Det de retar sig på – nätstalkers

Jag brukar inte prata om dem, besvara dem eller ge dem någon uppmärksamhet men de finns där. De gör sådant som att lämna kommentarer i mitt namn, varna för mig på föreläsningar eller helt enkelt sprida rykten och insinuera saker. 

I efterdyningarna av näthatsdebatten skulle jag vilja prata om stalkers på nätet. I mitt arbete ingår att se till att vara top of mind när någon tänker på sökmotoroptimering. Därför syns jag mycket, på Twitter, Linkedin, Facebook, jag föreläser, bloggar aktivt och tar ställning i frågor om sökmotoroptimering. Jag har blivit en ganska offentlig person i min bransch, något jag inte skulle göra om jag inte tyckte det var viktigt för mitt företag.

Jag lider inte så mycket av att ha ögonen på mig men det är inget jag tycker om. Jag lider faktiskt inte så mycket av de personer som på olika sätt försöker åsamka mig skada heller, för en del av dem arbetar ganska hårt för att göra just det. Det går ganska fort att vänja sig, vakta sin ord lite mer och veta när man ska ignorera.

Några av de vanligare saker som händer mig är ganska branschrelaterade, det finns ett antal individer som postar trådar i forum, på bloggar och liknande och efter det försöker sökmotoroptimera dessa så att de ska synas på mitt namn. Allt som oftast fungerar det inte. Ett annat vanligt sätt är kampanjer där man försöker ge mig epitet som Black Hat (det är också branschrelaterat, betyder någon som bryter lagen för att göra sökmotoroptimering). Den som gått allra längst har skapat 100-tals spambloggar med klagomål.

Vad driver dem?

Jag vet inte vad som skapar sådana här personer men har lite tankar. Det finns mycket med mig som sticker i ögonen hos en viss typ av människa: Jag har haft en relativt bra karriär hittills och tjänat relativt bra med pengar. Jag har tydligt tagit ställning för en evidensbaserad syn på sökmotoroptimering, där jag väljer att lita på testresultat snarare än vad representanter från Google säger. Det låter kanske inte så kontroversiellt men det är det.

Jag driver också den största bloggen i Sverige om sökmotoroptimering och jag tror att det är omöjligt att skriva så ofta och länge som jag gjort utan att någon känner sig trampad på tårna. Vad får någon att gå så långt att stå framför en klass på en KY-utbildning och berätta att jag arbetar med kriminella metoder däremot?

Jag har inget emot kritik

Kritik är något bra, det är så man utvecklas. För att den ska fungera så behöver den riktas mot, i det här fallet, mig däremot. Att lägga ner en relativt stor andel av sina liv (inser förstås att det är ganska snabbt jobb att köpa in spam, nämna mig som exempel på black hats eller liknande) på att försöka smutskasta någon däremot, hur tar människor det steget?

Jag lider inte av det

Det här är som sagt inget som åsamkar mig särskilt mycket skada och jag tänkte inte sluta säga ifrån när någon ljuger om sökmotoroptimering, jag tänker inte sluta blogga och jag tänker heller inte ge dem mer uppmärksamhet än så här. Om du liksom jag har stalkers efter dig på nätet och inte vet hur du ska hantera dem däremot så kan jag vara ett bollplank. Jag har många års erfarenhet av det.

11 svar på “Det de retar sig på – nätstalkers”

 1. Jag hade ingen aning om att det var så omfattande. Läste bara ditt inlägg om fejkad FB-profil. Frågan är vad som driver en person att skapa ett 100-tal spambloggar. Jag har svårt att tro att det är pengar. Varför göra sig det besväret när det fortfarande finns gott om fisk i SEO-dammen?

  Kom att tänka på en liknande historia:

  1. Jag har full förståelse för om man inte håller med mig och vill säga emot. Ofta är det precis som i artikeln du länkar till däremot och det handlar ofta om någon som arbetar inom SEO eller sociala medier vilket ju tyvärr gör att de är ganska duktiga på att ”attackera”.

 2. Det gamla uttrycket ”det kostar att ligga på topp” gör sig påmind och det är inte allt för svårt att lista ut vad som ligger bakom dessa beteenden, lite avundsjuka och egen feghet tror jag ligger dessa personer närma om hjärtat.

  1. Ja, jag väljer att tolka det som framgång, jantelagen är så djupt inpräntad och avundsjuka är i många kretsar fortfarande socialt acceptabelt.

 3. Att bli kallad för Black-Hat tycker jag att du ska ta som den ultimata kommentaren. Det kallar man väl bara någon som är så pass mycket bättre än en själv på SEO att man inte kan förklara det på något annat sätt än att ”den andra personen fuskar”.

  Trist att du blir stalkad, men det är väl något du får på köpet i din branding. Människor är avundsjuka och äckliga varelser ibland.

  1. Ja, många av de inlägg/kommentarer/trådar som skapas går det att på ett eller annat sätt hitta upphovsmannen bakom.

   1. Är det några, som du kan se det, seo-bolag som har gjort dessa inlägg för på något sätt förstöra ditt rykte?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *