FRA – vad är det som händer egentligen

Jag har följt debatten om det som kommit att kallas FRA-lagen med intresse. För att sammanfatta (om det finns minsta chans att någon missat vad det handlar om) så lade regeringen en proposition om en ny signalspaningslag.

Den här nya lagen innebär att FRA (Försvarets Radioanstalt) skulle få rätt att avlyssna all trafik på internet som vid något tillfälle hamnat utanför Sveriges gräns. Rent tekniskt så innebär det inte bara mail-trafik med folk utomlands utan kan i princip innefatta all trafik eftersom paket mellan två datorer på nätet kan ta nästan vilken väg som helst. Särskilt konstigt blir det eftersom ett tänkt mail kan ta flera olika vägar då vissa paket i mailet får en annan sträcka än resten. Det innebär förstås att de kan avlyssna stora delar av surfandet och i princip all IP-telefoni.

Det som hände var att Sveriges bloggare reagerade och bloggsfären gick minst sagt i taket. Alla bloggnav och pingportaler svämmades över av FRA. Alla förstod att de skulle kunna bli buggade (har inte använt det ordet sedan den senaste härvan, någon som minns). Efter ett tag reagerade pressen också, om än mycket senare och nu började trycket på riksdag och regering bli hårt. Bloggare började pusha för en demonstration, dels på riksbron (i närheten av riksdagen) och dels runt om i landet. Deltagare uppmanades att bära vitt eller åtminstone visa upp sig demonstrerandes.

Idag kunde man finna i pressen att den proposition som blivit så omdiskuterad i slutändan åkte på en ny remissrunda. Den förra rundan hade varit tämligen sågande av lagen. Vad en ny remissrunda innebär är väl tämligen uppenbart, man vill vänta lite med lagen. Förmodligen hade ingen anat att det skulle bli en sån här folkstorm och när man såg vad som hände valde man att försöka rida ut den innan man tar ställning. Det är ett ganska vanligt sätt att hantera sånt här.

En ny remissrunda kan däremot faktiskt också innebära att man i slutändan ändrar sig om lagen. Det kan faktiskt vara så att man vill kunna dra sig ur utan att förlora ansikte.

Jag har tidigare inte skrivit något om FRA-lagen och jag skulle vilja påstå att det inte är ett helt enkelt ställningstagande. En ny lag skulle behövas. Signalspaningen görs idag ganska godtyckligt, jag har själv suttit och lyssnat på mobiltelefoner när jag gjorde lumpen (!). Det är nog uppenbart att det inte är just den här lagen som behövs.

Bloggmakt
Det intressantaste här är hur bloggarna faktiskt direkt påverkat riksdagen. Det är ett tydligt bevis på den makt bloggvärlden har. Ok, bloggarna lyckades inte ändra beslutet (än) men åtminstone skjuta upp det och det är också makt.

2 svar på “FRA – vad är det som händer egentligen”

  1. Jo 24 timmar sköts lagen upp. Via ett rävspel på hög nivå när en centerpartist stod och hulkade i talarstolen alltför att det skulle verka snyggt. I själva verket var allt ett snyggt skådespel.
    Den dolda agendan bakom lagen är det som var det viktiga som krävde att den till varje pris måste drivas igenom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *