Blogger vs WordPress.com

Idag finns det i mina ögon 2 bloggmotorer som är något, visst det finns lite betal-cms som kanske skulle kunna platsa men jag kan verkligen inte se någon anledning till att betala för något som är nästan lika bra som gratisvarianterna. Det är bara WordPress och Blogger som är av intresse.

Den här bloggen finns på Blogger även om det inte ser så ut i domänen, jag har på ett mycket smidigt sätt köpt till en egen domän. Det finns många anledningar att välja Blogger men sanningen är nog att jag tycker att dess svagheter gör att WordPress är bättre. Jag tänkte jag skulle spalta upp lite fördelar i alla fall:

Det är väldigt enkelt att komma igång med Blogger, till och med enklare än WordPress, tycker jag. Det tar inte mer än 30 sekunder så har du en blogg up and running. Man kan dessutom räkna med att det alltid fungerar på ett bra sätt och nertiden är minimial (nu är det inte direkt någon stor nertid på WordPress heller men Blogspot känns lite säkrare). Det är väldigt lätt att knyta din Bloggerblogg till allt annat som du har som ägs av Google, Analytics, Adsense etc. Här har vi dessutom en annan stor fördel, du får tjäna pengar på din blogg.

Notera att det i inläggets titel står WordPress.com, alternativet att ha en egen instans av WordPress på ett eget hotell är ju något annat än att sätta upp en gratisblogg. Om du har en egen instans av WP så har dy mycket större frihetsgrader men det kräver också en helt annant teknisk kompetens.

Fördelarna med WordPress.com är många men det jag kanske gillar allra bäst är hur teman och widgets fungerar. Det finns helt enkelt fler och bättre teman till WordPress än det gör till blogger. Inte nog med det, de är bättre i sökmotorerna också. Att få sin Blogspot-blogg att fungera 100% i sökmotorerna är på snudd till omöjligt och man måste haxa en massa. WP håller direkt från starten en mycket högre standard.

Kontentan
Om jag vill ha en gratisblogg väljer jag nästan uteslutande WordPress även om det verkar annorlunda för att den här finns på Blogger. Det behöver inte tvunget vara på WordPress.com eftersom jag tycker att det finns andra instanser av WordPress (då med en WPMU) som har fler intelligenta funktioner. Vår egen Bloggproffs till exempel har ett mycket smartare taggsystem likt det som förr fanns på WordPress.com.

Egentligen väljer jag däremot nästan alltid en egen instans av WordPress på ett eget webbhotell, jag gillar att lätt kunna ändra i koden när jag tycker att det behövs och att fritt kunna välja plugins gör WP på egen host överlägset.

3 svar på “Blogger vs WordPress.com”

  1. Ibland känns det skönt att det är suboptimalt också. Det blir inte så mycket stress över att man inte tagit de positoner men borde för man vet ju att det ändå inte är lönt :)

  2. Har själv WordPress och jag gillar att när det väl är installerat så är det smidigt, kraftfullt och enkelt. Det finns mängder med mallar av riktigt hög kvalitet också, vilket betyder en stor del för mig. Kanske enda kruxet är att det finns en viss startsträcka man måste ta sig igenom om man är ny på området…men efter en liten stund fixar man det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *