Guldnyckeln sök – ett fiasko

Guldnyckeln - utan guld?Guldnyckeln, ett pris som delas ut till lite olika marknadsföringsprojekt inom olika grenar av marknadsföring, har numer även en  avdelning Sökmarknadsföring. Jag kan tyvärr inte kalla det något annat än ett fiasko.

Vi ska börja med att titta på effekterna av problemet och den allra mest tydliga är att av alla de fem nominerade projekten kommer från antingen Relevant Traffic eller Search Integration. Detta är väl okej även om de företag som jag personligen normalt förknippar med sökmotoroptimering saknas i listan. Det intressanta är vilka som är nominerade i kombination med vilka som sitter i Juryn. Juryn består av följande personer:

 • Sara Andersson, Search Integration, gruppansvarig
 • Oscar Watz, Relevant Traffic
 • Annika von Schlieben, Ving
 • Johnny Cederlund, Popyoular

Är det verkligen en slump att de enda nominerade företagen har representanter i Juryn? Jag tror inte jag hört talas om någon seriös tävling där man kan vara både jury och tävlande. På Guldnyckeln har man däremot inga som helst sådana betänkligheter. Här tycker man det är ok att genomföra en tävling där alla inblandade ska sitta och bedöma hur ”bäst” dom är.

Bakgrunden till problemen för Guldnyckeln

Efter massiv kritik på Twitter dök frågan upp från Christofer Brugge som på något sätt är med och arrangerar: ”Om vi fokuserar på lösningar ist. Vad ändra till nästa år o vad kan VI föra?

 

Det allra första som behöver göras är att inse vad som är bakgrunden till problemet. Det hela bottnar sig i att det inte finns någon som helst förankring för idén bland namnkunniga sökmotorkonsulter i Sverige. Notera vilka frågan är ställd till (och vilka som alltså kritiserat tävlingen). Swedma som är arrangör har tillsammans med partnern SEMPO försökt bli någon form av branschorganisation för SEO-folk i Sverige. Det här är något man har misslyckats totalt med. SEMPO har totalt lyckats vaska ihop 4 medlemsföretag. Ingen som helst förankring alltså.

Frågan, vad ska ändras alltså? Om ni vill ha en chans att bli tagna på allvar så kan ni förstås inte sitta och rösta på er själv i juryn – det borde vara uppenbart. För det andra så måste ni få in mer kompetens, både i juryn och bland de nominerade. Att säga att alla kan skicka in förslag duger inte (man får betala för det och det finns ju inget värde), ni får jobba lite för det. Ge mig ett incitament att vara med, locka Nikke och Urban, Jim Westergren, Marcus Westberg, Simon Sundén, Jesper Åström, Christian Rudolf, Bernt Johansson, eller varför inte någon av de många SEO-bolag som finns, Jajja, Klikki,  Getupdated, osv, osv. Hur kan ni  få trovärdighet annars? Om Aftonbladet och fotbollsförbundet valde bland spelarna bara i division 3-lag när de delade ut guldbollen, skulle någon vara intresserad? Hur mycket skulle Zlatan vara beredd att betala för att få vara med?

 

Nej, Guldnyckeln för sökmarknadsföring är ett fiasko och anledningen är enkel. Man har valt att prioritera kortsiktigt, själva ta åt sig lite ära genom att säkerställa att bara man själv kan vinna istället för att jobba med priset på riktigt.

Till sist vill jag också säga att jag är övertygad om att varje försök till en branschorganistion inom sökmotoroptimering är dömd att misslyckas och att man inte kan mäta resultat inom SEO med hjälp av en jury – resultat av sökmotoroptimering mäter man i intäkter på siten.

67 svar på “Guldnyckeln sök – ett fiasko”

 1. Hänger inte med på det sista. Måste alla seo-projekt omvandlas till pengar? För mig har det aldrig handlat om det, snarare att få så många läsare som möjligt.

  1. Jo, det är förstås riktigt, man kan göra det av brandingskäl med, klart ditt klockmärke mår bra av att ligga etta på ”Riktigt lyxiga klockor.”

   Jag hårddrog det lite grand, poängen är att SEO är något mätbart, inte något man ska ha en jury till – längdskidåkning vs half pipe.

  2. Nog tusan tänker du i intäkter Emanuel? Besökarna omvandlar du till annonsvisningar eller betalda klick eller kickback…

 2. Jag sitter bara med i Juryn om jag får rösta på mig själv :)

  Vilken tävling. Vilken jury, vilken pannkaka!

  Kör hårt mannen!

  Petter Hedman

 3. Vet inte om jag skall skratta eller gråta.

  Hur går det att mäta vad som är lyckad kampanj och inte? Nummer 1 i Google, men vad ger det i trafik och konverteringar? Helt otroligt.

  1. Jag kan ha en förståelse för renodlade tävlingar, man ska ta en position på ett påhittat ord inom en viss tid men att sitta och bedöma gamla kundcase – inte helt lätt.

 4. Skulle bara vilja säga att de bör vara köpare som sitter i Juryn inte leverantörer. Mest intressant är det väl om ett gäng köpare säger ”Vi skulle helst vilja vara kunden i detta kundcase”. Det är väl det som är hela poängen? Att priset ska visa köparna vilket företag som levererat det bästa kundcaset där det är andra köpare som uttalat sig.

  Annars är det ju ändå bara en grupp av inbördesbeundran där SEO-folk dunkar varandra i ryggen och tycker de är asbra.

  1. Finns ju iofs en överhängande risk att det blir det bäst insålda bidraget som vinner då och då blir det ju snarare en säljtävling (kan väl ha sina poänger med men det är ju inte riktigt seo).

   1. Förvisso men väljs juryn bland uppköpare av SEO som varit med ett tag så tror jag inte den risken är så stor.

    Jag tror till och med att SEO-branschen skulle må bra av att det. Fortfarande för lätt för SEO-folk att börja gå in i teknik och missar när de som ska köpa tjänsterna slutat lyssnat.

 5. Kan inte annat än att hålla med till 100%
  SEO går ju inte att tävla i om det inte är extremt ”SEO – Only” baserat. Typ -1:e Januari presenterar vi ett ord. Den som lyckas generera mest trafik till en undersida runt det specifika ordet under X månader vinner. Men då får tävlingen vara proffsig och de kan nog hålla på att skriva reglerna ett bra tag. Och ska vinnaren kunna gå igenom en manuell check av Google för att vara kvalificerad eller inte? Men SEO är ju långsiktigt….så det funkar inte riktigt heller.

  Eftersom SEO är en del i något större, det är liksom inte ens slutmålet, så förstår jag inte varför man skulle vilja ha tävlingen över huvudtaget.

  Hemsidans mål, oftast sälj eller conversions av något slag, det är ju målsättningen för oss / kunden. För fotbollen kan det väl översättas till att Vinna matchen/turneringen.

  Sen finns det ju det sekundära målet. Att generera mycket trafik, som helst ska vara så relevant som möjligt. Det kan väl jämföras med att göra ett mål då kanske.

  SEO är en del (stor eller liten, beroende på SEO kunskapen hos de ansvariga) i det sekundära målet. Så relevansen för denna tävlingen är väl lika intressant som om de skulle införa ett nytt pris på nästa guldbollen gala. Vem slår bäst inlägg med vänsterfoten!

  1. Det har ju funnits en del tävlingar av den typen du nämner men det landar ju oftast i att den som har mest resurser vinner. Jag har mindre svårt för sådana däremot, kan vara ett bra ställe för småaktörer att synas även om de kanske inte måste vinna för det.

 6. Bra skrivet Magnus!

  Är det inte väldigt uppenbart att tävlingen är skapad enbart för att företag som betalar ska kunna använda ”vinsten” alternativt ”nomineringen” i sin marknadsföring mot kunder som egentligen inte kan något om SEO?

  1. Japp, jag är övertygad om att det är syftet – larvigt att låtsas som något annat inför oss i branschen. Jag skulle tycka det var mer ok om de marknadsförde sig med ”betala oss en slant så får du ett emblem till din site.”

 7. Att tävla i sökmarknadsföring är ju som många här har skrivit ganska konstigt. Det kan jag definitivt hålla med om. Det är konstigt att tävla i alla former av kommunikation egentligen, på precis samma grunder som dem som här anförs kring sök. Men inte desto mindre tävlas det i alla möjliga former av kommunikation. Här i Sverige är väl den kändaste tävlingen Guldägget och internationellt finns ex. Cannes Lions och EPICA.

  Varför görs det då? Ja anledningen är väl helt enkelt den att det fungerar. Skapare av reklam och kommunikation vill (i varje fall några av dem) mäta sig mot varandra och vinner man så får man en fjäder i hatten. Och ofta några nya kunder! För kunderna gillar tävlingar, därom råder inget tvivel. Det är bara att fråga vilken Guldäggsvinnare som helst om vinsten gett dem några nya kunder. Svaret är unisont JA! Huruvida en vinst av sökpriset i Guldnyckeln som denna debatt handlar om ger några nya kunder kan jag inte svara på, jag har aldrig vare sig vunnit eller tävlat i Guldnyckeln tidigare. Frågan får istället riktas till Guava, Outrider och Relevant Traffic som är de som (tror jag) vunnit de tidigare åren som priset funnits.

  Personligen kan jag dock tycka att det är bra att sök finns med som kategori i åtminstone en av de olika tävlingarna i marknadskommunikation. Varför då? Jo för att sök behöver synas mer, fler behöver få upp ögonen för att sök är en marknadsföringskanal som fungerar. Och som fungerar jävligt bra om ni frågar mig. Och därför kan jag acceptera att tävlingen som format har sina brister. För att fördelarna överväger. Alla vi som jobbar med sök professionellt vet ju att det finns brister i tävlingsformatet och att det inte alls behöver vara den ”bästa” sök-kampanjen som vinner. Det handlar ju väldigt mycket om vilka andra bidrag som skickats in till tävlingen och hur skicklig man har varit på att ”paketera” sitt bidrag.

  Men det är ett sätt att marknadsföra sök som kanal. Och om det kan få några nya kunder att få upp ögonen för kanalen så kan jag acceptera det. För sök som marknadsföringskanal förtjänar att fler får upp ögonen och slutar kasta sina marknadsföringsbudgetar in i det stora svarta hål som bannerannonseringen utgör.

  Sen ett förtydligande; tävlingen är för sökmarknadsföring, dvs man kan tävla med både seo, ppc eller en kombination. Tidigare år är det ppc kampanjer som har vunnit priset. Det handlar alltså inte bara om seo som Magnus skriver.

  Frågan om jäv i jurygrupperna dyker upp som ett brev på posten inför varje dylik tävling. Jag ska inte här kasta mig in i den debatten utan väljer istället att länka till ett blogginlägg av Mattias Åkerberg som har bloggen ”Please copy me” och låter honom berätta om juryarbetet i Guldäggsjuryn förra året. En jury som arbetar på samma sätt och utifrån samma regelverk som den i Guldnyckeln.

  Årets jury i Guldnyckeln var sammansatt av två personer från konsultsidan och två personer som representerade kundsidan. Var det fel personer i juryn och var det som satt i juryn inkompetenta? Det överlåter jag åt andra att bedöma.

  Ska man inte få skicka in bidrag till tävlingen om man sitter i juryn? Det är ju onekligen en lösning. Men i de flesta andra tävlingar inom marknadskommunikation, både i Sverige och internationellt har man resonerat som så att tävlingen måste vara öppen även för jurymedlemmar. Varför då? Jo, för att om tävlingen fungerar som den ska och den som vinner får den uppmärksamhet som är tävlingens syfte och i förlängningen får fler kunder tack vare detta. Ja då kommer de flesta duktiga konsulter och byråer vilja vara med i tävlingen för att få denna uppmärksamhet. Vem ska då sitta i juryn? B-laget?

  Till sist vill jag avsluta med att jag håller med i mycket av den kritik som riktats mot Swedma. Swedma har brustit i marknadsföringen av tävlingen och de borde definitivt ha agerat mer för att sprida information om att de instiftat ett sökpris. Inför kommande år hoppas jag att man bjuder in fler av de mycket kompetenta människor som finns i Sverige som jobbar med sökmarknadsföring och hör sig för om de vill vara en del av juryn och/eller om de vill skicka in bidrag till tävlingen.

  Detta är mina 2 cent och skrivet från hjärtat IMHO. Så kom igen trollen, sabla ner mig :-)

  1. Om du kallar dom som kommenterar i min blogg för troll en gång till blockerar jag din möjlighet att lämna kommentarer här.

  2. Jag arbetade med guldäggstävlingen ett par år och är väl medveten om jävsreglerna eftersom jag byggde en applikation som skulle väga in dessa i omröstningarna. Det fanns diskussioner om att man skulle vara tvungen att anmäla jäv även om man hade haft ihop det med någon på byrån vars alster skulle bedömas, men det omöjliggjorde ju någon som helst juryverksamhet över huvud taget så det förlaget ströks…

   Nåväl. Om vi ska titta på syftet då. Vad är syftet med Guldnyckeln? I Guldägget belönar man kreativ höjd. Vad belönas i guldnyckeln egentligen? Jag vet inte, det framgår inte på guldnyckeln.se. Det skulle kunna vara effektivitet, det skulle kunna vara genomförandet, det skulle kunna vara sexighet… Är det någon som vet?

   1. Tycker jämförelsen med Guldägget haltar en del dessutom eftersom det är ganska stor skillnad i antalet bidrag, finns ju bara två företag representerade i guldnyckeln.

  3. Kritiken är inte fåordig och den kommer från många plan. Onekligen blir man fundersam när man tittar på juryn. Och jag ställer mig frågan om Anja Perssons pappa som är hennes tränare har tillåtits sitta i juryn där jäv kan förekomma?

   Jag tror inte det, jag kan dessutom inte hitta något när jag söker. Samma regel tycker jag bör finnas i en tävling där ett sådant viktigt pris i kategorin sökmarknadsföring ska delas ut.

   Brist på folk, ja kanske det är eller snarare det är brist på kompetenta personer som kan göra en bedömning om vem som har gjort bästa insatsen. Och framförallt kan sortera bland alla parametrar som avgör vems om har gjort den bästa sökmarknadsföringen. Det är förmodligen som så att man inte kan tävla i ”sökmarknadsföring” eftersom den med mest resurser vinner. Eller som Nikke Lindqvist brukar säga ”den som har flest vänner vinner”.

   Vad ska man göra då?

   Ja, någon lösning har jag inte mer än att jag kan säga rakt ut att jäv finns i tävlingen. Samt det saknas en specifikation om vilka parametrar som avgör en vinnare. Exempelvis, hur avgör man en vinnare mellan en informativ sajt där bouncrate bör vara låg och spenderat tid bör vara inom sin rimlighet, contra en sajt som säljer? Båda ska naturligtvis ha en så bra sökmarknadsföring som möjligt, men det är som att ställa äpplen och päron mot varandra.

   Jag ställer mig tveksam till att tävla i sökmarknadsföring, precis som jag ifrågasätter tävlingar i musik.

   Det finns däremot helt andra sätt att marknadsföra ”sök” på.

  4. ”Ska man inte få skicka in bidrag till tävlingen om man sitter i juryn?”

   Det innebär väl ungefär 50% chans att vinna då? Endera vill resterande jurrymedlemmar inte stöta sig med dig, eller så tycker de att det verkar märkligt att någon annan i juryn ska vinna. Verkligen rimligt.

   Verkar det inte rätt mycket smartare om jag vet med mig att jag har ett bidrag, att då tacka nej till ’jury duty’?

 8. När man tittar först på juryn så blir man fundersam, men efter att läst vad som gäller så fattar jag. Jag uppfattar det inte som jäv efter att läst hos Mattias Åkerberg:

  ”Och för den som undrar – och är övertygad om att detta är en klubb för inbördes beundran: du får inte rösta på ett bidrag som du själv är förälder till (nä, inte ens om bidraget är skapat på den byrå du jobbar på). När bidraget diskuteras ska du lämna rummet – det är en regel. Och det är rättvist.”

  Själv gillar jag SEO på min nivå och tycker det vore helt klart awesome om det lyfts fram som med reklam och design. Däremot så borde det informerats bättre, om jag uppfattar er rätt. (Jag tittar på ER, Swedma)

  1. Mm fast det gäller ju Guldägget där det finns någonstans i krokarna av 70 bidrag. Här finns ju 2 bidrag och båda dessa har representanter i juryn. Ska Sara från Search Integration då tvunget rösta på Relevant Traffics och ska Oscar från RT bli tvungen att rösta på Search Integration?

   1. De 5 bidrag som nu diskuteras är de nominerade, dvs de 5 som juryn ansåg bäst av samtliga inskickade bidrag. Vet ej hur många som skickats in totalt men tidigare år har jag för mig att byråer som ex. Guava, Bigmouthmedia, iProspect och Outrider deltagit (minnet kan svika mig här, kan va några fler).

    Juryn utses innan man vet vilka bidrag som skickas in (rätt eller fel…?)

    1. Och då blir följdfrågorna Christofer.
     1) Hur många bidrag skickas in i år?
     2) Vilka valde ut bidragen som det skall röstas om?

    2. Det skulle vara kul om ni skrev ner lite motivering till de nominerade bidragen. Vad motiverar ”Relevant Traffic Sverige – Swedbank AB – Under Eken” till exempel?
     Bortsett eventuell marknadsföring för Relevant Traffic så känns tävlingen rätt pointless nu vilket är synd.

     Tävlingen hade fått mycket mer respekt om Relevant Traffic hade varit med och sponsrat tävlingen istället, och sen hade ni valt ut bidrag från personer som är erkänt duktiga.
     Ett mail utskick med en förfrågan där man hade fått komma med ett bidrag. Ett projekt per person eller företag. Sen kan juryn ta vid och plocka fram de nominerade.

     Det är i och för sig helt för många saker som spelar in för att det ska vara okej att tävla, kundens budget till exempel. Ska jag vara med och tävla med någon av våra större internationella kunder mot en SEOare som har haft en 3000kr budget för Elsas Konditori?

     Men då hade tävlingen i allafall varit av intresse och den hade nog fått betydligt mer positiv publicitet.
     Det lär dessutom vara ett extremt bra länkbete om ni får in bidrag från majoriteten av Sveriges bästa marknadsförare :-)
     Lägg till en ”Rösta fram publikens favorit” också som en 6:e nominering så lär tävlingen öka betydligt i prestige och ni bjuder in folk till att engagera sig.

     Sorry för ett långt inlägg, ville bara ge lite tips till kommande år.

     1. Långt är bra, inget man behöver be om ursäkt för :)

      Tycker det är berättigad kritik och det ska bli intressant att se om du får något svar.

   2. Inga problem, Sara och Oscar går ut när det skall röstas så får Annika och Johnny rösta mellan de tävlande bidragen. Det lär gå rätt så fort.
    Fast då kan man förstås undra varför Sara och Oscar skulle sitta i juryn överhuvudtaget.

   3. Hm. Skulle vilja se fler i juryn. Skulle vilja se fler bidrag också, men en start av något ska kan bli awesome? Bara alla är med på reglerna kring och att alla skickar in bidrag.

    Egentligen är jag fel person att uttala mig. Aldrig suttit i en jury. Aldrig varit vidare tävlingsinriktad, förutom mot mig själv. Men jag gillar när folk, företag eller föreningar får pris för något bra. Mycket för din ”Mer Kärlek”-badge och Bloggkärleksveckan. :)

    1. Ett av de stora problemen är att det kommer från fel håll. Om det fanns en vilja att göra något mer än en klubb där man betalar en slant för att få en badge till sin site så skulle man göra annorlunda.

     Det rimliga hade förstås varit att ta kontakt med de välkända sökmotoroptimerare som finns och bett dem att sitta i juryn. Genom att dessutom påannonsera att man vill ha in förslag på något av de många samlingsplatser som finns för sökmotoroptimerare hade det kanske till och med gått att få in lite nomineringar.

     Inget av det här har gjorts och jag är övertygad om att det är ett aktivt val – det finns helt enkelt ingen vilja att det ska vara en riktig tävling för då kommer de helt enkelt inte kunna vinna och därmed kommer de som Brugge säger ovan inte kunna få kunder på det.

     1. Träffsäkert Magnus och nog sant också. Finns ett antal personer att välja på där som kan sök. Nikke till exempel verkar dessutom ha erfarenhet av något liknande tidigare. Du inte minst och då de namn du räknar upp där i början.

      Ett litet inlägg i SEO-forum, WN.se, etc tar ingen tid att göra och skulle sprida kunskap om tävlingen. Men det är nog så att de inte vill ha in bidrag utanför den egna lilla kretsen.

 9. Pingback: Få är kallade ännu färre är utvalda
 10. Pingback: Vinna en tävling och känna sig stolt | Gester...med ord
 11. Många försök har gjorts de senaste åren för att ”ena” SEO Sverige från olika organisationer som TS, Svedma, och SEMPO Sverige. Jag är mera intresserad varför det alltid verkar som att det inte går att ha en sådan organisation för SEO? Vår bransch måste vara rätt unik, eftersom det oftast blir stora diskussioner inför olika tävlingar eller nya organisationer, jäv eller inte. Jag tror att om vi ska få en fungerande organisation, så behöver vi de större bolagen likaväl som de större bolagen behöver de olika seo konsulterna. En jury som består av kunder som kan sök och en expert/konsult seo som inte är med i tävlingen. Problemet är att de etablerade företagen inte har ett tillräckligt stort intresse för organisationer som t e SEMPO samt att de inte samma personliga intresse för seo, utan enbart som business.

 12. Ledsen om jag river någons illusioner nu, men det är precis att dunka varandra i ryggen och tycka att alla är asbra (som Jimy skriver här ovan) som är själva poängen med branschgalor och priser. Jag är enormt förvånad att ni som är så upprörda inte verkat vilja inse det.

  Jag trodde snarare att ni som bransch skulle uppskatta att få bekräftelse i form av ett eget pris i de här sammanhangen, oavsett vem som vinner. Det borde hjälpa till att tvätta bort snakeoil-attityden som många har mot er verksamhet.

  Några ord från en som jobbar med internetmarknadsföring, men inte med SEO.

  1. Jo, det är klart att det handlar om det, det vi behöver vara tydliga med är att det inte ens finns ett tävlingsmoment.

   Jag upplever heller inte ett behov av att få SEO-branschen bekräftad inför marknadsföringsfolk. Om man som marknadsförare inte förstås SEO tycker jag att man får skylla sig själv.

   1. Då förstår jag inte varför du hetsar upp dig över att andra vill synas.

    Vad jag vill säga är att det aldrig finns ett tävlingsmoment i den här typen av sammanhang. Det vore väl ganska lätt att ordna en SEO-tävling – ”kom först på den här frasen!”, men det är ju inte alls vad detta handlar om.

    1. Det finns ett moment av bluff i det. På samma sätt som SEMPO kallar sig branschorganisation (trots att de i princip inte har några medlemmar) så är det falskt att låtsas att det här är ett pris för sökmotoroptimering. Är väl ingen ursäkt att det görs på andra ställen med?

     Jag hade inte haft några som helst problem om de hade en gala där folk fick gå upp på scenen och ta emot en pokal där det står ”betalade en slant.” Jag skulle heller inte ha något emot om de satte ett emblem på sin site som sa ”Vi utsåg oss till bästa SEO-bolag 2011” men det är ju inte det som görs, man väljer att låtsas.

    2. Nu är jag inte särskilt upprörd, tycker bara att det är synd att man tar en gala med ett pris som potentiellt hade kunnat sätta ”oss” lite mer på kartan och fördummar det genom att sitta och bedömma sina egna kampanjer istället för att peka på dom som gjort något bra i branschen.

     Potentialen är ju jättestor, och man hade kunnat göra något jättebra av det. Men istället så sitter man och klappar sig själv på axeln och priset kommer inte att vara piss värt för någon med någon som helst inblick.

     Jag jobbar också med Internetmarknadsföring och vi kan såklart sitta och vrida och vända på detta hur många gånger som helst beroende på vilken synpunkt man tittar från.
     Men att där finns en stor potential i en gala som Guldnyckeln är väl ganska klart, och att de just nu inte gör ett bra jobb på att nyttja den potentialen är väl också ganska klart.

     Jag tror att de hade tjänat betydligt mer på att anordna en bra gala som folk bryr sig om och därmed branda sig som arrangör / sponsorer av galan istället för att vinna ett pris på sin egen gala där de själv är de enda som bryr sig.

     Varför inte sikta högre liksom?

     1. Håller med i sak, man kan inte ha en tävling där man endast bedömer sig själv. Men var det någon annan som anmälde sig och inte kom med bland nomineringarna?

      Personligen har jag svårt att se hur SEO ska bedömas i en jury. De borde ha hållt priset till att bara handla om PPC-kampanjer, det rimmar bättre med övriga kategorier i tävlingen.

 13. Guldnyckeln 2011 och kategorin Sök

  För några dagar sedan jublades det hos ett antal av Sveriges byråer och annonsörer när nomineringarna till årets Guldnyckel offentliggjordes. Några aktörer och kreatörer har dock fått sin glädje grumlad av insinuanta kommentarer från läktarplats, som vanligt främst framförda via kommentatorsfälten. Kritiken riktas mot sökkategorin och går i korthet ut på att juryn påstås ha nominerat sina egna kollegor. Från SWEDMAs sida vill vi därför klarlägga hur det ligger till.

  • Det är de bästa bidragen bland de tävlande som har nominerats. Klaga inte på att fel bidrag har nominerats, tävla hellre själv och visa att du kan bättre.

  • Alla har samma möjlighet att tävla och skicka in bidrag. Guldnyckeln marknadsförs brett i flera kanaler, genom våra mediepartners, Internetworlds, Dagens Medias och AGIs kanaler samt via e-post och direktreklam.

  • Sök har varit en kategori i Guldnyckeln sedan 2008. Guldnyckeln var den första och är i dag den enda svenska tävling som premierar tävlingsbidrag i denna kategori. Det gör vi för att sök är en disciplin som ständigt ökar i betydelse inom dm och kundfokuserad marknadsföring.

  • Guldnyckelns jury arbetar professionellt och hanterar jävssituationer korrekt enlig en tydlig instruktion. Om det finns en koppling mellan ett bidrag och en jurymedlem så lämnar den personen rummet och dessutom finns en jävfunktion i det tekniska röstningssystemet som används för poängsättning.

  • Juryns sammansättning styrs främst av att vi vill ha genuint duktiga och professionella jurymedlemmar. En gedigen erfarenhet och kunskap krävs för att kunna bedöma bidragen professionellt. Jurymedlemmar väljs på tre år. Någon annan lösning för sammansättning av en jury förekommer inte i någon tävling.

  Avslutningsvis vill jag rikta ett stort tack till Guldnyckeljuryns gedigna arbete att bland en stor mängd mycket kompetenta bidrag, har sållat fram de som vi slutligen kan lyfta fram som exempel på det bästa av 2010 års direkta och interaktiva marknadsföring. Ett urval som både jury och nominerade kan vara stolta över.

  Edit (uppdaterat med avsändarens riktiga namn efter mailkonversation om detta): Marianne Lager

  1. Till att börja med, att hävda att Guldnyckeln är den första tävlingen i Sverige inom segmentet är fel – det har genomförts en hel del tävlingar även innan 2008 även om du inte har koll på branschen.

   Vidare, att bara säga att juryn arbetar professionellt gör det inte sant, har du något som helst belägg för det?

   När det gäller:
   ”Juryns sammansättning styrs främst av att vi vill ha genuint duktiga och professionella jurymedlemmar. En gedigen erfarenhet och kunskap krävs för att kunna bedöma bidragen professionellt.”

   En gedigen erfarenhet av vadå kan man fråga sig?

   Och till sist:

   ”Ett urval som både jury och nominerade kan vara stolta över.”

   Ja det är klart de kan vara stolta i juryn över vilka bidrag som är nominerade, det var ju just det som var kritiken från början – att de nominerat sig själva.

   1. Magnus du behöver nog inte bry dig om att svara på det där från Mikael på Swedma. Det är nog vad som kallas för kommentarsspam.
    Samma mail ligger för granskning hos mig på Gester.se.
    – ”korrekt enlig” – samma slarvfel också i mitt.

    1. Aha – ruttet. De är inte så bra på PR heller tydligen, känns inte som att det är bästa sättet att skicka ut standardsvar om man vill prata med något.

     1. Häpnadsväckande må jag säga och det från en organisation som skall dela ut priser inom sök.
      Självmål kan man lindrigt sagt säga.

      Jag la ut det på gester.se nu också för beskådande. Får se kommer till bloggen i mitt namn med.

  2. Insåg inte det här förrän nu:

   ”Några aktörer och kreatörer har dock fått sin glädje grumlad av insinuanta kommentarer från läktarplats, som vanligt främst framförda via kommentatorsfälten”

   Vänta lite, vem är det som skriver i kommentarsfältet egentligen?

 14. Hej Magnus,
  vad vi försökt göra med infon om juryns arbete och som publicerats på Swedmas sajt och hos dig och andra som lyft frågor, och ibland även andra typer av kommentarer, är att berätta hur det förhåller sig i praktiken.

  Jag är uppriktig ledsen om ni inte ser att detta är vår avsikt. Att bringa klarhet i sakfrågan.

  Sen hade vi gärna hoppats på att fler skulle ta chansen att visa framfötterna och tävla i sökkategorin i Guldnyckeln. Kategorin är ju skapad för att lyfta fram just det du och andra arbetar med.

  Vi ska inte sticka under stol med att sökkategorin tillhör en av de kategorier som det är svårt att få bidrag till. Vi har dock sett en positiv trend i antalet tävlande. Men inte i någon sport eller tävling bör detta förta glädjen för de som stod på startlinjen och sen tagit sig till final. Jag hoppas att du håller med om detta?
  Mikael, Swedma

  1. Se där, ni kunde ju lämna riktiga kommentarer med.

   Just för att jag tyckte det var en bra kommentar ska jag dela med mig av något konstruktivt. Jag gissar att när ni jobbade er fram guldnyckeln inom DM så gjorde ni en satsning på det. Såg till att det kom fram bra förslag, pratade med era medlemmar etc.

   Ni behöver göra samma sak inom sökmotoroptimering, ta reda på vilka det är som sätter tonen inom sök och be om hjälp. Det duger inte att samla ihop en bunt slumpmässiga resenärer från en busshållplats och tro att det är något som kommer ge er förtroende bland oss som arbetar med SEO.

   Jag inser förstås att det är svårt för en utomstående att bedöma vilka det är som bär med sig respekt i branschen och som skulle kunna ge en seriositet till tävlingen men det är inte omöjligt.

   1. Hej Magnus och alla andra!

    Dags för en kommentar från en jurymedlem…

    De ”slumpmässiga resenärerna från en busshållplats” som du pratar om, syftar du då på oss jurymedlemmar? I så fall vill jag bara förtydliga att jag själv satt med i juryn just på grund av min erfarenhet inom SEO. Jag har jobbat aktivt med SEO sedan 2001, först som konsult och de senaste åren som inhouse. 10 års erfarenhet av SEO skulle inte jag kalla slumpmässig utan snarare tvärt om – jag anser mig ha väldigt bra koll på ämnet! Dock är jag kanske inte lika ”känd” till namnet som vissa andra. Jag lever nämligen inte efter devisen ”flest kommentarer i SEO-forum när man dör vinner” utan fokuserar på att jobba istället (det här är undantaget som bekräftar regeln).

    Så till några förtydliganden och övriga synpunkter:
    * Nej, jag har inte och har aldrig haft något med de nominerade (eller för all del något av de inskickade) bidragen att göra. Jäv = 0
    * För de jurymedlemmar vars kollegor hade skickat in bidrag fanns ändå gott om andra bidrag att rösta på. Det handlade alltså inte om att det bara fanns 1 bidrag kvar som den/de var tvungna att rösta på när man plockat bort de med jäv.
    * Jag skulle jättegärna se fler jurymedlemmar med samma bakgrund som mig själv, dvs gedigen SEO-erfarenhet men som nu arbetar inhouse. Det börjar ju bli lite vanligare nu med inhouse SEO så kanske det kommer med tiden?
    * Problemet som jag upplever med en sån här tävling är just att många (men inte alla) bidrag kommer från SEO-bolag och inte från andra företag som själva jobbar med sök. Jag själv valde tex att inte skicka in något bidrag helt enkelt för att jag inte ser någon vinning med det. Som konsult kan man ju använda en ev vinst att skylta med för att locka nya kunder men jag har inte riktigt det behovet.

    Min önskan till nästa års tävling (om den nu fortsätter i samma skepnad):
    * Trots problemet att locka andra än bara konsulter så hoppas jag att man lyckas! Det skulle ge en mycket roligare tävling med mer variation.
    * Jag vill se fler SEO-bidrag (och färre PPC). Det är ju SEO som kan ge en långsiktig effekt och ett riktigt bra resultat. En PPC-kampanj handlar ju till stor del om pengar.
    * Jag vill se etiska, korrekta och bra bidrag. Ni som fortfarande håller på med skumraskmetoder göra er icke besvär. Håll på bäst ni vill men tro inte att ni ska kunna vinna en SEO-tävling när ni tydligt strider mot tävlingsreglerna. Vi som sitter i juryn är inte de nötter ni tror. Vi har full koll och vi genomskådar er.

    Tack för ordet!

    1. Ingen jävskugga faller över dig och det var heller inte menat så.

     När du säger etiska, korrekta och bra bidrag. Vad menar du då?

    2. Då har vi hållit på ungefär lika länge med SEO Annika, trots att jag hunnit samla på mig ett antal kommentarer på SEO-forum dessutom. Så det går alldeles utmärkt att kombinera med kundarbeten.

     Det där med etiska bidrag instämmer jag med Magnus att det vore intressant att få en definition på. Sedan kan man undra om inte du borde upplysa Swedma om det oetiska att till höger på sin egen webbplats länka inom ett frameset till en extern sida. Det förfaringssättet brukar inte anses som etiskt eller korrekt.
     Vore klädsamt om ni kunde rensa framför egen dörr först.

     1. Hej igen!

      När det gäller etiken så har vi i juryn bla i uppdrag att utgå från Swedmas etiska regler för sök (dokumentet finns på deras webbplats) när vi bedömer tävlingsbidragen. Det är detta jag refererar till ovan. Ni som nu direkt känner för att hoppa på mig och börja dissikera dessa regler kan bespara sig besväret. Jag har inget med dessa att göra.

      När det gäller att upplysa Swedma om hur de själva bör jobba med SEO och etik så ligger det verkligen inte på mitt bord. Det bör väl de som var med och tog fram dess regler tillsammans med Swedma göra i så fall? Alternativt någon som kanske får betalt av Swedma för att jobba med dessa frågor (om det nu finns någon)?

      Själv återgår jag nu till att jobba med det jag har betalt för istället. Tack o hej! :-)

 15. Pingback: Vecka 7 – Grattis Fredrik! - PRODUKTION203
 16. Pingback: Swedma – under all kritik | Nakna Sanningen
 17. Pingback: Scharlataner inom sök
 18. Att göra på en tävling där man sedan sitter och bedömmer sig själva? hur har man tänkt egentligen! Det kanske är så oturligt att man hamnat i denna röran av misstag men det skulle man kanske tänk på innan.

  Vore kanske bättre om seo-forum arrangerade detta då det inte borde arrangeras av de företagen som själva tävlar. Även om det inte är jäv så ser det ju inte bra ut.

 19. Pingback: SEO-tävlingar: Nytta eller bortkastad tid?
 20. Om jag blev tillfrågad att sitta i en jury så skulle jag genast avanmäla bidrag där jag varit delaktig – eller tacka nej till juryuppdraget. INTE för att jag inte klarar av att vara objektiv, INTE för att jag inte klarar att hålla mig till kriteriebestämmelserna för tävlingen.

  Utan för att det helt enkelt är sjukt o-s-n-y-g-g-t. Och om den egna byrån vinner så blir det sjukt dålig PR dessutom. And then what’s the point med att vinna, liksom.

  Här är det kriskommunikationens grundkurs som gäller; 1) be om ursäkt istället för att intellektualisera, b) berätta hur det ska bli rättning i leden och c) göra om och göra rätt nästa år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *