Daniel Bäckström besökte Övik

Daniel Bäckström

Jag fick under gårdagen möjlighet att prata lite med Daniel Bäckström, centerpartiets försvarspolitiske talesman, under hans besök i Örnsköldsvik. Det som i första hand stod på agendan var det försvarspolitiska läget.

Den som har ögonen med sig ser att det förutom mig och Daniel Bäckström finns lite andra Centerpartister på bilden ovan, bland annat Emil Källström som är deras ekonomisk politiske talesman. Nu är Emil ofta i Övik då han kommer härifrån så jag ska inte orda så mycket om det och tillställningen handlade om försvaret i framtiden.

Bäckström talade under kvällen om totalförsvaret och hotbilden mot Sverige och då går det igen hela vägen från livsmedels- och elförsörjning i tid av ofred till förmågan att avvisa främmande makt vid gränsen. Det här är ett ämne jag personligen (och hela svenska politikerskaran verkar det som) tycker är oerhört viktigt. Jag skulle nog egentligen vilja se att nästan hela valrörelsen skulle handla om försvaret men det kan nog vara önsketänkande.

Försvarsanslagen växer sakta men säkert, nu tack vare de blocköverskridande överenskommelser som gjorts. Meningen är att man ska upp till 50 miljarder per år, något som fortfarande är i trakterna kring hälften av vad som las förr (omräknat till aktuellt penningavärde). Sverige ligger här lågt i jämförelse med övriga Nordeuropa och Bäckström kunde visa en intressant jämförelse med Baltikum där man nu verkligen skjutit till medel.

På ett personligt plan betydde det nog mest för mig att få smutta på en pilsner i Emils gårdsbryggeri med båda herrarna, det och det faktum att jag fick göra en snabbvisit hemma hos Maud och Rolf Olofsson då (så här såg det ut, från Mauds Instagram).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *