Folkia och Sökmotoroptimering

För er som känner till vad som händer i sökresultaten så är det här gamla nyheter men det är en ny vinkel i alla fall. Folkia är en av de största lånegivarna på smslånefronten och de har tidigare haft mycket bra resultat i sökresultaten. Detta har det fått genom att köpa in sökmotoroptimering från en av Sveriges större sökmotoroptimeringsföretag. Folkia har däremot i dagarna rasat i resultaten till deras konkurrenters glädje. En annan site som helt försvunnit är lanakuten.se. Min gissning är att den senare försvann på grund av att den alltid varit väldigt konstigt optimerad och nu har den tydligen slutat vara redirectad och har istället de konstigaste URL:er jag sett.

Många har velat tillskriva Folkias fall i SERPen (Search Engine Result Page) deras köpta inlänkar. Det kan vara så att det är för att länkarna varit köpta som sidan rasat men jag skulle också vilja säga att det kan finnas flera andra faktorer eftersom:

Folkia har inte köpt mer länkar än någon annan i det sökresultatet. Alla har nämligen gjort det (alla de som jag tittat på iaf). Det är bara en fråga om vilken leverantör.

Om det vore så att Google manuellt gått in och kollat huruvida länkarna är köpta eller inte är det då inte konstigt att siten som idag ligger etta på samma term har figurerar tillsammans med Folkia på en av de svenska optimeringsföretagens site som kunder?

Ok, Folkia hade köpt länkar på fler ställen men borde det inte te sig uppenbart till och med för en (kanske inbillad, säkerligen osynlig) Google-sökresultat-kontrollant att båda köpt länkar? Tyvärr Nikke jag köper inte att det är de köpta länkarna. Sen får man tycka vad man vill om att köpa länkar.

Efter att ha diskuterat saken med kloka människor har jag kommit fram till att följande stycke är direkt felaktigt, ber om ursäkt för att jag inte nogrannare kollat upp bakgrunden.

Det jag skulle vilja säga är det som var grunden till Folkias fall är snarare att deras bloggar blivit utkastade från WordPress. Folkia hade optimerat bland annat genom att hårdlänka från wordpressbloggar för att skapa kvalitativa relevanta inlänkar. På Folkia.wordpress.com möts man numer istället av:

This blog has been archived or suspended for a violation of our Terms of Service.

Jag tycker att det är lite väl mycket av ett sammanträffande att bloggen och deras resultat försvinner samtidigt.Ok, vi spekulerar allihop men det som är min poäng är att det är lätt att tillskriva Google alldeles för mycket. Hur många svenskar är de egentligen på Irland?

Edit:
Nu ser det ut som att Nord och Vizi lyckats reda upp situationen, Folkia är ur filtret och åter på bra positioner i Serpen (Search engine result page). Gör man en sökning efter deras länkar med siteexplorer så kan man se att det numer är en del som är bortrensade. Siteexplorer är ju en seging när det gäller uppdateringar så man kan hitta länkar som en gång funnits.

Så här säger Nord i en kommentar längre ner i det här inlägget:


Om filtreringen beror på Mediaanalys referenslänk, våra gamla köpta länkar, Folkias affiliateprogram eller Marias wordpressblog kommer vi dock sannolikt aldrig att få veta. För oss på Vizi är det enda viktiga just nu att göra något åt alla element som kan ha aktiverat filtret, och snabbt få tillbaka Folkia högt upp i träfflistan igen. Folkia är ju trots allt vad man letar efter när man söker efter exempelvis mikrolån!

Jag kan inte annat än gratulera och säga att det skulle vara intressant att få lite mer information i målet, är det enda som gjorts en upprensning av länkar?


10 svar på “Folkia och Sökmotoroptimering”

 1. Tyvärr så finns inget samband mellan Folkia och folkia.wordpress, förutom det faktum att det var jag som bad wordpress att radera bloggen, då den innehöll konstiga zanox/redirects till en domän med url fokia.se.
  Även den domänen såg till att släckas ner då det inkräcktade väl mycket på Folkias varumärke (för övrigt var den skapad av lanakutens ägare).
  I övrigt får jag instämma i ditt utlägg att det inte var de köpta länkarna som resulterat i placeringsförändringen, då jag efter en check endast funnit 3 stycken reela köpta länkar – vilket torde vara en bråkdel gentemot andra i serpen.
  Min teori är i stället de cirka 1100 spamanmälningar som kommit in till Google!

 2. Riktigt intressant, tack för en kommentar som tillför mycket. Jag hade dålig koll på bloggen och utgick från att den var gjord för att skapa inlänkar.

 3. Ja, även jag tackar för en trevlig läsning vilket gav mig svar på några frågor jag gått och grubblat på…
  Men ”Även den domänen såg till att släckas ner då det inkräcktade väl mycket på Folkias varumärke ” är inte riktigt sant..” Annars är du en klok man.
  Mvh
  Maria
  Lånakuten

 4. Hej Maria och övriga,

  det var din blogg och det var Vizi som stängde ned den (inte Niklas, även om han måhända kontaktat WordPress han med). Dock stängde vi den efter samtal med både WordPress och Folkia då din bokning av ”Folika.se” och skumma redirects kan ha triggat Googles filter. Vi jobbar idag såklart med att göra inlänkningen av folkia.se helt Google-kompatibel, och då ingick detta steg. Folkia sökte dig för att höra sig för innan men vad jag förstår har de alltså inte fått tag i dig (du anger ju bara ”Maria” som namn).

  Mediaanalys har inget att göra med optimeringen av Folkia.se utan jobbar i så fall med Folkia inom ett helt annat område. Om din teori om att Google filtrerat Folkia manuellt, på grund av att Mediaanalys säger att de optimerat domänen, ska stämma så kräver det nog lite mer än bara en länk från deras hemsida (annars skulle nog även Episerver och FSB ligga risigt till).

  Om teorin om köpta länkar ska stämma så ska det alltså vara vi på Vizi eller Folkias många affiliateprogram som är orsaken till aktiveringen av filtret.

  Vad gäller Nikke så är denne en utmärkt agitator och debattör i SEO-branschen, men vad gäller så kallad ”etisk SEO” så är han alls ingen förebild. Han gillar att hålla låda och det uppskattar jag, men samtidigt är det tråkigt att bli indragen i en branschdiskussion som mer och mer börjar likna en såpopera. Det verkar tyvärr ha blivit Nikke och Agent Interactive som idag står för de sämst underbyggda argumenten, vilket såklart är synd.

  Vi på Vizi uttalar oss generellt sett aldrig om våra optimeringar och kunder, men eftersom allmänintresset i fallet Folkia verkar vara i det närmaste obegränsat, så gör vi i det här fallet ett undantag.

  Sant är att Vizi köpte länkar till Folkia.se strax innan förbudet mot länkköp hos Google blev offentliggjort. Sant är också att detta kan, även om det är osannolikt, vara anledningen till filtreringen. I kombination med de många ”skumma” länkar som Folkias affiliates via Zanox/CJ/Tradedoubler har genererat så är det fullt möjligt att något straffilter blivit aktiverat.

  Att Mediaanalys anger Folkia.se som referenskund på sin hemsida kan naturligtvis, precis som du spekulerar i, också ha bidragit till filtreringen. Det är sannolikt aldrig klokt att tala om att en topposition beror på SEO-arbete i dessa dagar, när Google (speciellt i Sverige) ”tar i med hårdhandskarna” mot oss SEO-konsulter (oavsett om de heter Nikke Lindqvist eller Jajja).

  Vad gäller Niklas kommentar om spamanmälningar så är detta en spekulation som jag också finner sannolik, då det såklart finns många som kan anmäla andra på både goda och mindre goda grunder om de tävlar om att synas i samma SERP.

  Om filtreringen beror på Mediaanalys referenslänk, våra gamla köpta länkar, Folkias affiliateprogram eller Marias wordpressblog kommer vi dock sannolikt aldrig att få veta. För oss på Vizi är det enda viktiga just nu att göra något åt alla element som kan ha aktiverat filtret, och snabbt få tillbaka Folkia högt upp i träfflistan igen. Folkia är ju trots allt vad man letar efter när man söker efter exempelvis mikrolån!

  Mvh,

  Widar Nord

  Styrelseordförande i Vizi Sverige AB

  nord@vizi.se

 5. Tack Widar. Jag skulle påstå att det här är något som är helt igenom intressant för alla som optimerar, oavsett hur man anser sig göra det. Filter händer förstås ibland, i princip oavsett hur man optimerar.

  Det som gjort att jag varit brydd är att jag sett att folkia haft länkar från alla möjliga håll. Min första gissning när jag gjorde en linkdomain var att det varit flera olika bolag inblandade samtidigt och att det var därför filtret dök upp. Alltså att det är svårt att ha en kontrollerad länktillväxt om det är flera leverantörer som inte känner till varandra.

  Skulle gissa att ni på någon månad med en upprensning lyckas fixa tillbaka åtm en del av positionerna för Folkia. Önskar all lycka till.

 6. Ja det är lite olyckligt. Jag väler att inte ta bort kommentaren i alla fall för att den i övrigt är så pass upplysande. Hoppas det är ok för alla inblandade. Jag ogillar dessutom skarpt att ta bort kommentarer och vill egentligen bara göra det när det är renodlat spam.

 7. När det gäller lånakuten så hade faktiskt jag och några namnkunniga optimerare ett litet snack om det för ett tag sedan. Ingen av oss kunde säga varför den låg så bra som den gjorde, som om det var någon sorts fluke. Lånakuten låg ju före både Folkia och andra optimeringsprojekt på stora termer. En rolig tes som dök upp var att det var för att adressen den redirectade till innehöll tilde (~). Tyckte det var en så pass lustig teori att jag faktiskt håller på och gör ett test. Låter som att det är långsökt att tilde skulle ge fördelar men om det gör det är det så roligt att det är värt försöken.

 8. Det är väl ganska uppenbart att Folkia ramlat ur sökresultaten för att de fuskat. Folkia hade ju bara länkar från orelevanta sidor och dessutom massor av riktigt dåliga sidor dessutom.

 9. Jag vet inte om jag tycker man kan prata om fusk. Fusk förutsätter att det finns lagar eller regler man bryter mot, ok att Folia kanske brutit mot Googles riktlinjer, det är ju knappast någon sorts lag däremot (som tur är). Man kanske kan säga att Folkia ramlat ur för att de brutit mot Googles riktlinjer men om det vore den enda anledningen skulle hälften av alla siter falla. En specifikare anledning behövs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *