Bygga varumärke på nätet

Branding kallar man allt det som inte fungerar på nätet – så har en mycket god vän till mig sagt och han har på benen, han gjorde en gång i tiden Paradise Poker till världens största pokerrum. Min fundering är: Varför tror du att det är mer varumärkesbyggande med annonser som ingen klickar på?

I mina ögon finns det inget samband mellan få klick och ett starkare varumärke, snarare tvärt om. Ändå accepterar man lösningar som CPM (Cost Per Mille) eller fasta bannerplatser. Om publishern inte accepterar en bra CPA-deal (Cost Per Action/Aquisition) eller en CPC-deal (Cost Per Click) för den delen, tror du inte att det är ett tecken på något? En bra exponering ger förstås båda – är det någon som på fullaste allvar inte tror att vi stärker vårt varumärke genom att ligga etta på Sökmotoroptimering på Google? Vi får ju dessutom klick och leads.

Jag ska berätta en hemlighet, om man är en bra publisher tjänar man mer pengar på en bra CPA-deal än på en CPM eller CPC-deal. Anledningen är enkel, din annonsör riskerar inget, du tar ju bara betalt när han får betalt, alltså kan du skära ganska hårt i hans marginaler. Är man inte lika bra på sitt jobb så tjänar man dåligt med pengar på CPA å andra sidan, om annonsen inte leder till några avslut så tjänar du ju inga pengar. Det säger något om alla dom som inte accepterar en bra CPA-deal, eller hur?

Min poäng är inte att man inte kan bygga upp sitt varumärke genom att visa banners som ingen klickar på i toppen på kvällstidingarnas siter, min poäng är att det finns en enorm mängd publishers som ger dig exponeringen och tar betalt för klicket. Nog tusan ser väl folk sponsrade länkar i en viss utsträckning – 10% klickar ju t om på dom. Nog tusan bygger det ditt varumärke att du finns där när de letar efter din tjänst? Nog tusan bygger det ditt varumärke att finnas på Pokerlistings topplista lika mycket som på Aftonbladet poker?

3 svar på “Bygga varumärke på nätet”

  1. Bra skrivet Magnus! Det är chockerande hur många människor det finns där ute som inte har någon aning om ens de enklaste grundpelarna inom internetmarknadsföring – och ändå kan lyfta feta löner som "konsulter" åt företag med ännu mindre koll.

    /end of sunday rant

  2. ”Branding kallar man allt det som inte fungerar på nätet”. Så roligt!! Nu har t om med morgontidningarna hakat på annonsering där man betalar för den effekt man får. Det har varit ett vacuum att fylla under det dryga år som vi hållit på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *