Det här är Bloggosfären

När man som t ex Alex Schulman gör ett utspel om bloggosfären (nu var det ju mest ett PR-trick men åsikten han vädrar finns i alla fall lite här och var) som definierar bloggarna är man ute på hal is. Bloggosfären är nämligen till skillnad från traditionella media fragmenterad.

Inom försvaret pratar man om det fragmenterade slagfältet. Förr i tiden slogs man på en linje, tänk karoliner uppställda på en rad eller fransmän i diken under första världskriget. Krig ser inte ut så längre, eller ser mindre ut så i alla fall. Gammelmedia går att jämföra med den historiska krig, alla vet var de står de är mer eller mindre hopklumpade. Bloggarna däremot finns lite överallt, det är svårt att säga att bloggosfären tycker på ena eller andra sättet och det är svårt att säga något om vilken påverkan de har. En av anledningarna till detta är att det inte finns En bloggosfär.
Schulman pratar om bloggarna som tonårstjejer som skriver om sina vardagliga problem och upplevelser. Det är utan tvekan en bloggosfär, här finns massor av bloggar som har mer eller mindre kontakt med varandra och som delar samma läsarskara. Den delar de dessutom med vissa tidningar som t ex Aftonbladet. Det är ingen stor skillnad på besökarna när aftonbladet skriver om mode som när en av de större bloggarna gör det.

Det finns däremot flera stora sfärer bland bloggarna och precis som inom det som kallas modebloggar så finns det även här större bloggar (inom nischen). Politik är en sådan sfär, det finns gott om politiska bloggar och de delar mer eller mindre på läsarna som är intresserade av politik. De delar dem dessutom med dagstidningarnas ledarsidor och det finns motsvarigheter till Blondinbella och Kenza när det gäller storlek inom segmentet. Opassande är ett lysande exempel på ett nav bland politiska bloggar.

När man pratar om att bloggarna har makt (eller när jag gör det åtminstone) så handlar det mest om påverkan inom en sfär. På samma vis som att det inte råder någon tvekan om att Bella påverkar vad unga kvinnor handlar så finns det inga tvivel om att bloggar som Opassande påverkar vad politiskt intresserade tycker. Schulman gör det däremot inte, folk som besöker Schulmans blogg gör det nämligen inte av anledningen att de är intresserade av hans ställningstagande i FRA-debatten.

När folk som gärna vill förringa bloggosfären pratar om den undersökning som gjorts där man frågat folk hur ofta dom läser bloggar. Där har 5% svarat att de läser bloggar varje dag och det verkar ju lite, så lite att Annika Bergström säger att ”Medierna blåser upp bloggarnas betydelse”. Hon är någon slags medieforskare och det är ju tämligen tydligt att hon inte är statistiker, att fråga folk hur många bloggar dom läser varje vecka är som att fråga dom hur många gånger dom blinkar eller hur många sekunder det är till nästa tunnelbanestation. Dom har ingen aning. Måhända att endast 5% skriver in adressen till en blogg varje dag men de allra flesta kommer ju inte till en blogg på det viset. Jag är övertygad om att huvudparten inte ens är medvetna om att det är en blogg dom läser.

Schulman säger att det endast finns 60.000 bloggar i Sverige. Det är ju visserligen ingen stor del av svenska folket men låt oss jämföra med hur många som skriver på ledarsidorna eller på debattsidorna.
Om du är intresserad av mer läsning på området läs gärna min post om hur bloggarna kommer ta kål på gammelmedia.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *