Det ska du skita i!

En av mina nära vänner har under det senaste året genomgått en hel del förändringar i sitt liv. Det som hänt är att hon flyttat ifrån sin man och sitt hus, stuckit till ett annat land och lever nu som öppet lesbisk.

Jag tänkte att jag ska passa på att berätta om min ruskigt cyniska approach till det här och varför det är så mycket bättre än alla era andras. Det som är en av grundpelarna i min livsåskådning är något så simpelt som att skita i saker och jag ska förklara varför jag tycker att det här är något som vettiga människor ska göra.
Det ska väl inte råda någon tvekan om att jag är liberal (tycker inte att jag passar i något av de politiska partierna men kommer nog rösta på ett speciellt för att kunna göra en särskild markering för att jag tycker Mary hör hemma i riksdagen). Att vara liberal är just att skita i saker som man inte har med att göra. Här kommer en lista över saker som man ska skita i:
 • Vad folk har på sig eller inte har på sig.
 • Vem dom ligger med.
 • Vilka hemskheter dom vräker ur sig.
 • Var folk tittar på Internet.
 • Vad dom vill kalla sig (ganska hett ämne just nu).
 • Vilket kön dom vill ha.
 • Hur folk vill se ut och vad de gör för att se ut så.
Det här är på inga sätt en komplett lista över saker man ska skita i utan bara ett litet axplock. Anledningen till att man ska skita i det här är att man inte har någon rätt att lägga sig i. Under förutsättning att det inte bryter mot något som är viktigare förstås, om folk som den andra galne mördaren i När lammen tystnar vill iklä sig någon form av hudklänning ska man förstås lägga sig i.
Som du märker är min syn på världen ganska enkel (i sin grundform åtminstone). Om sanningen ska fram så har den blivit simplare och simplare ju mer jag växer upp. Konsekvenserna av den blir mer komplicerade för det kommer alltid till gränsdragningar i slutändan men själva åsikten är enkel.

Varför i hela världen går någon runt och tycker som jag?

Anledningen är ganska enkel den med, vi har alla en ganska begränsad tid på jorden och ganska begränsade möjligheter. För att alla, du och jag och han som läser av elmätaren ska kunna få ut så mycket som möjligt av våra liv krävs det att vi får välja själva hur vi lever. Svårare än så är det inte, så länge du med dina val inte saboterar mitt liv är det väl rimligt att du får leva på det sätt som passar dig?

Vilka konsekvenser får en sån här livsåskådning?

 

En sådan här syn på världen får ganska mycket och ganska stora konsekvenser. Den skiljer sig nämligen ganska mycket mot hur de flesta andra ser på saken. Det kanske inte verkar så eftersom hela bakgrunden är något som de flesta kan ställa sig bakom, sanningen är att de inte gör det. En konsekvens är att jag skiter i om folk är homo- bi- hetero- eller transsexuella så länge det inte inkluderar mig på något vis (t ex skulle jag inte skita i om min fru skulle komma ut som homosexuell eftersom det skulle ha en direkt och stor påverkan på mitt liv). En annan konsekvens som är lite aktuell är att jag skiter i om tjejer badar topless på svenska badhus och detta av många anledningar, den viktigaste är att jag faktiskt inte frekventerar dessa badhus och en annan är att det inte har med mig att göra.
Nu har vi passerat de fina och enkla konsekvenserna som är PK så nu kommer vi till de konsekvenser som är lite mer uppseendeväckande. Jag skiter i om folk säljer eller köper sex till exempel. Oavsett bakgrund till att det händer så är det ett val som de inblandade gjort (om det inte är ett val blir situationen förstås en annan) och det betyder att det inte är något jag ska sticka min näsa i. Eftersom det inte påverkar mig har jag rimligtvis ingen rätt att lägga mig i. En riktigt knivig fråga är heroin. Problemet är att mina grundläggande värderingar säger att man rimligtvis ska få injecera vilka konstigheter som helst i sitt eget blodomlopp (även bajs om man nu skulle vilja det). Samtidigt som man naturligtvis borde få så har heroin en egenskap som liknar virus, det sprider sig och gör skada på andra människor och på samhället.
Exemplet med heroinet är viktigt för vi kommer till ett viktigt undantag i regeln att man ska skita i saker. Vi kan kanske komma överens om att vi behöver ett samhälle (jag tänker inte reda i vilken typ eller hur det ska skötas utan nöja mig med att det behövs). Samhället behöver dessutom fungera för att alla ska kunna få ut så mycket av sina liv som möjligt. Ibland står samhället som motsats till din individuella rätt däremot och då måste man göra en bedömning. Vi svenskar har ju en förmåga att gå runt att tro att vi är satta på jorden för att arbeta för samhället men sanningen är den motsatta, samhället finns för att ta hand om oss. Det är när samhället inte klarar av att leva upp till det här som det blir lite knivigt.
För att gå tillbaka till heroinexemplet, jag har ju rimligtvis rätt att injecera allt möjligt konstigt i min egen kropp och borde således få göra det. Vi vet däremot att heroin har en förmåga att både sprida sig som ett virus och ge negativa bieffekter på resten av samhället, till exempel har heroinister svårt att få behålla jobbet i kombination med att de behöver mycket pengar för att det är en dyr produkt. Det här är en farlig effekt. För samhället är det alltså bäst att begränsa heroinets spridning medan för individen är det bäst att (som vanligt) få bestämma själv över sin kropp. Någon form av kompromiss måste till.
Ett ännu knivigare exempel är abort. Frågan huruvida kvinnan har rätt att bestämma över sin egen kropp har naturligtvis med samma princip ett klart ja som svar. Svensk lag säger idag att om kvinnan vill göra abort och mannen inte vill så är det kvinnan som bestämmer (det gäller naturligtvis om vi byter åsikt på dem också). Det är förstås rimligt eftersom kvinnan har rätt att bestämma över sin egen kropp. Jag skulle bara vilja lyfta upp ett litet exempel för att visa att det inte är så enkelt. Om jag drömt i flera år om att bli pappa och min tjej har blivit gravid, hon säger att hon kommer göra abort. Om du råkar vara kvinna, sätt dig in i situationen om den var den omvända, om du drömt i år om att få barn och när det till sist är dags bestämmer någon annan att det blir abort istället och din åsikt betyder inget (i lagens ögon).
För att knyta ihop den här posten så behöver jag väl skriva något om inledningen också. Sammanfattningen är lika enkel som åsikten, det har väl inte med mig att göra om hon är flata eller inte, jag är ju gift.
Som du märker har jag tagit Pride-hysterin (det ser faktiskt nästan ut lite som en hysteri när man kollar en del tidningar, jag finns ju inte i Stockholm längre så jag får bara andrahandsinformation) och försöker lyfta lite frågor som jag tycker är viktiga, eller svåra. Hoppas du lämnar en kommentar med din åsikt också.

9 svar på “Det ska du skita i!”

 1. Anonym – Exakt var framgår det????

  Skitbra inlägg i övrigt. Folk lägger sina näsor i blöt i alldeles för stor utsträckning om saker som de inte har det minsta med att göra.

  Det värsta är när människor har en massa åsikter om saker som de uppenbarligen inte har en endaste susning om. De har bara bestämt sig för att en sak är si eller så och har på grundlag av detta bildat sig en åsikt och tagit sig rätten att propagera för densamma.

 2. Tackar Kimmi och jag håller med, det är otroligt vanligt att folk lever i tron att de har rätt att bestämma åt andra, "för vi lever ju i en domokrati".

 3. God dag!

  Att vara liberal är ju en sak, men som oftast får man de icke heterosexuella åsikterna upp i ansiktet och det just genom liberalmedia. På något sätt känner jag inte för, att hela tiden bli övertygad om homosexuellas livsåskådning och att vi alla, inklusive djur är gay…

 4. Men Datagubben, vad spelar det för roll? Klart att man kan bli irriterad om folk tjatar om något i oändlig tid men folk kan väl få ha vilken livsåskådning dom vill? Det är väl knappast så att dom tvingar med dig på något?

 5. hej. ballt inlägg! men jag undrar varför det ska vara så creddit att vara homo? det är väl inget man ska sträva efter?, må väl/jocke

  1. Vem har sagt att det ska credas? Jag har sagt att du ska skita i det precis som jag gör. Upplever inte att homosexuell är något som någon strävar efter heller för den delen, låter orimligt att man skulle kunna öva sig till eller läsa sig till en sexualitet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *