Det journalistiska uppdraget

Det journalistiska uppdraget är ett av de främsta argument som läggs fram som kritik mot min förra bloggpost Bloggar är inte små tidningar. I och med att tidningen har ett uppdrag som är större än själva innehållet, ett samhälleligt uppdrag så fyller tidningen en annan funktion än bloggen. Det skulle vara lätt att raljera över kvällstidningarnas löpsedlar och fråga sig om så får du rutor på magen till sommaren verkligen är en fråga som är viktig för demokratin. Vi ska välja att inte göra det däremot, det är en viktig fråga.

Jag skulle istället vilja formulera det som en fråga till alla er på tidningredaktionerna: Anser ni att ni uppfyller det uppdrag ni säger er ha? Det råder väl ingen tvekan om att för 50 år sedan så behövdes tidningarna till att bevaka makten, mest för att ingen annan gjorde det. Genom att skapa en kanal rakt in i regering och riksdag för gemene man hade man snyggt och prydligt gjort Sverige lite mer demokratiskt. Jag vill påstå att situationen idag är en annan.

Huvudparten av det en tidningredaktion ägnar sig åt är inte nödvändigt för demokratin, huvudparten av det som Ctrl-c/Ctrl-v:as på redaktionerna runt om landet är annat. Om uppdraget var det som genomsyrade verksamheten så skulle tidningen se annorlunda ut, är det någon som inte håller med mig i det?

Sportdelen kan väl knappast vara något krav för en fungerande demokrati, tv-bilagan känns inte heller så kritisk, allt om Big Brother, hårborttagning och vem som säljer sin oskuld i en dokusåpa kan man nog också sortera bort. Huvudparten av tidningen handlar idag om något annat än att stå som demokratins väktare. Jag säger inte att det är fel, man får trycka vad man vill och om folk vill läsa det kan man säkert lyckas sälja det också. Det är att säga att man har ett uppdrag som nästan är av Gud givet att skydda oss små medborgare från en korrupt maktelit som blir lite konstigt i skenet av det.

Bli inte upprörd över det jag skriver direkt utan fundera 30 sekunder på om det kanske är så att de som bevakar makten idag är Wikileaks, HAX, Opassande.se osv. Kan det vara så att ni inte klarade av att leva upp till de krav ni ställt på er själva när landskapet förändrades? Kan det vara så att det ni gör inte längre räcker? Finns det en liten chans att ni skurit ner redaktionerna så att de är så små att det inte hinns med grävande journalistik längre?

3 svar på “Det journalistiska uppdraget”

  1. Många medier har som du konstaterar tappat sitt ursprungliga uppdrag, men de sitter fortfarande på sina höga hästar och påstår något annat.

    HAX som du nämner, har på egen hand en bättre bevakning av det som händer bakom kulisserna i EU än merparten av den övriga samlade pressen. Hans blogg har länge varit en av få ställen som både har eget material men som också länkar till internationella artiklar. I Sverige skrivs bara om EU när det är val till parlamentet.

    Bara ett av många exempel…

  2. Mycket av det du säger stämmer, speciellt i teorin. I verkligheten är det dock så att de flesta människor vet vad de vet om EU genom exempelvis DN eller SR just för att de läser tidningen/lyssnar på radion eftersom där finns en massa saker som tilltalar dem (må så vara Agnes USA-turné) och får EU-bevakningen på köpet. Aftonbladet hade haft väldigt många färre läsare om de skippade sin kvällstidningsjournalistik, och då skulle ingen heller läsa de artiklar som faktiskt är relevanta för en fungerande demokrati.

  3. Ja det är förstås sant, man kan se Big Brother-splattret som en inkörsport till riktiga nyheter. Måste faktiskt erkänna att jag inte tänkt på det på det sättet.

    Frågan som direkt poppar upp i mig är då, fungerar det? Om tidningarna inte klarar av att gå runt så kan man fråga sig om metoden som tidigare gått så bra, att sänka kvaliteten på skvallret, faktiskt är en väg framåt. Det kan vara så att man måste kliva åt sidan, se över vad man faktiskt levererar och på allvar fundera över vad man ska leverera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *