Googles modell kan rädda Gammelmedia?

Att alla gamla tidningar och tv-kanaler sneglar på Google när det försöker lista ut hur de ska överleva internet-åldern är väl inte okänt. Något som jag tycker är väldigt konstigt är att i ingen av de artiklar jag läst om deras möjligheter att dra in slantar har de kollat på rätt sak.

De säger att sök är det nya sättet att tjäna pengar eller att det handlar om att ta mindre kunder etc, etc. Jag tänkte att jag en gång för alla skulle förklara vad som är så bra med Googles annonser.

Google

Det finns en sak som gör Googles AdWords överlägsna och det är Quality Score. När du läser på Aftonbladet.se så kan du kallt räkna med att det som visas på toppbannern är ointressant. Du kan räkna med att den inte har något som helst att göra med din anledning att besöka siten. Varför? Svaret är enkelt, man får platsen om man betalar för den.

Det finns visserligen ofta en viss relevans, det lönar ju sig mycket dåligt att annonsera om traktorer på sportsidorna så ett visst naturligt urval görs men det skulle ju i så fall räcka för Google med. Google nöjer sig inte med det naturliga urvalet på sina annonser för de tycker att om det inte är annonser som du kan vara intresserad av så ska de inte visas alls. Här kommer Quality Score in.


Quality Score värderar en annons och dess landningssida. Om det är en bra landningssida och en bra annonstext får du en viss quality score, om det är en irrelevant landningssida eller en dålig annonstext får du en annan. Sen sätter de pris utifrån den. Om du gör ointressanta annonser får du antingen inte visas alls eller så får du betala tills du blöder.

Tror du att det här är omöjligt att göra för tidningarna och TV? Jag tror inte det. Jag tror att om du kan visa annonser som jag på riktigt är intresserad av kommer dina kunder och du tjäna mycket mer pengar. Du måste se till att annonserna du visar har hög kvalitet och är riktade till mig. Hur gör du det då? Det lättaste sättet är väl att härma Google, om än kanske inte helt automatiskt, ta mer betalt för sämre grejer och mindre för riktigt bra.

4 svar på “Googles modell kan rädda Gammelmedia?”

  1. Glöm inte CTR som är väldigt viktig för din Quality Score. Även ditt kontos historiska CTR tas med i Quality Score.

  2. Ja det är förstås en av de saker man behöver ta med sig till nättidningen. Idag tror jag inte att publicisten själv bryr som om det här alls trots att det är viktigt både för kunden och besökaren.

  3. Det var ju nån chefredaktör av ett klassiskt utländskt magasin som gav lägre priser till "snygga annonser". Den snyggaste fick täcka baksidan. :)

    Vad tror ni förresten om tryckt CPA-annonsering där det står nån kod eller kampanjurl i annonsen och att tidningen bara får betalt per action istället för CPM? Kan det vara nåt för framtiden? Då kanske vi också går mot att redaktionellt innehåll pushar på att man ska agera på annonserna eller att man ger större annonsutrymme till erbjudanden som betalar mest per action.

  4. Det kan helt klart vara värt att testa tryckta CPA-annonser. Tyvärr tror jag inte att det finns något som kan rädda papperstidningen på lång sikt däremot. Om tidningarna lyckas på nätet så klarar dom sig, om de biter fast i trycksvärtan är det kört.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *