Det oerhörda jobbet att ordna sin blogg

Den här bloggen är en sammanslagning av den här och min tidigare blogg Nakna Sanningen. Arbetet med att gå igenom och få ordning på allt innehåll är enormt, jag tänkte beskriva lite vad som görs.

Jag började blogga på den gamla bloggen för mer än tio år sedan och antalet poster är stort. Med över 700 poster av blandad kvalitet, flera olika typer av taxonomier (vi återkommer till det) och arv från tre olika plattformar känns det ibland nästan oöverkomligt. Här är lite om vad som görs.

Sortera och organisera bloggen

När jag började blogga gjorde jag det på Blogspot och där har en stor mängd artiklar publicerats. Alla dessa artiklar har ett arv därifrån, till exempel i form av bilder hostade på Googles servrar. De har också taggats där en gång i tiden vilket skapar kollisioner med de nyare taggarna från WordPress. Det här är förstås riktigt illa från SEO-hänseende och massor av arbete. Dessutom är det något jag inte vill slarva mig igenom utan alla artiklar ska på ett eller annat sätt ordnas i kategorier. Jag släpper nog taggar helt för tillfället för att återkomma med ett uppdaterat spektra.

Många av artiklarna ligger dessutom i någon sorts default-kategorier med namnen Allt, Mer och Livet. Det här är förstås inte särskilt bra ur sökmotorhänseende vilket leder till att jag just nu planerar helt nya kategorier. En anledning att byta är förstås att man på något rimligt sätt ska kunna navigera, idag får kategorierna inte alls en särskilt framträdande roll så att navigera via dem är komplicerat.

Städa och rensa gamla bloggposter

Det andra stora jobbet, som är det riktigt stora, är att städa bland gamla poster. Det finns en hel del poster på den här bloggen som inte är något vidare (om du hittar en så lägg en kommentar där så fixar jag den). Många är oerhört utdaterade och det är något jag ogillar, visserligen är de märkta med datum men information som blivit gammal och som ändå finns i sökresultaten är aldrig bra. Att uppdatera dessa är det arbete jag jobbar med mest just nu.

En del av posterna passar så pass illa att jag helt enkelt tar bort dem. De passade bättre på Nakna Sanningen som i mångt och mycket var en plattform för små tester och uppseendeväckande ståhej. Jag är inte riktigt lika villig att hålla på med sådant längre och då kan det vara läge att ta bort dem.

Små ändringar i template och liknande

Slutligen så görs det en massa små förändringar i templaten. Som du kanske ser har jag inte valt något väldigt elegant tema utan kör på med standard-wordpress. Det lämnar en hel del att önska för sökmotoroptimeringen så det görs små hack mest hela tiden. Dessutom ska det till sådant som statisk text på kategorier och så vidare vilket är ett litet evigt pill.

Bloggar du?

Jag hyser något slags förhoppning om att uppmuntra till att du tar hand om din egen blogg och tänker därför att det kan hjälpa om jag är transparent med mitt eget arbete (och hur jobbigt jag tycker det är). Om du inte känner dig uppmuntrad ännu så skulle jag vilja tipsa om min tidigare post Keep on Dancin’. Det är väl lite mer piska än morot i den kanske men ibland är det nödvändigt också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *