Ditt liv – ditt ansvar

Som du kanske insett var förra bloggposten på den här bloggen en liten teaser, meningen är att det ska komma en liten serie om ansvar. Idag vill jag prata om att ta ansvar för sitt liv och hur viktigt det är, det är nämligen ingen annan som tänker ta det ansvaret.

Upprinnelsen till posten är att jag såg ett debattprogram på TV för ett tag sedan. Jag har nu hunnit smälta det något och är kanske inte lika rosenrasande, explosionsarg längre (det kan vara värt att vänta några dagar innan man bloggar då). I TV-programmet satt det, på allvar, människor som hävdade att det var statens fel att de själva kastade stenar på poliser. Om jag fortfarande varit lika arg hade jag sagt att det var dags för stop loss. Inse att vi passerat en lägre gräns, bygga en mur runt området och sluta skicka in poliser.

Så arg är jag faktiskt inte idag. Jag är beredd att hålla med om att en hög ungdomsarbetslöshet är ett systemfel. Sverige har en tradition av lagar och regler som gör det svårt att anställa ungdomar, det kommer vi inte ifrån. Systematiskt är det statens problem men på individnivå är det ditt problem. 25% (är typ den siffra jag hört) ungdomsarbetslöshet är statens problem, att du inte har ett jobb är det inte.

Jag har arbetat långt mer än heltid de senaste åren, under mina första år som företagare landade det allt som oftast på 16 timmar per dag, alla dagar i veckan. Alla dagar betyder Lördag och Söndag också om det inte var tydligt nog. Tack vara detta tjänar jag idag ganska mycket pengar. Med dessa pengar drar jag runt mig själv, jag betalar hyra, mat och sparar till och med en liten slant varje månad. Förutom detta drar jag också runt en tv-spelande slacker för hälften av min lön hamnar i händerna på någon annan.

Missförstå mig inte, jag tycker det är rätt att vara solidarisk och jag har inga som helst problem med att betala för de som är mindre lyckligt lottade. Det jag inte står ut med är att det är jag som ror så att svetten lackar och det sitter folk i tv-spelssoffan och berättar att det är mitt (ja, för jag är en del av staten) fel att de kastar sten på poliser.

Det jag vill komma fram till är att din livssituation är ditt ansvar, inte bara för min skull utan för din skull. Om du inte inser att den som kontrollerar ditt liv är du blir det jobbigt, för alla inblandade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *