En Julsaga

Eller en berättelse om gårdagens kunder

Julgranskula
I ett gammalt dammigt hus någonstans i Sverige bor en gammal magnat, om Dickens skulle beskriva honom skulle det vara som en sur, vresig och snål gammal gubbe. Dickens skulle också till skillnad från mig hitta på ett passande namn och säga att han bedrev ett låneinstitut. Idag får vi inte det så lätt utan får nöja oss med att kalla honom något mer eller mindre slumpmässigt och bara gissa vad för typ av företagsverksamhet han bedriver. Det vi vet är att det handlar om ett företag som i många år tjänat massor av pengar och tack vare dessa byggt något som nästan är ett monopol i sin nisch.

I natt, den 24:e december kommer den något skintorre mannen gå till sängs tidigt för han har inga vidare vänner, han har anställda förstås men de är ju med sina familjer. Kanske skulle man kunna se hans investerare som hans vänner men hur skulle det se ut att fira jul med Investor, Kinnevik, Bonniers eller någon av de många andra detta skulle kunna tänkas vara. Han får helt enkelt gå till sängs tidigt och det är viktigt för han måste ha tid att träffa hela 3 andar under natten.

Direkt när han somnat dyker det naturligtvis upp en ande, det hör ju modellen till, och skakar liv i karlstackarn. Det visar sig att det är Svunna Julars Ande (de stora bokstäverna i början på varje ord är inte en Anglofiering utan hör dit för att det handlar om ett namn, ett ganska sketet trippelnamn men så var det menat). Anden har förstås en egen agenda och av någon anledning är det att visa upp hur det var förr. Vår huvudperson får lite snabbt färdas bakåt i tiden för att se hur det var förr i hans business och sanningen är att det var väldigt hejigt förr.

Hans företag och han själv visste precis hur det fungerade, tillsammans kontrollerade de marknaden och bestämde vad kunderna ville ha. Det gick som smort att nå ut med sina budskap med jinglar, reklampelare och snygga brudar. Det handlade om räckvidd, om man nådde ut med sitt budskap tillräckligt långt så kunde man sälja vad som helst, det kunde handla om nyheter, musik, platsannonser eller rent av åsikter. Företaget växte sig större och större och gjorde massor av bra saker, det gick ju som smort så man kunde kosta på sig att anställa duktigt folk, dela ut bra med vinst och till och med skjuta lite till alla de organisationer som gör något gott i världen. Allt detta för att modellen fungerade. Även på ett personligt plan gick det bra för vår tidsresenär, han kunde börja åka limo och umgås med stekarna på Stureplan, liknelsen haltar lite men vi får komma ihåg att det är ett drömscenario så att han är gammal och ändå minns tillbaka till stekartiden på Stureplan får vi helt enkelt godta som någon sorts missuppfattning från hans sida.

När företaget väl vuxit sig stort kunde han lugnt luta sig tillbaka eftersom det var stora initialkostnader för att komma igång med en liknande verksamhet. Det betydde att hela konkurrensen bestod av anda likadana som honom och de hade ju delat upp marknaden på ett smidigt sätt, vi vet inte säkert hur för det är en företagshemlighet men en bra gissning skulle kunna vara att man tog några orter var, kanske. Nu satt han alltså där med 30% av den totala marknaden och räknade med att behålla den tills dess han kunde dra sig tillbaka och köpa en Bayliner. Det här kan tyckas helt galet men det är faktiskt sant, Bayliner sågs som något hett förr men det var väl för att Sunseeker inte slagit.

Längre stund än så i det förgågna blev det inte för som alltid avbryts dåtiden av nutiden. Det är Nuvarande Julens Ande som knackar på och vill visa vad som händer just nu, det kan låta fullständigt orimligt att man skulle behöva någon sorts spökfigur för att kommentera vad som händer framför ögonen men det är inte så dumt som det låter. Se det lite som Niklas Wikegård som förklarar vad som händer på planen, det är en så bra liknelse att vi i fortsättningen kommer referera till anden som just Niklas Wikegård.

Wikegårds uppdrag är alltså att agera expertkommentator och utveckla sina tankar kring den nuvarande julen, eller innestående räkenskapsår, Q4 eller vad du nu vill kalla det. Det här är förstås han gör med bravur, om det är något han kan så är det expertkommentarer. Det första Wikegård visar är förstås sin blogg med underrubriken ”Inga bromsspår, in i trafiken, käka puck”. Anledningen till detta är enkel, det är för att Niklas till skillnad från vår snåle, vresige och skinntorre företagsledare förstår att man inte kan vila på gamla meriter, man måste in i trafiken och käka puck helt enkelt. Om liknelserna tidigare i berättelsen haltat så satte väl liknelsepolisen i halsen men det får duga.

Vidare i berättelsen får vi se hela Internet rulla ut framför ögonen, lite som när alla hyllorna dyker upp i Matrix. Det kan verka som en vacker syn men vår huvudperson gillar det inte, det är nämligen obruten mark och på obruten mark är det inte längre säkert att gamla jättar får plats. Landskapet är redan fullt med massor av små, mer eller mindre galna aktörer och några riktigt stora. De erbjuder något helt annat än vad vår väns gamla företag erbjudit och de gör det nästan alltid utan att ta betalt. De erbjuder gratis annonsering, gratis musik, gratis nyheter eller gratis vad som helst. Se där, säger Wikegård, julen 2009 gäller det att släppa sargen och komma med i matchen. Men, svarar vår huvudperson, vi har ju Blocket, Spotify, Lunarstorm, Apberget och en hel massa andra bra tjänster. Vi är ju redan på Internet, vi har köpt annonsering på Aftonbladet.se i flera år, toppbanner och allt. Vi erbjuder ju till och med plustjänster som redan är lönsamma.

Om Wikegård fick en chans att yttra sig igen så skulle han säga att det publiken borde stannat hemma. Nu får han inte det för vi ska lämna kaoset som är 2009 bakom oss eftersom vår huvudperson inte kan göra mycket annat än att svettas över hur det ser ut, han förstår naturligtvis att Internet förändrar alla modeller oavsett hur han försöker blockera Google, stämma de som laddar ner hans texter eller lagstifta för massavlyssning. Han vet ju förstås att de här grejerna inte räddar hans företag, förhoppningen är bara att dra ut lite på tiden och rädda så många slantar som möjligt. Som tur är kommer Framtida Julars Ande strax och förklarar att det är den snålheten som gör att det är kört.

Som om det vore orkestrerat så dyker just Framtida Julars Ande upp i samma ögonblick som Niklas Wikegård går av plan för den här julen, förhoppningsvis får han agera innestående juls ande även 2010 men det är för tidigt att säga än, det är ju framtid. Framtida Julars Ande däremot ska få ta vår huvudperson på en resa in i framtiden och det är ju alltid en ganska stor fördel för en affärsman. Om vår gamle vän hade varit mer på bettet skulle han kanske kollat aktiekurserna eller lottonumren när han ändå var i framtiden men själva resan gör honom så pass förvånad att det helt faller bort, han får helt enkelt fokusera på sina egna tillkortakommanden. För att återgå till Dickens så hade han nog svamlat något om en evighet i kedjor och att man måste vara snäll etc. Så fungerar inte verkligheten men han har en poäng.

Det Framtida Julars Ande kan visa är att om vår lille affärsman inte anpassar sig och utvecklas så finns det ingen framtid för hans företag. Han kommer inte kunna ta betalt för något som andra är beredda
att ge bort gratis. Han kommer inte kunna prata med sina kunder via en reklambyrå och han kommer definitivt inte överleva bloggarnas framväxt om han inte deltar. Anden som är produktägare för framtida jular kan med ganska enkla medel visa att den inlåste affärspampen på Strandgatan är ett minne blott, hungriga mindre aktörer kommer slå honom av banan. Kanske kommer konkurrenterna inte ens tjäna några pengar, bloggarna tar marknadsandelar från tidningarnas nätupplagor och de gör det för att de gillar att skriva. Artisterna delar ut sina låtar gratis på nätet för de har ju ändå aldrig tjänat några pengar på skivförsäljning och konsulterna delar med sig av sin kunskap gratis för att det är bra för alla.

Som tur för den gamle uven så kan Framtida Julars Ande visa något annat också, det tjänas pengar på Internet. Bara för att man är givmild och delar ut sin senaste skiva till lille Tim (ja om du inte gör det kommer det stå en tom pall i köket med en krycka som inte har någon ägare) så betyder det inte att man inte vinner något. Det finns fortfarande en chans för vår slumrande magnat att klara nästa räkenskapsår, det enda som krävs är att han förändrar sitt liv.

Om du gillade min julsaga kan du göra något bra för mig, antingen ser du till att den sprids vidare eller kanske ännu hellre, ta en titt på vår insamling hos Unicef.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *