Fräckisar – massor av Fräckisar

Du kanske trodde att fräckisar var något som försvann från Sverige på femtiotalet men det är inte sant. Fräckisar har fortfarande en given plats i det svenska folkhemmet fast kanske inte så öppet som det en gång var. Fräckisarna har flyttat från byn till nätet. Internet är faktiskt översvämmat med fräckisar.

För er som tycker att jag svamlar vill jag berätta varför, fräckisar är nämligen en av de mest ökande söktermerna på Google just nu. Stora G är ju inte så muntra på att släppa ut statistik av olika slag om sin sökmotor men de har en tjänst som kallas Zeitgeist (tidsanden). Här kan man hitta en liten topplista över sökningar som ökar mest. Tillsammans med Iller och Madeleine finns just Fräckisar på topplistan just nu.

Om jag ska vara uppriktig tror jag inte att jag hört en fräckis på säkert tio år. Jag var helt övertygad om att det var en typ av humor som sedan länge var utdöd. Fräckisar är något som jag förknippar till stor del med skolgården och jag kan inte påminna mig om att jag någonsin kallade det just fräckisar när jag var skolbarn. Det klingar för mig som ett ord som endast pensionärer använder och det endast på femtiotalet. Det visar sig däremot att min känsla är fel, tydligen är det en starkt ökande term i svenska språket, åtminstone om man vill tro på Googles tidsande.

Vad innebär det här för internet? Mycket lite skulle jag gissa, oavsett om folk söker eller ej finns det ju ohyggliga mängder med roliga historier av olika slag på nätet. Jag upplever att nästan alla har en site med roliga historier.

Om man trots att skulle sluta sig till att min första känsla var riktig och fräckisar inte är ett ord som människor under 65 använder så kanske det är ett tecken på att pensionärerna äntligen tagit nätet till sig. Jag kan tänka mig en anstormning av 65-plussare som det första de gör när de får tag på ett tangentbord är att sätta sig och googla efter fräckisar.

Om du har någon gammal fräckis på lager så lämna en kommentar, det skulle vara roligt att se hur många man kan samla i en bloggpost.

3 svar på “Fräckisar – massor av Fräckisar”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *