En jobbig resa

Jag har till sist lyckats landa i Costa Rica efter en av de jobbigaste flygturer i mitt liv. Nu är resan Sverige – Costa Rica alltid ganska jobbigt men personalen på Arlanda lyckades göra det till något extra jobbigt. Jag vet inte vad det är men flyplatspersonal är nog den yrkesgrupp som hatar människor mest av allt. Jaja, jag vet, det finns säkert dom som är bra och vettiga människor även i den här kategorin men skulle det inte vara skönt om man någon gång ibland stötte på en av ”alla” dessa?

Jag lyckades ramla över någon sorts säkerhetshitler på Arlanda, någon form av kontrollant med en polisliknande bricka, du vet dom är typ säkerhetsvakter eller något och tar sitt jobb på allra största allvar, de är ju nämligen Sveriges allra viktigaste yrkesgrupp. Den här säkerhetspajasen var dessutom av särskilt otrevlig karaktär. Jag brukar alltid klaga på att säkerhetspersonalen i USA är den allra värsta i världen men jag har haft fel, de riktiga stolpskotten hittar man faktiskt på Arlanda. Jag ska ge dig hela historien.

Eftersom jag bor i Costa Rica flyger jag en hel del sträckan San Jose – Newark – Arlanda och tillbaka. Det är en flygrutt från helvetet i de bästa av fall och nu efter en längre vistelse i Sverige visade det sig att det fanns en liten spricka i mitt pass. Den har förstås funnits där ett tag men nu 70 minuter innan min flight bestämde sig den här personen, som på något vis jobbar med att titta på folks pass alldeles innan man checkar in, att det inte längre dög. Oavsett hur jag bönade och bad dög det inte och jag fick kasta mig på en buss för att sticka iväg till den lokala polisstationen. Under tiden jag satt, sprang och svettades på väg mot polisen pratade min fru med en av de andra som hade samma jobb som Arlanda-nazisten. Hon förhörde sig om huruvida det mer eller mindre var en bedömningsfråga om man fick flyga med en spricka i passet, det var det bekräftades det.

Det var alltså så att man som flygplatspersonal gör en bedömning om man tycker att det går att använda passet eller inte och trots att jag hamnade i en otroligt dålig sits valde den här personen att inte ge en enda chans. Någon valde att sätta mig i en rejäl knipa för att det gick att göra. Detta efter att faktiskt först ha lurat mig och hävdat att man alltid måste fylla i ansökan om att få komma in i USA innan man reser, man behöver inte det, den gäller i två år så om man rest genom USA 10 ggr per år som jag så räcker det, jag dubbelkollade det med en extremt trevlig motsvarighet till vår egen flyghitler fast på Newark.

Jag hann faktiskt fixa ett tillfälligt pass, mest tack vara en fantastisk service på polisstationen. Det var den lilla bussresan och löpningen dit som tog allra mest tid, själva passet fick jag blixtsnabbt. Tyvärr är det ju ett tillfälligt pass vilket gör det extremt krångligt för en sån som jag, som inte besöker Sverige så himla ofta och som inte har en svensk ambassad i närheten. Jag kommer vara tvungen att göra en extra resa för att förnya passet (tack Arlanda för att jag får lägga ut 10.000 kronor igen för en biljett).

Nu kommer vi till den stora frågan. Varför har vi alls de här människorna på plats? Kommer ni ihåg hur de dök upp efter 9/11? Innan det var det behagligt att flyga, man kände sig lite som Howard Hughes när man kom in på flygplatsen. Servicen var bra, bemötandet trevligt och det var inget krångel. Numer behandlas man som nötkreatur, man slussas i fållor, förhörs, tittas misstänksamt på, osv, osv. Varför behövs det? Har vi några som helst problem med terrorism i Sverige? När var den senaste svenska terrorattacken? Svaret är enkelt, dom här människorna behöver inte finnas på flygplatsen, de finns där som ett svar på en paranoia.

Vi behöver faktiskt inte alla dessa polis-wannabes på våra flygplatser, vi har aldrig behövt dom. Jag väljer att kalla dom poliswannabes av en god anledning. De har nästan polisiära rättigheter (eller tar sig iaf) men saknar helt det som gör en polis. Den stora skillnaden i bemötandet mellan polisstationen och Arlanda gör det tydligt i mina ögon, det här är alla människor som inte kom in på polisutbildningen. De saknar alltså mer eller mindre helt utbildning och de vill vara tuffa.

Till sist vill jag säga det igen: Det här är inte något vi behöver, sluta upp och skicka istället hem de här personerna.

Jag tänkte skjuta in en liten uppdatering, det är faktiskt inte Arlanda som har skulden i det här, det visar sig att de personer som saboterade min resa jobbar åt Continental Airlines.

5 svar på “En jobbig resa”

 1. Den trevligaste säkerhetspersonalen jag stött på är på Newark. Med visum och första gången i USA välkomnades jag varmt och hänvisades till mitt bagage.
  Innan jag lämnade Arlanda fick jag stå med en man med en bricka som är en mix mellan ordningsvakt och polis och förklara att jag hade visum. Dubbelkontrollera visum. Syna mig. Berätta vad jag skulle göra i USA.

  Inte i USA. Där fick jag ”Welcome Sir”.

  Arlanda behöver byta eller slopa personal. Helt rätt.

 2. Stämmer mycket bra med hur jag upplever det med det undantaget att de inte är bättre i USA. Det är ”poliswannabees” där också med den skillnaden att det är lättare att bli polis där

  1. Jag upplever faktiskt att det blivit mycket bättre där de senaste resorna, det var olidligt för ungefär ett år sen.

 3. Som tidigare resande konsult så har jag studsat runt en del i världen och sett en hel del. Som Göteborgare så reser jag dock mest från Landvetter där det är helt ok. Till USA över Arlanda har jag bara rest en enda gång och det räckte det för att råka ut för precis det du beskriver – ”behandlas man som nötkreatur, man slussas i fållor, förhörs, tittas misstänksamt på,”. Jag tycker det är underligt. Nivån varierar lite runt om i världen men oftast är folk på fpl ganska hövliga – förutom på Arlanda. Någon borde städa upp där.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *