Dagstidningar och konkurrens

Gammal man läser nyheterDet pratas ganska mycket om tidningsdöden just nu och i Svenskan kunde man idag läsa att ”Snart tar alla betalt på nätet”. Det här är förstås rädda tidningars panikåtgärd för att rädda intäkterna. Vad som missas av dessa tidningar är att det inte är på nyheter det numer råder konkurrens, det är på annonser.

Nästan alla pratar idag om att eftersom allt är gratis på Internet bär det sig inte att driva tidning, internetupplagorna drar inte in alls lika mycket pengar som papperstidningarna och det har faktiskt bara historiska orsaker. Det har inget att göra med att nyheterna är gratis, det har att göra med att det finns fler som visar annonser att göra.
För 10 år sedan fanns det inte så många alternativ om man som företag villa marknadsföra sig i Sverige, för 20 år sedan fanns det i princip bara ett alternativ om man vill få bra täckning. Man var tvungen att vända sig till dagspressen och be om att få köpa utrymme. Tidningarna kunde förstås ta ut rejält betalt för de var ju det enda alternativet. Företagen vande sig ganska snabbt vid att betala rejält för att få finnas i tidningen.
På Internet är situationen en annan, det finns en uppsjö av kanaler att marknadsföra sig med och Sponsrade länkar är väl den allra hetaste just nu. Man betalar bara för de besökare man får till sin site och man betalar inga stora pengar för det. Bannerannonsering är väl det som är allra mest likt gamla tidningsannonser och där gäller det ibland att betala för platsen snarare än för antalet klick eller leads. Skillnaden mot tidningarna är priset.
Helt plötsligt måste tidningarna konkurrera på nätet (fler och fler hämtar sina nyheter online) och nu är de helt plötsligt utsatta för konkurrens. Varför ska jag annonsera i Svenskan eller DN när jag kan få samma exponering på siter som är nischade mot min målgrupp för en tiondel av priset? Det finns ingen som helst anledning. Siterna jag annonserar på har kanske inte lika många skickliga journalister men vad spelar det för roll, jag når min målgrupp på ett bättre sätt och jag betalar mycket mindre. Anledningen är förstås att det är dyrare att göra en dagstidning än en nischad portal och tidningarna vant sig vid att få in mer pengar.
Situationen är i mina ögon uppenbar, affärsmodellen höll en gång i tiden men gör det inte längre. Det finns inte längre utrymme för lika många tidningar för annonsintäkterna finns inte. Därför läggs tidningar ner, det har inget att göra med att man kan få nyheter gratis. Det har bara att göra med att man kan köpa billigare annonser på andra ställen.
När man har den här vyn över landskapet blir det också uppenbart att en inlåsning av nyheterna kanske kan ge några småslantar in under en period men det kommer också resultera i färre läsare och då än mindre annonsintäkter. Om det inte bär sig att köpa en annons idag när innehållet är fritt och läsarna många, varför skulle det göra det när innehållet är inlåst och läsarna färre?
Långsiktigt så blir tidningarna som väljer att låsa in sitt innehåll naturligtvis utkonkurrerade av dem som väljer dela ut sitt gratis. Delar man ut innehållet gratis kommer man åtminstone behålla en del av annonsintäkterna och kan hanka sig runt, kanske med färre journalister dock.
Om du inte tror mig, ta en funderare på varför det bär sig att trycka en papperstidning och springa runt och lägga den i brevlådor men inte att publicera nyheterna på nätet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *