Ett försvarstal för Jajja

Igår släppte Jajja sitt årliga SEO-test av e-handelsplattformar. Det är ett stort test och jag har pratat en del med Jajja om det och vet hur mycket tid de lägger på testet. Idag får de kraftig kritik från entreprenören Christian Rudolf på Disruptive.nu. De har nämligen missat grundläggande faktorer som gör att testvinnaren inte håller måttet.

Vi har själva funderat länge på att validera shoppar på Sökmotorkonsult.se men hittills har vi faktiskt valt att inte göra det. Anledningen är att det är ett jättejobb och jag tycker att Jajja ska ha cred för att de tar sig an det. Att sätta sig ner och göra, inte bara en on page analys av en site, utan också försöka värdera hur bra det kan vara och hur det kan förändras, är ett enormt projekt.

Alla vet vi dessutom att när man tar sig an enorma projekt är det lätt att en liten detalj någonstans inte får den uppmärksamhet den förtjänar. Så stora mängder data, så många saker man måste kolla på, det är lätt att något missas. Idag visar Rudolf att Jajja missat en detalj som är oerhört viktig som eg borde diskvalificera vinnaren. Jag vill faktiskt ta Jajja i försvar här, det är svårt att utforma en modell som passar alla shoppar och som inte missar sådana här detaljer. Jag är dessutom ganska säker på att Jajja kommer rätta till felet nu när de fått det påpekat.

5 svar på “Ett försvarstal för Jajja”

 1. Jag tycker också att Rudolf missar en viktig detalj i det hela. Det är inte användandet av # i länkar som är katastrof, utan att det inte finns någon fallback för den som inte har javascript aktiverat.

  Personligen har jag gjort lösningar som hämtar data med ajax, och därför får liknande länkar som hansenkatalogen, men för den som inte har javascript har länkarna blivit helt vanliga. Det finns naturligtvis fortfarande en nackdel, och det är att spontana länkar till sajten ger länkkraft till fel sida.

  1. Jag håller nog med Christian just där faktiskt, jag gillar inte fallbacklösningar. Precis som du säger är det de spontana länkarna som pekar fel som jag inte gillar.

 2. Tack för ditt försvarstal, för mig som huvudansvarig för detta test har det varit en känslomässigt kaotisk dag. Den beskrivning du ger stämmer väldigt bra överens med verkligheten. Mängden data blir lätt övermäktig och det går inte att kontrollera all data till hundra procent. Märker alltid vid sådan här släpp just hur mycket tid och framför allt känslor man kopplar till det.

  Även tidigare test har detaljer dykt upp som gjort att betyg fått justeras. Just nu inväntar jag nya referenser från denna leverantör då det, precis som jag misstänkte, verkar vara ett fall av att vi väljer ut de marknadsmässigt bra referenserna istället för de tekniskt bra.

  Just denna plattform har jag själv varit inne i och använt ett antal gånger och även om vissa mer avancerade funktioner varit svårhittade så har supporten alltid lyckats peka mig rätt. Men visar det sig att de gjort anspråk på saker de inte kan stödja så kommer betyget sänkas.

 3. Gillar din blogg, nyanserad.

  Vet du om möjligheten att ’lära’ sig segla i Costa Rica (alt annat land i centralamerika) alternativt få vara med och testa på.

  Allt väl!
  David

  1. Känner inte till några utbildningar men det går säkert att bara fråga någon av de många där man kan hyra/chartra båt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *