Bloggosfärens kompetens

Det verkar inte som att det någonsin kan ta sig in i huvudet, bloggosfärens samlade kompetens är enorm. Svenska bloggare sitter tillsammans på en kompetens som är långt mycket större än hela yrkeskårer och ändå envisas folk med att referera till bloggar som någon sorts glorifierade dagböcker.

Det finns flera anledningar till att det är så här och jag tänkte försöka visa upp några. Den allra första är bloggarnas stora mängd, eftersom det finns så ruskigt många bloggar finns det också en ruskigt stor mängd guldkorn. Kakan är så stor att man kan äta sig mätt på russinen. Eftersom det dessutom inte finns någon egentlig redigering finns allt tillgängligt och om man filtrerar på rätt sätt kan man få exakt det man vill ha. Eftersom det finns ganska effektiva sätt att sortera bloggposter, inlägg och kommentarer (t ex Google) så kommer förr eller senare bloggosfären antingen döda gammelmedia eller så kommer dessa medier helt enkelt införlivas i nämnda sfär.

En annan anledning till bloggosfärens enorma kompetens är att människor med mycket kompetens bloggar. Jag menar inte att alla som bloggar besitter en särskilt stor kompetens eller att alla med någon viss kompetens bloggar utan jag menar att det inom i princip varje intresseområde finns kompetenta specialiserade bloggare. Hur många insiktsfulla artiklar om aquascaping har du läst i dagspressen det senaste året? Specialistkunskaper för de initierade kan bara hittas på bloggar. Aquascaping är ingen stor hobby det råder det väl ingen tvekan om men bloggosfären sitter inne med rejält med kunskap om ämnet, Dagens Nyheter har inga sådana kunskaper och inte Svenska Dagbladet heller. Allt om PC är en av Sveriges populäraste datortidningar och jag skulle ändå vilja kalla den en lillebror till chefredaktören Tommys blogg, som förmodligen till och med har större spridning.

De som skriver i bloggar är dessutom närmare nyheterna än den vanlige journalisten. Låter det orimligt? När journalisterna blir utsparkade ur Iran kommer nyheterna i 140 tecken långa snuttar i mikrobloggsform från Iranierna själva, de är mycket, mycket närmare nyheterna än tidningarna någonsin kommer vara. Anledningen är den samma som att Röda Korset väljer att arbeta med lokalbefolkningen, de är på plats före, under och efter.

I bloggar finns det dessutom mer utrymme, bloggarna är inte begränsade av ett antal sidor eller ett visst antal ord. Ingen kommer beskära bloggposterna så att man måste skriva det viktigaste först, allt får plats. Man kan välja att skriva bara för de riktigt intresserade, skriva hur djuplodande och utredande man vill. Det finns utrymme i en blogg för kompetens, man kan publicera en hel avhandling om man vill.

Nästa gång du pratar om bloggosfären som om det vore en liten grupp människor som skriver om vad dom har på sig eller vad dom åt till frukost kommer jag personligen dyka upp och tala dig till rätta, det får vara nog nu.

2 svar på “Bloggosfärens kompetens”

 1. Hejsan!

  Såg din länk på Pusha.se och blev nyfiken. Du skriver mycket intressant får jag säga. Det här blogginlägget var speciellt läsvärt tycker jag som själv bloggar dagligen. Jag håller med dig helt och hållet.

  Jag kommer definitivt hit igen och läser.
  Ha det nu så gott där i solen där du befinne dig nu.

  Mvh
  Oskar
  Helsingborg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *