Fråga varför hellre än hur

hawaii-surfDet är varför vi gör saker som bestämmer hur vi gör dem. Det är vanligt att jag får frågan om hur, när det gäller mitt företagande, sökmotoroptimering, min karriär eller någon av många andra företeelser. Jag kan förstås svara på hur men det kommer inte ge svaret som är riktigt intressant. Jag tänker istället ställa frågan, varför?

Redan tidigare har jag försökt skriva ner hur det gått till när jag blivit sökmotoroptimerare och jag tror att den historien kan svara på en del frågor men det svarar inte på vad som gör skillnad. Visst är det så att det gått bra för mig, när jag fortfarande var anställd var jag med stor säkerhet den bäst betalda i branschen, jag har fått resa och bo var jag vill och i princip kunnat arbeta med vad jag vill på dagarna. Hur man når det kan låta intressant men det går inte att härma eller kopiera sig dit.

En av anledningarna är att det har varit mycket tur och slump som gett resultaten, jag råkade träffa rätt personer som skulle starta en webbyrå och när vi arbetade tillsammans var det något magiskt som hände. Visst krävde det att situationen var förberedd, om jag inte kunnat det jag kunde om sökmotoroptimering hade det inte hänt men det hade heller inte hänt om jag hade varit trött den dagen vi träffades. En karriär som gått riktigt bra är väldigt sällan rak, titta på Stefan som är en mycket god vän, börjar som skattejurist, blir affärsutvecklare på Avanza, sen VD på ett pokerföretag och startar sen Sveriges mest respekterade SEO-byrå.

Det är inte hur du gör det, det är varför

Om du hittar svaret på varför så kommer hur av sig själv. Jag har ägnat det här ganska mycket tid och jag vill berätta för dig, jag använder mig själv som exempel för det är lättast. Du kommer ha ett annat svar på varför och det kommer ge dig ett annat svar på hur. Det här är mitt svar och kanske kan du inspireras:

Varför jag gör det jag gör

Det är skönt att leva ett gott liv, om jag kan välja flyger jag hellre förstaklass med säten man kan ligga raklång i efter att jag fått en femrätters middag. Jag mår bra av att ha en stor lägenhet eller ett rymligt hus och jag prioriterar det när jag väljer var jag lägger mina pengar. Pengarna är inte det viktiga däremot och har aldrig varit. Det är helt andra drivkrafter som får mig att göra det jag gör.

Om vi istället funderar på sökmotoroptimering ett tag, om du inte är sökmotoroptimerare kanske det kan låta komplext men jag vill prata om precis samma sak. Om du istället för att tänka på hur, fundera på varför sökmotorer gör som de gör. Allt kommer bli mycket klarare.

Jag älskar att arbeta. Det kan låta som ett torftigt liv men jag vill hävda motsatsen. Om du inte mår bra med det du gör slösar du bort en tredjedel av varje dygn. Det är dessutom så att jag inte älskar mitt arbete för vad jag får för resultat, lön, status, makt eller vad som helst. Jag älskar mitt jobb för att jag får göra det jag är riktigt bra på.

Nu kanske det låter som att jag lämnat jantelagen helt bakom mig men jag är riktigt bra på det jag gör och det är vad som får mig att må bra i mitt yrkesliv. När jag väl förstod att det är vad som får mig att älska att arbeta insåg jag att jag måste maximera mina möjligheter att göra det jag är bra på, skära bort det jag inte är bra på. Det handlar mest om att ta bort hinder, tidstjuvar och annat som gör att jag måste hålla på med annat.

Varför har jag kommit så långt som jag kommit? För att jag mår bra av att riktigt bra på det jag gör. Nu är nästa fråga, var hittar du din varför och vad svarar du?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *