Dina personuppgifter inte säkra på Facebook

Jag är inte säker på exakt när det togs avstånd i från det men vi hade ett master password vid en tidpunkt med vilket man kunde skriva in vilken användare som helst och sen lösenordet. Jag ska inte ge dig det exakta lösenordet men med stora och små bokstäver, symboler och nummer stavade det ”Chuck Norris” mer eller mindre. Det var ganska fantastiskt

Det här har en anonym anställd på Facebook berättat för The Rumpus i en informell intervju. Lösenordet var tillgängligt för vem som helst i organisationen men begränsat mer eller mindre till de ursprungliga utvecklarna enligt den anonyma källan. Vem som helst som arbetade på Facebook kunde logga in på ditt konto. På frågan om det missbrukats svarar hon dessutom ja. Åtminstone två personer anställda på Facebook har fått sparken för att ha missbrukat lösenordet. En av dem för att ändra i den utsattes profil.

Hon fortsätter också att berätta att hon själv använt lösenordet utanför jobbet för att titta på profiler för personer hon inte hade fått rättigheter till.  Det slutar inte där heller, senare i intervjun kommer det fram att lösenordet egentligen inte spelar någon roll eftersom de anställda på Facebook har tillgång till all din data i alla fall, de kan läsa dina meddelanden direkt i sin backend. I kombination med att det verkar vara ett utbrett missbruk så är det här i mina ögon skrämmande. Nu är kanske risken att någon på Facebook skulle vara särskilt intresserad av att läsa just dina meddelanden, men dom kan. Om du har ett svartsjukt ex i it-svängen kanske det kan vara värt att fundera två gånger innan du skickar saker över Facebook, även om du spärrat din profil, även om det är privata meddelanden.

 

2 svar på “Dina personuppgifter inte säkra på Facebook”

  1. Fast jag vet inte om jag tycker att det är så allvarligt. Jag ser det snarare som ganska självklart att de KAN det om de vill. Jag utgår nästan från att MSN-anställda kan läsa min hotmail, Binero-anställda kan läsa mina mail som går genom dem osv också. Men jag tror inte att de är särdeles intresserade av vad jag skriver till mina vänner iaf. Egentligen är det ju inte sååå konstigt att det GÅR men visst är det beklagligt om än föga förvånade att folk missbrukar sina befogenheter. Tur att man inte har några viktiga hemlisar. :p

  2. Jag tycker nog att det är lite konstigt, inte att man t ex kan göra en slagning i en databas men att man tyckte att det fanns behov av ett lösenord som gjorde att mer eller mindre vem som helst kunde logga in på ditt konto och läsa dina mail.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *