Google köper reCaptcha

Du känner säkert till reCaptcha, de tillhandahåller en tjänst som i första hand är till för att förhindra spam och liknande. Det är en sån där text som ser lite underlig ut som man ska skriva av för att få anmäla sig, kommentera eller liknande. Om du testar att lämna en kommentar här till exempel kommer du att få se en. Uppdatering: Jag har sedan länge tagit bort Captchan på bloggen, allt för att göra det lite enklare att kommentera.

Vad ska Google med reCaptcha till?

Nu undrar du förstås vad Google ska med ett sånt företag till men anledningen är ganska enkel. reCaptcha återanvänder, som namnet antyder, informationen från bloggkommenterare och anmälare som fyller i den genom att bygga en databas över orden. De kör nämligen ut inskannade ord från till exempel gamla tidningar eller böcker som blivit för komplicerade för en dator att förstå (det var ju det som var poängen, bara folk ska kunna läsa det på ett lätt sätt). På så vis får de hjälp med att tolka miljontals ord och det här har Google nytta av. Google har ju flera ganska komplicerade inskanningsprojekt på gång, t ex Google Books som blivit uppmärksammat på senare tid.

Det är ett sätt att tolka information

Nu får de helt enkelt hjälp av oss alla att tolka informationen. Det här är helt klart ett smart köp av Google och det passar väl in i deras modell, dessutom har de liknande grejer på gång sedan tidigare, ta en titt på Google Translator Toolkit deras översättningshjälpare som lär sig av tidigare misstag. Läs mer på Googlebloggen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *