En utmaning Per Axbom

Per Axbom skriver idag i IDG:

Att sökmotoroptimering kan utgöra ett eget affärsområde är en tankevurpa i webb­branschen. En webbplats som byggs och hanteras på rätt sätt ska inte behöva optimering för att synas bättre.

Det är uppenbart att Axbom inte är en hejare på sökmotoroptimering. Låt mig byta ut sökmotoroptimering mot marknadsföring i exemplet för att förtydliga:

Att marknadsföring kan utgöra ett eget affärsområde är en tankevurpa. En produkt som byggs och hanteras på rätt sätt ska inte behöva marknadsföring för att synas bättre.

Det är nonsens förstås och det Axbom ägnar sig åt är vad som i forum kallas trolling. Han skriver något uppseendeväckande för att reta upp folk och därigenom för uppmärksamhet. Det verkar funka på mig åtminstone och det är särskilt roligt eftersom det är en typ av sökmotoroptimering som vissa SEO-företag ägnar sig åt. Tidningen som Axbom skriver i köper dessutom in tjänsten Twingly från Primelabs vilket är en form av optimeringstjänst eftersom den genererar inlänkar till artiklarna.

Att hävda att man kan driva trafik via sökmotorerna till en site genom att bara bygga den rätt kan ju stämma under vissa mycket specifika förhållanden. Dvs om ingen konkurrens finnes. Det är inte svårt att förstå att det är lätt att tävla om man inte har någon att tävla mot men jag skulle vilja se Axbom prestera resultat på sökord där det finns konkurrens, t ex poker skulle vara kul eftersom det är ett av de sökord jag jobbar med.

3 svar på “En utmaning Per Axbom”

 1. Andra intressanta fakta i målet:

  Är det inte lite lustigt att han bookmarkat sin egen site i del.icio.us (är det om han skulle råka glömma bort att han har den?)

  http://del.icio.us/axbom

  Eller att han hävdar att man inte ska länka till sina egna siter när han gör det här:

  http://twitter.com/axbom

  Och menar han verkligen att Bloggportalen.se är en site som valt att plocka fram länkar till hans blogg för att de på bloggportalen upplevde hans blogg som särskilt intressant? Eller kan det helt enkelt vara så att han anmält sig dit på eget bevåg?

  http://www.bloggportalen.se/BlogPortal/view/BlogDetails?id=6905

  Det går att fortsätta listan men en uppmaning kan vara att själv kolla upp med kommandot linkdomain: i Yahoo. CS borde kontrollera vad och vilka som skriver

 2. Hej! Jag är medveten om att många ser sökmotoroptimering som en marknadsföringsmetod. Det jag siktar in mig lite på är att genom att betala för sökmotoroptimering för att komma högst i träfflistorna på vissa sökord är lite att underminera logiken i en sökmotor. Sökmotorn letar ju reda på det mest relevanta innehållet baserat bland annat på hur många som länkar till min sajt, hur många sidor jag har, hur många gånger ord förekommer och om jag länkar till sajter med liknande intressen. Om någon medvetet sätter in insatser för att öka en träffbild alldeles oberoende av sammanhang eller relevans – ger då sökmotorn det resultat som den bör?

  Jag tror givetvis inte att beteendet på webben ändras, men jag försöker poängtera att en sökmotor inte längre visar resultat baserat på en viktning som är baserat på det innehåll som sajterna högst upp i träfflistorna har att erbjuda.

  Och jag håller med om att sökoptimering är område på frammarsch, kanske därför läge att börja reflektera över hur vi ska få användarna att fortsätta ha förtroende för de resultat vi får i sökmotorn.

  Angående ”intressanta fakta i målet”
  – hur många länkar har jag i del.icio.us till min egen sajt? kan nog ha varit några provskott… men jag skulle också kunna argumentera för att den ingår i ett RSS-flöde kring ett ämne som jag delar med mig av till andra – i vilket fall den tjänar ett specifikt syfte och har ett sammanhang
  – Självklart får man länka till sin egen sajt, men det finns ju olika sätt att göra det på. Jag vänder mig främst mot att gå ut och skriva medvetet osammanhängande inlägg eller skapa oberoende sidor för att få många länkar till sig. Så länge det presenteras inom ett sammanhang måste man ju länka. Det är lite det webben går ut på.
  – bloggportalen är ett sätt att marknadsföra mig på samma premisser som andra bloggar. RSS-flöden likaså.

  Någonstans handlar det nog om vad vi lägger in i begreppet sökmotoroptimering.

  ”Trolling” är också ett kul begrepp, självklart är mitt syfte att få till en debatt – därför var det ett debattinlägg. Jag hoppas bara att

  Twingly genererar inte inlänkar till artiklarna per se, men den genererar däremot länkar tillbaka till bloggarna som skriver om artiklarna (och länkar till dem), som det här inlägget. Då lockas förstås bloggarna att länka till artiklarna (vilket då skulle kunna kallas en form av generering om man vill). Men återigen: det är ett sammanhang som är fullt godtagbart: eftersom det ger läsaren mervärde och bägge behandlar samma ämne.

 3. Jag kan hålla med om poängen i att det är viktigt med någon form av moral när det gäller sökmotoroptimering. Jag är själv ingen vän av MFA (Made for adsense om det är någon som missat det) men jag kan inte för allt i världen se vilken av den uppsjö av pokersiter google bör visa när man söker på poker. De allra flesta är mer eller mindre identiska och de flesta kommer dessutom från ett fåtal pokernätverk. Som det ser ut nu så visas den med bäst optimering vilket jag upplever som lika sjysst som vilken annan bedömning som helst.

  Sen tycker jag att det är lite konstigt att göra en uppdelning mellan onpage arbete och offpage. Blir sökresultaten bättre för att motorn visar den sida som skrivit precis rätt mängd av sökordet på sin site?

  Eftersom (off page) optimering alltid kommer att finnas i en eller annan form är det dessutom vettigt att som sökmotor omfamna den istället för att motarbeta den. SEO har enligt min mening på många ställen förbättrat resultaten.

  När det gäller att sökmotorerna inte längre visar resultat utifrån innehåll… Jag vet inte om jag accepterar att de någonsin gjort det. Sökspindlar är väl knappast kände för sin förståelse för innehåll. Det har alltid handlat om procent av sökord, vad som står i titeln och hur bra kod sidan har.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *