Du som varumärke på internet

Det pratas ganska mycket om att bygga sitt eget varumärke på internet men är det verkligen något som fungerar eller är bra för något?

Jag kan inte påstå att jag är någon expert på ämnet men jag har ändå lite funderingar. Jag skulle vilja att man i sitt eget varumärkesbyggande måste vara mycket mer nischad för att det ska fungera. Du kan göra dig känd inom en liten krets som en hyvens person eller i en lite bredare krets som en person som kan något om ett smalt ämne. Att satsa på något annat är bara att slänga pengarna i sjön (dubbelt bildligt eftersom det endast är mycket sällan som det är pengar inblandat).

Om vi tar sökmotoroptimering som exempel, det är lätt för mig att använda som exempel eftersom jag själv är aktiv inom området. Här kan man satsa hårt på att bygga varumärke inom branschen, att andra sökmotoroptimerare vet vem man är och står för. Ett bra exempel på det är Jim Westergren som blivit rejält känd inom branschen i Sverige bland annat genom att ha startat sveriges enda riktiga forum på ämnet. Genom att vara en ledande gestalt på samma forum har han försäkrat sig om att alla som sysslar med seo i Sverige känner till honom. Det är däremot inte så många som inte sysslar med seo som märker det eftersom de av naturliga skäl inte märker vilken tid han lägger på forumet.

En annan som gjort sig känd utanför branschen som specialisten på ämnet är Nikke Lindqvist. Han har en blogg om sökmotoroptimering på Lindqvist.com. Han har under en lång period skrivit nyheter om seo och fått en hel del uppmärksamhet kanske framför allt för hans artiklar om skumraskbolag inom branschen. Det är ganska många som läser hans blogg även om det kanske är mest sökmotoroptimerare som är de regelbundna besökarna.

Båda dessa herrar har lyckats bra och man skulle säga att de är välkända brands. Nyttan av det är väl svårare att säga, jag gissar att båda har gott om kunder men det kanske de skulle ha i alla fall, båda är ju i grunden duktiga sökmotoroptimerare.

Hur går man då till väga?

Ja det är ingen lätt fråga, eller egentligen är det lätt att svara på, det är bara lite svårt att göra. Se till att ha närvaro och se till att förmedla en positiv bild. Det är dessa två delar som är allt och det finns förstås massor av metoder för dessa, man kan dessutom diskutera vad som är närvaro och vad som är en positiv bild.

Jag tänkte att vi skulle titta lite mer på vilken bild du förmedlar och det blir tyvärr ganska ovetenskapligt eftersom jag inte är någon brand-kille eller ens marknadsförare. Jag hoppas att jag ska ha tillräckligt mycket generell internetkunskap för att kunna ge lite bra idéer i alla fall.

Bilden av dig är beroende av vad du gör och vilka du omger dig med. Vad du gör är förstås extra viktigt men det fungerar inte riktigt som man tror. I forum och och i viss utsträckning bloggar respekterar folk de som på ett hederligt, uppriktigt sätt står för sin åsikt. Jag menar inte som bråkar om samma saker om och om igen men ett tydligt ställningstagande respekteras. Det är många som i forum försöker vara en medlande part och säga att de ser poänger med båda sidor osv. Dessa bygger inte brand. De som på ett trevligt sätt säger att de inte håller med eller att de håller med bygger.

Det är alltså inte så mycket vad du står för som är viktigt utan att du faktiskt har en underbyggd åsikt. Om du diskuterar ditt specialämne i ett forum är det lika bra att visa att du faktiskt kan ämnet.

När det gäller närvaron är min åsikt att det inte är bra att dyka upp för mycket. Om du går över gränsen och visar upp dig bara för att visa upp dig kommer det bara slå tillbaka negativt. Lämna inte kommenterar i bloggar om du faktiskt inte tycker något. Svara inte på alla forumtrådar och posta inte allt för många dåliga bloggposter. Var en aktiv del men gå inte över gränsen och promota dig själv. Det är när du bjuder på saker som du faktiskt får något tillbaka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *