Bygger om lite för att fira post 500

Du kanske inte har märkt det men jag bygger om en del på bloggen. Det är inte så stora ingrepp att det syns med blotta ögat (om man tittar snabbt) men det är ganska smarta förändringar. Bakgrunden är att blogger inte är ett så SEO-vänligt verktyg som det kan verka, särskilt inte om man börjar komma upp i en lite större mängd innehåll och det här är faktiskt post nummer 500 på den här bloggen.
 
Det finns ganska mycket som är suboptimalt med utformningen på en blogger-blogg och framför allt är det att inlägg inte åldras på ett värdigt sätt. Problemen kommer av att det inte är en lika smidig plattform som en egenhostad wordpress, man kan helt enkelt inte på ett lätt sätt göra viktiga förändringar. Ett av grundproblemen som finns (som stör mig väldigt mycket) är att hela bloggposterna visas på kategorisidor, startsida och arkivsidor. Jag har inte hittat något sätt att lösa det så jag väljer att jobba runt problemet.
 
Jag har sedan länge tagit bort arkiv-länkarna ur vänsterspalten på grund av deras totala värdelöshet. Om du som besökare vill läsa mer på min blogg vill du göra det genom att hitta mer om samma ämne, knappast mer från samma månad. Det är samma för Google, att packa ihop innehåll utifrån när det är skrivet är så gammalt digitaltänk, mycket bättre att koppla ihop de poster som faktiskt hör ihop.
 
Tyvärr är som sagt kategorisidorna heller inget vidare, de ger upphov till en massa duplicate content så de stjäl uppmärksamhet från posterna. Dessutom är har dom i sig själva en dålig utformning som gör att det borde vara mycket svårt att ta positioner med dom. Det är ofta lite knivigare att göra på en WP-blogg med men det är inte alls lika illa som här. Därför håller jag på att sortera ner kategorierna ett steg i hierarkin. Jag har redan flyttat bort en del av dem till Fler Kategorier. Genom att ge listningen en egen sida istället för sitewide så lånar jag inte så mycket kraft från startsidan in i kategorisidorna. Det betyder att det finns utrymme för att pusha för enskilda inlägg istället och det gör jag exempelvis här.
 
Det kräver en ganska stor arbetsinsats att få till detta på ett sätt som gör att bloggen blir bättre för dig som användare och mer anpassad för Google så det kommer förändras småsaker så sakteliga under den närmaste tiden. Om du har feedback tar jag mer än gärna emot den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *