Börja Bojkotta Bloggar.se

Bloggar.se här länge varit en av de stora portalerna i bloggvärlden. Det har skett en del förändringar däremot och det har varit en del dåliga saker med siten redan från början. Till skillnad från många andra tjänster från samma upphovsman (Johan Larsson eller Knuff-Johan) så saboterar Bloggar.se din blogg.

Affärsidén Bloggar.se var från början att byta länkar med bloggar. Om du länkade till Bloggar.se fick du en relevant länk tillbaka. Din blogg tjänade lite på detta eftersom du fick en relevant länk men mest tjänade Bloggar.se eftersom siten fick massor av länkar från massor av bloggar och i utbyte gav massor av länkar till massor av bloggar. Ser du varför Bloggar.se är vinnaren? Om du har 5 utlänkar i en bloggpost där alla går till Bloggar.se (inte alls ovanligt) så fick Bloggar.se 5 starka relevant länkar från en sida med bra innehåll och inte särskilt mycket utlänkar. I utbyte fick du 5 länkar från sidor med inget innehåll alls och massor av utlänkar. Detta ledde till att sitens olika ämnen raknade högt i Googles sökresultat och gav Johan intäkter i form av klick på den massiva mängd affiliatelänkar som finns på varje sida. I teorin fick man väl också en liten del trafik från bloggar.se men den var förstås inget i jämförelse med den trafik som siten fick från alla bloggar.

Vad som nu har hänt är att Johan valt att sätta nofollow på alla utlänkar från Bloggar.se. NoFollow är en tag som finns till för att berätta för sökmotorerna att ignorera länken. Johan vill alltså inte längre att bytet ska vara från båda håll. Numer är bytet att du ger en länk till Bloggar.se och får inget tillbaka. Google har dessutom valt att avindexera Bloggar.se som tidigare hade bra resultat. Det här sammantaget innebär att när du länkar till bloggar.se så länkar du till en hel härva av Nofollow som dessutom tagits ur Googles index.

Det enda rimliga är att antingen inte länka till bloggar.se alls eller att sätta nofollow på länkarna, detta för att förindra att Google tycker att du håller på och länkar till olämpligehter och av den anledningen ger dig ett straff. Det är inte alls säkert att det kan hända men varför chansa när du ändå inte får något tillbaka.

14 svar på “Börja Bojkotta Bloggar.se”

 1. Men du får ju fortfarande läsare ifrån bloggar.se, och det är vad majoriteten använder bloggar.se till tror jag.

  Inlänkar är mumma, men det är ju läsare det handlar om. Enligt mig.

 2. Fr a så fungerar det också som en sökordsfunktion enkelt via RSS så att man kan hålla koll på ett visst ord (exempelvis FRA). Allt är fan inte SEO.

 3. Jag skulle vilja påstå att om det är för läsarnas skull så är det bättre med en hel del andra saker. Hur många läsare får du per länk till bloggar? Jag skulle gissa att i snitt så länkar varje blogg med 100 bloggposts åtm 300 ggr till bloggar.se. För att få ut det värdet i läsare skulle jag säga minst lika många läsare som länkar per dag (då värderar jag länkarna mycket lågt). Det skulle alltså betyda att en snittblogg som länkar till bloggar.se borde få åtm 300 besökare om dagen därifrån och det tror jag inte det kommer i närheten av.

 4. Idag 2008.08.18 har bloggar.se 3 sidor i det vanliga indexet och några fler i duplicate indexet. Det här borde betyda att bloggar.se som tidigare haft en del bra positioner, bland annat på Fildelning, inte skickar någon trafik alls.

 5. Oj. Hade jag ingen aning om… Lurigt! =/ Märker dock av ökat besöksflöde sedan jag började använda etiketter som hamnar på bloggar.se.

 6. Ja det är sant att när man söker på http://www.bloggar.se får man ungefär 40 resultat. Det är ju däremot fortfarande inget jämfört med de tusentals som de hade tidigare. Ett bra exempel är Fildelning, om man sökte efter det på Google låg bloggar.se tidigare på 5:e plats, nu finns den sidan inte med alls.

 7. Jag har aldrig varit vidare imponerad av trafiken vi får från bloggar.se Senaste månaden skickade bloggar.se under 50 st besökare enligt Google Analytics. Sajten har över 30000 unika besökare i månaden. En droppe i havet med andra ord.

  Funderar nu på att helt skippa bloggar-tagsen, dels för att det inte ger något tillbaka, men också för att nyttan för läsaren är tveksam. Hellre slimma sidan och skala av onödigheter för att göra den mer användarvänlig och överskådlig.

 8. Tycker helt klart att det är vettigt att dumpa taggarna. Jag har heller aldrig upplevt någon vidare trafik.

 9. Jag håller med, situationen är inte riktigt lika illa som den var förut eftersom Johan nu lyckats få Bloggar.se till stor del indexerat igen av Google, att siten inte har några bra positioner på sökorden innebär ju däremot att det fortfarande är lågt förtroende från Googles sida för den. Jag skulle alltså akta mig för att länka särskilt som man ju inte får något särskilt tillbaka.

 10. Om vitsen med Bloggar.se enbart är att få läsare (hänvisningstrafik) så är det väl inget fel att sätta NoFollow på deras länkar och betala tillbaka med samma "valuta".

  Jag stödjer Magnus värdering av de riktiga länkarna Bloggar.se får från sina medlemmar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *