Facead – köpta statusrader i Facebook

När företaget Social Communications lanserade sin tjänst Facead rasslade det till på Twitter. Vad de erbjuder är ganska simpelt och det är ganska naturligt att det dyker upp en sån här tjänst. Om det är moraliskt och lagligt är väl däremot en annan fråga.

Tjänsten är enkel, de betalar en massa folk på Facebook för att få posta en statusuppdatering. Låt säga att jag ansluter mig, då får jag en liten slant för att jag ska tycka att det är så galet bra med Lufthansa. Alla mina vänner som har ett visst förtroende för mig och vet att jag flyger en massa kommer se det och ha det i åtanke när de bokar sin flygbiljett. Det första problemet är ju att det faktiskt inte var jag som sa det. All reklam i Sverige ska ha en tydlig avsändare, sådana är reglerna. Att låtsas att det inte är reklam får man helt enkelt inte göra.

Jag har generellt sett svårt för marknadsföring i sociala medier. Det handlar ju om att sälja ut sina vänner. Jag har inget problem om min bästa vän pushar för sitt eget projekt och berättar för mig hur bra det är, det är ju en del av min bästa vän och jag vill dessutom gärna stödja mina vänner. Om han däremot börjar berätta för mig om hur bra det är med en hel massa andra grejer som han får betalt för att marknadsföra då börjar det bli otrevligt.

Jag har inte så mycket emot marknadsföring i bloggar, jag upplever inte bloggen lika personlig som Facebook. Vem som helst kan ju faktiskt läsa min blogg och kommentera men Facebook, där har jag bara dom närmaste. Om min lillebror får betalt för att smälla i mig att det är bra med Lufthansa då känner jag mig kränkt.

Jag har tidigare skrivit om några som jag gissar gör ungefär samma sak fast på ett än fulare sätt. Istället för att betala för att du ska publicera något knycker de helt enkelt ditt Facebook-konto. Det är förstås stor skillnad på de här två approacherna men målet är nog det samma, att jag ska gå på budskapet för att jag litar på avsändaren.

4 svar på “Facead – köpta statusrader i Facebook”

 1. Ang.marknadsföring i sociala medier. En del av mig håller med dig (dvs. oviljan att se reklam på sociala medier) och en del av mig tycker att det är svårt, om inte helt omöjligt, att undvika marknadsföringen inom sociala medier. Det är lite av det gamla sanningen att alla offentliga mötesplatser (torg, tidning, biosalongen, med flera)var och kommer att vara eftertraktade som marknadsföringskanaler. Vad jag tror på är att vi har chansen att påverka på kvalité. Det vill jag säga din FB vän eller Twitterkälla som sprutar annonskampanjer från olika företag, med olika budskap riskerar att du klickar på "unfollow" och med detsamma tappar han/hon värde för flera som respekterar och litar på dig.
  Det handlar kanske om det att etik och moral ska finnas som grund för varje användare av sociala medier.
  Jag har en vän som är säljare.Jag fick massor med tips och råd om olika klubbar, FBsidor som jag skulle vara med. Aldrig godkände något som inte stämde med mig själv. Det är även en av anledningarna varför jag inte längre är aktiv på FB och tror inte att jag kommer att vara det heller. Det började som en grupp av goda vänner som pratar och delar med sig för att förvandlas till en konsument raggningsstället.
  Så åter igen:vi behöver inte följa alla som följer oss, vi kan byta kanal till en ickekommersiell eller stänga av tv för just nu.
  Och även om för dig, mig och många andra är det lite..opassande så kanske finns det sådana som tycker att det är ok.

 2. Jag tänkte faktiskt inte på att det faktiskt finns en skillnad mot t ex billboards, bra att du tar upp det.

  På stortavlor på stan finns ju ingen kvalitetskontroll, ej i tidningar eller på TV heller. (De kan kanske mena att de har det men det är ändå inte i närheten). Ska kanske vara tydlig med fördelen med reklam i Sociala Medier jämfört med på TV. Om det inte är bra reklam når den ingen. På TV:n kommer vi ändå se den oavsett kvalitet medan vi på Twitter kanske aldrig ens får tweeten i vårt flöde om den inte lever upp till de kvalitetskrav som våra vänner ställer.

  Jag ska tänkte jag skulle vädra en idé som slog mig häromdagen men det får bli en egen post. Återkom gärna om ett litet tag och läs om min idé med Quality Score för gammelmedia.

 3. "Om min lillebror får betalt för att smälla i mig att det är bra med Lufthansa då känner jag mig kränkt"

  Va? KRÄNKT?
  Hur känner du då dig när du blir nerslagen på öppen gata och sen pissad på?

  Sluta vara kränkt när du egentligen är lurad eller naiv eller skojad med? Ok, vi kan inte alla känna oss kränkta hela tiden – samhället kommer inte att fungera om alla blir kränkta av tjejen i kassan, av lillebror eller av att den gröna gubben plötsligt blir röd…

 4. Blah, blah, blah. Jag är varken lurad eller naiv och om jag skulle bli nerslagen och pissad på skulle jag bli förbannad. Jag får känna hur jag vill och om det inte passar dig kan du känna dig som en idiot för du kan inte göra något åt det.

  Om vi ska vara lite allvarliga, ja jag vet att det här är ett ord som i Sverige bjabbas om en massa och jag ska reda ut hur jag står i frågan (om semantik någonsin kan kallas fråga). Min åsikt är att jo, det ord som bäst beskriver saken är kränkt. Jag går inte på saker till vardags så lurad passar inte, naiv är ju inte ens en känsla så det passar inte. Jag har heller aldrig hört om någon som känner sig "skojad med" alltså passar kränkt bättre.

  Om du lever i tron att man inte får använda starka ord för saker som inte innebär att man blir pissad på så gissar jag att man heller inte får tala med dynamisk röst eller använda sig av adjektiv?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *