Facebook Login – Varning!

Ditt Facebook login är en vara som är värdefull och det finns som kommer försöka lura av dig ditt login för att sälja vidare. Det allra bästa är att vara noga med att se till att aldrig lämna ut sitt Facebook-konto men ibland kan man bli lurad. Jag fick själv nyss något som var en typisk scam i min inbox och det fungerade på samma vis som de flesta liknande scams. Du får ett mail från vad som ser ut att vara Facebook som säger att det krävs att du loggar in av en eller annan anledning.

Om du istället för att gå direkt till www.facebook.com klickar på länken i mailet (som säger att den ska ta dig till din inloggning) kommer du till en sida som ser ut som Facebooks inloggning men inte är det. Den tillhör i själva verket den person som skickat mailet till dig (som förstås inte är Facebook) och kommer att spara dina inloggningsuppgifter. Det här är samma metod som använts i flera år för att lura av folk bankkonton och paypal-login men lurendrejerna räknar väl med att det är enklare att få folks inloggningar till en tjänst vi inte är så försiktiga med.

Att försäkra sig om att du gör rätt är ganska enkelt, se till att titta på din webbläsares adressfält, adressen ska vara den här: http://www.facebook.com/login.php

Jag skulle ändå föreslå att om du får mail som säger att du behöver logga in på Facebook (eller någon annan tjänst) så skriv in urlen i webbläsaren snarare än att klicka på länken i mailet.

Facebook sammanfattat

Facebook är idag världens största sociala media med mer än 400 miljoner aktiva användare. Utav dessa uppdaterar 35 miljoner sin status varje dag. Det här är ett ruskigt genomslag och det finns väl idag ingen som missat Facebook. Om du ändå mot all förmodan inte har koll på vad det är så ska jag ta och gå igenom det (om du har koll så hoppa ner till delen om ditt Facebook Login för det är viktigt)
Facebook är en samlingsplats på nätet där du kan dela med dig av i första hand bilder och små meddelanden till alla dina vänner. Det hela är ganska enkelt, du registrerar dig och letar rätt på folk du känner på siten. Du anmäler att du vill ha personen som kontakt och när denne accepterat är ni ”vänner” även på Facebook.

Du kan fylla i en hel massa information om dig själv men jag skulle vilja mana till lite försiktighet här, se till att inte fylla i sånt som du inte vill ska bli allmänt känt. Visserligen kan du ställa in hur mycket av din profil du vill ska visas men det är lätt att missa. Igen: Dela inte med dig av information du inte vill ska bli känt.

Facebook har i princip tre grundläggande funktioner (men en hel massa andra som inte är så grunläggande). Du har flödet som är det som finns mitt på sidan du ser som inloggad, här ser du det mesta som händer. Sen har du bildhanteringen (som du märker dyker bilderna också upp i flödet) och din vägg. Väggen är som ett klotterplank du och andra kan skriva på, alla som kommer åt din profil kan läsa vad som finns på väggen så var extra försiktig här, det är inte en epost-funktion. Om du vill skicka helt privata meddelanden på Facebook så använd istället meddelande-funktionen.

Facebook på insidan

Som du ser har jag på bilden klippt bort lite namn och dylikt på personer i flödet, det är inte för att de borde skämmas över det som finns där utan för att jag inte orkar fråga om det är ok att jag publicerar det på min blogg.

Facebook applikationer

Det finns en hel massa applikationer till Facebook och det finns en uppsjö andra funktioner än dom jag nämnt. En applikation är helt enkelt ett litet insticksprogram som gör något speciellt. Det kan handla om allt från pokerspel till att man kan skicka presenter till sina vänner. Det är inte rimligt att gå igenom hanteringen av alla dessa applikationer eftersom det är så ruskigt många. Därför skulle jag vilja uppmana dig att experimentera och testa dom du tycker är intressanta.

17 svar på “Facebook Login – Varning!”

 1. hej magnus. om man skulle lyckas missa/glömma bort sig och det händer. då är det vell bara att slänga sig på lösenords byte så är d lugnt va?

 2. Vad är det som inte är tydligt Britt?

  Jag ska försöka förtydliga lite. Om du får ett mail från Facebook, eller någon annan tjänst där du är medlem på ett eller annat sätt, så kan det vara rätt att inte använda den länk som finns i mailet om det uppmuntrar till att logga in.

  Det är nämligen en väldigt gammal typ av bedrägeri, man skickar ett email med en fejkad avsändare. I det här fallet handlar det om att avsändaren låtsas vara Facebook vilket naturligtvis inte är sant. Genom att säga att du behöver logga in på ditt konto och skicka med en länk som också är maskerad så lurar dom dig att gå till en loginsida för Facebook som egentligen är en helt annan sida. Den är het enkelt byggd som en kopia av Facebooks login.

  Om du loggar in på den här sidan är det enda som kommer att hända att du skickar in användarnamn och lösenord till en skurk. Denne kan sen använda det till att logga in på ditt konto, byta ditt lösenord och skicka reklam för en eller annan sjaskig produkt till alla dina vänner, i ditt namn.

  Det bästa sättet att skydda sig är att aldrig klicka på länkar i sådana här mail utan att gå direkt till webbadressen med browsern. Ett annat sätt är att kontrollera vilken url man är på när man loggar in, det ska vara Facebooks riktiga loginsida annars är det något mysko.

  Om du misstänker att du råkat ut för något sånt här ska du direkt logga in på Facebook och ändra ditt lösenord.

 3. Hejsan! :)
  Tidigare idag så var jag klantig av mig och godkände applikationen "mine stalkare" eftersom jag såg att några av mina vänner använt detta. När jag gjorde det så öppnades ett nytt fönster med Facebook som ville att jag skulle logga in igen, vilket jag då gjorde.(När jag klickade på länken så stod det ett annat namn på länken men när man kommit in på sidan så hette den som en vanlig facebook-länk) Använde applikationen och raderade den sedan. Några timmar senare så blev jag lite fundersam och googlade lite och kom då hit, blev då orolig och loggade in på facebook och bytte lösenord.( Detta gjorde jag några timmar efter jag godkände applikationen) Har googlat lite för att kolla vad andra skrivit om den här applikationen, har inte läst att någon av om dom fått virus men är ändå lite orolig. Vad tror du? Hur kan man veta om detta är något som kan har snott ens lösenord?

 4. Tror inte att det är någon vidare risk att du fått något virus och om du tagit bort applikationen och bytt lösenord ska du vara säker från kidnappning av ditt konto med.

 5. Jag kan inte logga in på face book den säger att min mail inte stämmer .
  Detta hände efter att mitt konto blev kapat.
  Hur ska man göra ?

 6. Ja jag tror det bästa är att försöka få kontakt med Facebook, kanske kan dina vänner intyga vem du är och att du på så vis kan få tillbaka ditt konto. Jag har själv inte råkat ut för en kapning så jag har inte testat.

 7. Problemet med bedrägeriet är att det är ofta väldigt unga som spelar Facebook. Jag känner kanske 2 st vid 12 års åldern som läser såna här sidor. Och då är det ju väldigt lätt att sno åt sig ett konto … För jag tror att ganska många klickar på dom där länkarna… Men en grej förstår jag inte. Hur kan deras email se ut som Facebooks?

  1. Man kan faktiskt bara ändra avsändare själv, det går förstås att kolla upp men om man inte är noga så ser det helt legitimt ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *