Fildelning i framtiden

Det är få som i fildelningsdebatten lagt fram några visioner om hur skiv- och filmmarknaden ska se ut i framtiden. Skivbolagen talar luddigt om skivförsäljning på internet, något som visserligen har ökat under senaste åren men som knappast kan vara en fullgod ersättning för deras jätteintäkter på traditionella skivor.
Pro pirat organisationerna, de man hittar ute på vänsterkanten, pratar om allt till alla. Enligt mig en vision som förmodligen är den löjligaste i debatten.

Det är förstås inte möjligt att alla ska få allt gratis, oavsett samhällsskick men det är heller inte möjligt att skivbolag ska tjäna sådana pengar som de gjort under 80- och 90-talet. Båda visionerna är luddiga och mycket ogenomtänkta.

Visst går det att tjäna pengar på internet och visst kan man dela med sig av saker. Det är snarare en fråga om moderation, man måste förvänta sig rimliga inkomster och man måste förstå att det behövs pengar för att det ska produceras. För trots allt vad vi säger så kommer artister och skivbolag behöva vissa inkomster.

Det sätt som det här kan fungera på är att artister tjänar pengar på kringförsäljning och radiospelningar, precis som det är idag, och skivbolagen får helt enkelt också försöka göra det. De får börja ordna koncerter och trycka tröjor.

En åsikt som jag stött på är: ”Men jag är producent, jag ordnar inte koncerter.” Ok, fint, men marknaden fungerar inte så att man kan bestämma vad man ska livnära sig på, jag t ex är hobby-astronaut och borde därför rimligtvis få betalt av rymdstyrelsen?

Marknaden har förändrats och kommer att förändras än mer, producenterna får helt enkelt anpassa sig för annars händer det som i stor utsträckning redan hänt, man tappar sina konsumenter. Problemet är inte att man kan ladda ner musik gratis, problemet är att de är gamla kolosser som säljer en tjänst som ingen vill ha, tillverkandet av skivor. De gör det dessutom på ett sätt som alienerar deras egna kunder, t ex genom att vräka omkring i väldigt lyxiga bilar, klart som korvspad att 17-åringar med 700 kr i månaden blir tveksamma inför uppgiften att betala 200 kr för en skiva de inte kunnat lyssna på innan. Ett annat exempel är att springa runt med stora domstolskluban och stämma folk till höger och vänster, varför skulle någon vilja handla av bolag som stämmer dom?

Kontentan: Skivbolag – Anpassa er eller dö

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *