Det har aldrig funnits något informationssamhälle

Jag tänker sticka ut hakan och berätta att information inte är den nya maktbasen i vårt samhälle. Måhända är inte industrin vad den en gång var men något informationssamhälle lever vi inte i. Det är en konstruktion av skintorra teoretiker som aldrig sett Internet.

Västvärlden anses sedan 1990-talet enligt många bedömare befinna sig i en omvandlingsprocess som är lika viktig som en gång den Industriella revolutionen var. Det är den moderna informationsteknologin och ett alltmer multifunktionellt Internet som är orsaken till ”Informations- och kommunikationsrevolutionen”. Enligt flera uppskattningar kommer endast tio procent av de sysselsatta i Sverige att arbeta inom med varuproduktion år 2010. Andelen som ägnar sig åt skog och jordbruk kommer att uppgå till mindre än 0,5 procent. De övriga 90 procenten kommer att arbeta inom servicesamhället eller tjänstesektorn, och inom denna sektor kommer informations- och kommunikationsrelaterade yrken som utbildning, underhållning, information och media att spela en allt större roll. (wikipedia)

Samhället håller på att förändras, gamla modeller för handel och värdering blir sakta men säkert föråldrade. Under de senaste 20 åren har vad vi jobbar med förändrats ganska saftigt, särskilt jag för tusan, men vad har det med information att göra? På vilket sätt skulle framtidens makthavare basera det på information? Information är gratis och tillgängligt för alla idag. Måhända var det viktigt att sitta på information förr men om 10 år är information en självklarhet på samma sätt som vi Googlar utan att tveka.

Att grunda sin position på att man sitter på information är livsfarligt och i mina ögon väldigt dumt. Låt mig ta SEO som exempel, när vi arbetar med en kund berättar vi exakt hur vi gör och hur kunden skulle kunna göra detta själv. Nu reagerar du och tänker att vi är idioter, nu kommer vi ju tappa alla kunder när dom börjar göra det själva. Du har fel ända ut i fingerspetsarna, vi behåller våra kunder för att vi gör detta. Informationen finns redan tillgänglig, om man vill veta är den inte längre bort än ”I’m feeling lucky” och att sitta och låtsas att det är någon sorts hemlighet är bara dumheter.

Ja, till viss del säljer vi kompetens men kompetens är inte samma sak som information. Det kan verka så vid en första anblick men information är inte mer än grunden för kompetens. Kompetens är snarare ett filter, det är att bortse från information som är onödig, värdelös eller direkt felaktig. Vi lever inte i, och har aldrig gjort, ett informationssamhälle, information är nämligen mer eller mindre värdelöst. Vi lever i ett kompetenssamhälle och det är också en stor förändring.
Det innebär nämligen till exempel att vem som helst som besitter en kompetens kan starta ett företag utan att investera särskilt mycket pengar och bli stor på det. För 50 år sedan kunde man inte starta ett företag som Google eller Microsoft, man kunde kanske starta ett pappersbruk (knappt möjligt då heller) men för det krävs en enorm investering, för att starta Google behöver man två riktigt smarta killar som bygger en algoritm som är bättre än dom andras.

Google är ett lysande exempel, det var nämligen ingen som helst brist på information på nätet, det saknades inte siter som behandlade alla möjliga ämnen. Det som saknades var ett effektivt filter, en kompetent tjänst, som kunde visa bara det som var viktigt. Nästan alla framgångsrika företag som startats de senaste åren har den här egenskapen, kompetens är nämligen avgörande för hur framgångsrik man är.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *