Låt oss verkligen hoppas att ”handla lokalt” aldrig funkar

Handla lokalt, du känner igen idén för den klingar kring varenda småstad. Det är också en idé som går ut på att man ska sabotera marknaden, för kortsiktig vinning men med enorma långsiktiga förluster.

Just nu, inför julen och för Black Friday idag, kan tänkas, körs en kampanj om att man ska handla lokalt i Övik. Just det här handlar om butikerna men jag hör det lika ofta när företag vill köpa in tjänster. Om man är väldigt kortsiktig så stöder man förstås de små butikerna i centrum om man handlar lokalt. Man ger sitt stöd åt den lokala marknadsföringsbyrån genom att göra beställningarna därifrån. Konsekvenserna av sådant är däremot förödande. Och det är en hel del Donald Trump över det.

Fri och öppen handel ökar välståndet, jag utgår från att det är rätt få som klamrar sig fast vid några andra besynnerliga idéer längre ens i det här landet. En fri marknad har som mål att fördela pengarna så att den som kan leverera mest och bäst för dem ska få dem, så att den ökningen fortsätter. Vad det är mest av är ju förstås allt, mest livskvalitet, mest hamburgare och så vidare. I sin friaste form skulle marknaden snabbt utvecklas, ibland så snabbt att det skrämmer oss eller blir dåligt. Där behöver marknaden regleras, något ni hört gång på gång oavsett politiskt läger. Att begränsa marknaden geografiskt, mer än den redan är, skapar snabbt en nedåtgående spiral.

Alla ni som prioriterar att handla lokalt i Örnsköldsvik, kan ni tänka er att man på andra orter gör likadant? Ni som säger, jag vill använda en lokal byrå, kan ni tänka er att man gör likadant på andra företag, på andra orter? I mina ögon är det självklart och det är också en idé som sprider sig, ju fler som gör det, desto mer följer andra efter. Låt säga att alla i Sverige handlade lokalt, vad skulle finnas i Övik då?

Vad finns det för företag i Örnsköldsvik

Det finns ett stort antal framgångsrika företag i Örnsköldsvik, både gamla och nya. Hägglunds, Fjällräven och Metsä (egentligen vad Modo byggt upp) är bra exempel på gamla företag som betalar ut lönen till många av oss på orten. Några nyare företag som du säkert känner igen är Malux, Gummigrossen, Knightec och varför inte ta upp lilleputten Brath också. Vet du vad som är gemensamt för samtliga företag jag nämnt? Vi säljer varor och tjänster utanför nationellt och internationellt. Om vi vore begränsade till att sälja i Örnsköldsvik skulle vi inte finnas.

Visserligen är vi många i Övik som köpt våra jackor från Fjällräven men om vi skulle väntas köpa allt del producerar skulle vi inte har råd med annat. Om bara Svenska Försvarsmakten handlade av Hägglunds skulle det ha varit tämligen bistra 20 år under perioden då försvarsmakten enbart bantat bort allt och förväntas Öviksborna verkligen använda allt förpackningsmaterial som kommer från Husum? Hur mycket däck tror ni på allvar att vi klarar av att köpa? Jag ska berätta hur många som kunde jobba på Brath om vi inte kunde sälja över hela världen, det skulle bara vara jag, och då skulle jag leva ganska fattigt.

Om det är viktiga med butiker i centrum än med ett jobb så ok

Många tycker att det är tråkigt att gå till jobbet, jag är med på det, men det finns enklare sätt att bli av med det och då behöver inte alla andra också få gå. Varje gång du väljer att handla lokalt istället för att köpa produkten eller tjänsten från den du tycker är bäst (ibland går det hand i hand, till exempel när det är mycket bekvämare eller bättre att köpa den nära hemmet), varje gång du sätter de reglerna ur spel, då saboterar du marknaden, lite, lite. Du förstår förstås också att man gör likadant på andra ställen, USA’s president håller ju för tusan på att försöka stänga gränser när det gäller handel generellt, handla inhemskt är tanken. Du förstår förstås också vilket gift det är, att det skulle slå undan benen totalt på företag som Hägglunds, eller mitt, om vi inte kunde exportera.

Det är oerhört trevligt med ett centrum fullt av små butiker. Jag handlar massor i dessa. När det är bekvämt, när jag behöver inspireras för att jag inte riktigt vet vad jag ska köpa i julklapp och när jag handlar sådant som inte på ett smidigt sätt kan fraktas. Jag gör det Aldrig av någon sorts territoriella skäl. Om vi alla skulle vara så patriotiska eller lokalpatriotiska att vi stänger våra gränser, då skulle städer som Örnsköldsvik inte finnas, vi skulle inte alla kunna jobba i butikerna inne i centrum, oavsett hur många av oss som handlade där. Utan export och utan nationell handel, inget Örnsköldsvik. Är det vad ni som står bakom de här kampanjerna vill?

Naturligtvis vill ni inte det, därför vill jag uppmuntra till lite eftertanke, ni vet ju på vilken typ av företag de flesta jobben i staden finns, det är inte på nischbutiker, det är inte ens hos den lokale cykelhandlaren. Jag är medveten om att ni kanske inte tänkte det som ett politiskt ställningstagande men det är utan tvekan politiskt, på samma sätt som Donald Trump är politisk.

Om Örnsköldsvik ska frodas så måste vi få tävla i nationell och internationell konkurrens. Vi måste få slåss på lika villkor mot de andra företagen i landet, en krycka i form av hjälpsam lokal handel är en björntjänst. Välj din lokala handlare för att det är det som är bäst för dig, om det är det, annars ska du välja någon annan som är bättre. Det tycker jag är närodlat på riktigt.

 

7 svar på “Låt oss verkligen hoppas att ”handla lokalt” aldrig funkar”

 1. Relevanta synpunkter. Jag tycker dock du missar ett viktigt argument för att handla lokalt – mervärdet som skapas av att man har en relation med säljaren. Alltså hur mycket det minskar risken att bli lurad eller få ”fel” produkt såld till sig.

  Dessutom uppskattar jag hjälpen man kan få om något strular med saken man precis köpt. Det är ett mervärde som man förlorar i de stora köpladorna och distanshandel (de har ju mycket mindre personal).

  1. Nu är du inne på något helt annat i mina ögon. Att välja den handlare som är bäst för dig är ju precis vad du ska göra, om det är bra för dig att handlaren finns nära så att du kan kontrollera produkten och sedan ställa denne till svars är det ju ett argument som ska vägas mot till exempel ett lägre pris hos handlaren på andra sidan stan. Det är då inte ett fall av protektionism men om det vore så att detta var något som var viktigt för folk, då skulle ju dessa kampanjer inte behövas.

   1. Då måste väl de lokala få kampanja för de fördelarna. Det är väl vad alla ”kampanjer” syftar till. Att framhålla/påtala sina fördelar, om det är för lokalt, för varumärket eller annat. Att få folk att ”förstå sitt eget behov” eller plantera in ett nytt behov. Sedan tycker jag att bara välja det som är bäst just nu, blir ensidigt och själviskt. Bara köpa det kortsiktigt bästa utan istället det som kan gynna något jag eller andra får nytta av på längre sikt. Lokalt – för jag vill ha tillgång till lokalt utbud, service och att stan lever. Miljö – sämre, dyrare, men påverkar framtiden. Det är inte samma sak som protektionism och handelshinder. Det är ju att påverka med sina val av produkter, och att kampanja för dessa aspekter är lika självklart som att marknadsföra sitt varumärke eller fördelar på andra sätt.

    1. ”Sedan tycker jag att bara välja det som är bäst just nu, blir ensidigt och själviskt.”

     Att välja det som är sämre för att man vill hålla sina polare om ryggen skulle jag vilja säga är ensidigt och själviskt, man åsidosätter människor som arbetar hårt med att erbjuda den bästa produkten till förmån för polaren eller grannen.

     Att dessutom välja det sämre alternativet för miljön för att man vill att ”stan lever” (vilket den för övrigt inte kommer göra utan exporten) är i mina ögon verkligen fel.

 2. Jag vill bara förtydliga, jag handlar själv nästan alltid lokalt, särskilt när det gäller mat då jag försöker handla så närodlat som möjligt. Det är absolut inget problem, problemet är om man försöker sätta käppar i hjulet på den (relativt) fria handeln genom att bygga upp murar runt geografiska områden. Om det sedan är med hjälp av tullar eller reklamkampanjer spelar mindre roll i mina ögon.

 3. Jo, producerad mat tycker jag är ännu mer värdeskapande att ha närproducerat. Speciellt djurhållning, som bonden vet att någon av hans ”slutkunder” åka förbi gården egentligen när som helst och se hur han behandlar djuren.

  Bättre kontrollfunktion finns inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *