. Undrar om inte hotbrev är det lättaste sättet? Bara registreara alla läsers ip-nummer, begär ut dem och skicka en räkning tillsammans med lite farliga ord om intrångsundersökning? Kanske finns det till och med advokater eller privatutredare som är villiga att hjälpa till med detta mot en viss andel av intetäkterna? Jag skrev lit om det i samband med att vi fick ipred,

  Allmänheten har också väldigt lite förståelse för detta tycker jag. Det flesta tycks vara av åsikten att blogga är något man gör för att man vill eller tycker det är roligt. Som ett exempel på detta träffade jag en en minst sagt uppretad tant förra veckan då jag deltog vid en informationskampanj om eu-valet. Tanten var arg (på mig) för att ett av hennes verk tydligen olovligt laddats, hon gick så långt så att hon ville att jag skulle betala henne för detta …? Jag svarade henne lugnt att vi är på samma sida, på grund av folk som dig har jag på senare tid känt mig tvungen att börja skriva en blogg, jag som egentligen snart är civilingenjör skulle också vilja ha betalt för detta, som ingejör borde jag tjäna mellan 25-30 tusen per månad och jag räknar med att minst lagt ner en månad på detta, vem ska betala mig? Tanten svarade bara att det finns många bloggar. Detta tycker jag är det typiska förakt man möter i samhället idag, folk förväntar sig att man ska jobba gratis bara för att man bloggar! Nej, lika för alla säger jag, det är dags att bloggarna reser sig upp och kräver betalt!

 14. Leplaid, jag tror på idén om hotbrev, rent teoretiskt skulle man kunna skicka till alla eftersom man kan utgå ifrån att nästan alla vid ett eller annat tillfälle läst en blogg.

 15. Är du verkligen seriös Magnus?

  Det du skrev i föregående inlägg + att jag inte gick in på din blogg med flit utan kom från pusha så känner jag mig hotad av det du skriver.

 16. Hmmm alltså Magnus det känns lite som att du inte vill ha några läsare alls till din blogg. Bloggande går ju delvis ut på att man vill ha besökare och kommentarer och om man nu skulle bli stämd för att man råkar besöka din blogg via mer-trafik eller någon annan tjänst som DU har kopplat till din blogg så kan du ju inte stämma någon.

  Jag hoppas för din egen skull att detta inlägg är till för att driva med folk.

 17. Ironi funkar inte alltid i text och jag var medveten om det när jag skrev posten, det är alltså en parodi på upphovsrättsdebatten.

 18. Ni måste skämta!
  det e faktiskt ingen som har tvingat er att blogga. Om man tjänar pengar på att blogga så e det en bonus. Och vem skulle köpa en blogg på CD.. Skriv en bok eller ngt för det här e bara bullshit..

 19. Vi får helt enkelt köra liveblogging. Återta spoken word-kulturen. Men drar man det ett steg längre är det ju lite knasigt att flera kan höra de ljudvågor man utsöndrar.. blir inte det också kopiering? Vi får nog hålla käften och gå på soc istället.

 20. Jag gillar verkligen idén med live-blogging. Det blir nästan som gamla berättartraditioner, man får helt enkelt se till att folk lär sig bloggposterna utantill så att de kan upprepa dem för sina vänner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *