Deeped, Julia Skott och bloggtjejerna

Niclas som bloggar på Deepedition (han bloggar på en hel massa andra ställen med) satte ihop en samling av 3 videoklipp. Klippen kommer från början från tre olika bloggar i gruppen som kallas modebloggar och inlägget som går under rubriken ”Dags för lite bloggmobbing” av Niclas är något elakt. Man skrattar åt videoklippen. Det här har väckt ganska stor uppmärksamhet och många har blivit väldigt upprörda.

Det de flesta upprörda säger är att Niclas i egenskap av någon sorts powerbloggare inte ska racka ner på tonårstjejer som gör bort sig. Julia Skott skriver t ex att det är plumpt och ”Man ger sig inte på såna som är mindre, liksom.” Hon menar att Niclas precis som hon själv är så pass mycket smartare än dessa bloggerskor att han precis som henne själv har ett ansvar att inte racka ner på dem.

Julia behandlar dom som barn

Det jag tycker är skrämmande är att Julia och de som tycker som henne inte verkar förstå att de gör ett övertramp på större skala än vad Niclas gör. Visst var det en ganska elak bloggpost han gjorde men han gjorde iaf en sak, han tog de bloggande tjejerna på allvar. Om man inte tar deras filmer på allvar så tycker man heller inte att det är roligt. Julia Skott väljer att behandla dom som barn eller byfånar som man är en elak person om man skrattar åt för argumentet är just det, man ska inte skratta åt dom som inte förstår bättre.

”Jag är smartare, och framför allt äldre och klokare”

Hon menar också att de inte förstår bättre för att de är tonårstjejer. Om man ska prata om härskarteknik (vilket hon babblar något om i bloggposten) så ska man inte i samma andetag skriva saker som ”Men hon är arton” eller ”Hon är arton och jag säger helt utan vare sig värdering eller nedlåtande att jag är smartare, och framför allt äldre och klokare, än hon.” Julia Skott är en uppblåst TV4-fjant som ser ner på folk som är unga eller som saknar ”utbildningar”. Om man ser på världen genom Julias kolonialmaktsögon så ska man förstås inte skratta åt folk, man ska ta sitt ansvar och lära dom bli civiliserade.
Om man däremot väljer att se dom som unga vuxna som har lika mycket kapacitet till smarta tankar som vilken journalist-student som helst så kan man förstås skratta om de gör något löjligt, det kanske inte är artigt men det är inte nedvärderande. Det är Julias bloggpost däremot.

9 svar på “Deeped, Julia Skott och bloggtjejerna”

 1. Tack. Det är lite min slutsats efter det här tjafset som uppstått. Jag klev över gränsen fine, men jag vet inte vad som är värst.

  1. Deeped, jag tycker att Julias post är överlägsen, att den råkar vara förklädd i omtanke gör ingen skillnad, en mkt god vän till mig brukade (måste påpeka att det är ett skämt, hon sa aldrig så till någon på riktigt) ”Är inte du lite för gammal för att vara gravid”, gärna till någon som inte är det.

 2. Magnus, jag tycker förstås illa om dig nu. Men sånt är livet. Alla kan inte vinna. :) Ha en bra dag.

 3. Lysande! Jag satt länge och funderade över hur jag skulle uttrycka mig kring Julias bloggpost. Du har skrivit exakt vad jag ville ha sagt. Skönt att se att det finns andra som inte känner behovet att dela in sin omvärld i kategorierna hjältar och offer.

  Tråkigt nog kommer du nu antagligen få det av bajsnödiga kvasifeminister påhittade epitetet "kvinnohatande mansgris över trettio som jobbar med reklam eller IT".

  Det är kanske inte så jobbigt. Med lite tur, eller otur, har Julia rätt i sitt resonemang, vilket skulle innebära att hon också kommer växa upp och bli förståndig en dag. Tills dess måste vi uppenbarligen härda ut och låta henne begå dumheter fritt från konsekvenser.

  1. Tack ska du ha Peter. Tror faktiskt att de flesta feminister håller med mig i det här fallet, Julia gör ju saker som att skriva ”bara unga tjejer” och det brukar vara impopulärt, särskilt bland unga tjejer som förstås vill vara ”bara” lika lite som någon annan.

 4. Jag håller helt med. När jag läste Deeped tänkte jag "plumpt, inte så kul"- men samtidigt skulle jag aldrig ha tänkt att det var att sparka nedåt.

  Då jag sedan läste Julias inlägg(direkt efter att ha läst hennes aboutsida, skall tilläggas) var det ENDA jag tänkte på hur elakt och nedvärderande det var. Är det okej att lägga huvudet på sned, säga "Lilla gumman" och klappa någon på huvudet bara för att man är av samma kön?

  Visst, underliggande maktstrukturer. Men i fall som rör två individer i olika sfärer av bloggande, där det är högst oklart vem som de facto ånjuter mest makt- jag är högst osäker på om Deeped dessutom kan sägas slå ur en sån maktposition som han utmålas vara i.

  Som kvinna hade jag iallafall alla gånger tagit mer illa upp av det förtäckta budskapet hos Skott, än av det öppna häcklandet hos Deeped.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *