Hembakt ledning är guld – kvinnor silver

Att rekrytera till ledande positioner till företaget behöver göras på rätt sätt och det behöver få ta tid. Om du snabbt behöver få in färskt blod i styrelse och på VD-poster är det bäst för dig att du har förberett och redan har någon som är beredd att kliva in. Därför är det stora problem att snabbt ställa om så att det blir en ansenlig andel kvinnor i toppen.

Många av de allra mest framgångsrika företagen i världen arbetar med metoden att de rekryterar sina chefer internt. Det är enligt Jim Collins och Jerry I. Porras (built to last) en abslout nödvändighet för att nå riktigt högt och jag är beredd att hålla med. VD för de riktigt framgångsrika företag som de undersökt har i princip utan undantag under de 50-100 år som företagen funnits alltid reykryterats från de egna leden.

En grundförutsättning för att kunna rekrytera en VD till ett enormt företag som GE eller Ford internt är fantastiska insatser för att skola, träna och lära medarbetarna på alla olika nivåer för att kliva uppåt i karriären. Du måste för att kunna fortsätta vara framgångsrik vara säker på att du när en VD försvinner har en ny som redan är beredd. Du behöver någon som kan företaget utan och innan om du vill kunna placera dig i gruppen som Collins – Porras beskriver som visionära företag. Alternativet är ett företag som är mindre lönsamt i längden.

Det är problem med att ställa om så att det blir en ansenlig mängd kvinnor på toppen, i snitt går det sämre för företagen som har hög andel kvinnor i styrelsen (Realtid). Det kan låta som att det är sämre att ha kvinnor i styrelsen men det är förstås inte könet det är fel på, det är träningen. För att ha ett riktigt framgångsrikt företag behöver du en ledning som förberetts i många år inom företaget, du vill ha en ledning som arbetat 20 år på managementpositioner. En VD ska gärna ha jobbat på varenda jobb på hela företaget och ha blivit tränad till posten de senaste 10 åren.

Av naturliga skäl är det endast i mycket liten omfattning som de kvinnor som klivit in har genomgått den processen. För 20 år sedan tänkte man sig inte att det var rimligt med en kvinnlig VD och det var för 20 år sedan man var tvungen att börja processen för att det skulle gå smärtfritt.

Det är lätt att tro att styrelsearbete eller VD-jobb är enkla grejer som vem som helst klarar av som ger feta bonusar och champagne-lunch. Om man aldrig sett en VD som drivit ett framgångsrikt företag. Att vaska fram en VD är ingen lätt process, du behöver ha en person som är precis rätt och om det är viktigt i ditt företag att du anställer en ur de egna leden (vilket jag skulle säga att det är i samtliga företag) så finns det inga eller mycket få kvinnliga kandidater. Det här betyder inte att de kvinnliga kandidaterna är sämre, det betyder bara att de inte är rätt för ditt företag för du har inte sett till att de började resan mot VD-platsen för 20 år sedan.

I försök att blidka en upprörd allmänhet (är väl kanske mest pressen som går runt och knyter nävarna i fickorna över det här) så har många företag snabbt kastat in de allra bästa kvinnor de hittat på ledningspositioner. Det här är förstås inga klåpare till damer som får jobben, det handlar garanterat om spjutspetsar som kan göra affärer av gudomlig karaktär. Det de däremot inte har är att de inte blivit skolade för jobbet under 20 år. För 20 år sedan tänkte ingen på att de kunde bli VD (det finns förstås undantag).

Om jag måste välja mellan 2 lika kandidater till en ledande post och den ena kommer från de egna leden och den andra utifrån så väljer jag alltid en intern rekrytering. Det här ger effekten att om du kräver att det imorgon ska finnas 50% kvinnor bland topparna på alla större företag så kräver du att jag ska sabotera mitt eget företag. Om du kräver att det i framtiden ska göra det så är jag på din sida däremot.

5 svar på “Hembakt ledning är guld – kvinnor silver”

 1. Detta vore ett relevant resonemang om det vore så att samtliga män som innehar ledande befattningar faktiskt genomgått detta grundläggande och gedigna inskolningsarbete du pratar om.
  Tyvärr är verkligheten en annan. En stor andel av männen som dominerar landets styrelser har rekryterats dit via sina nätverk – där relation är viktigare än formella och praktiska meriter.
  Sen måste jag vända mig emot ditt påstående att företag med kvinnor i ledningen är mindre lönsamma än andra. Du länkar till Realtid som källa. Men det finns en mängd forskning som pekar på motsatsen.
  Här följer ett urval:
  http://www.nikk.uio.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=501
  http://www.va.se/asikter/bloggar/kvinnormakt/2009/04/19/fler-bevis-for-att-jamstal/index.xml
  http://www.peterhorn.dk/ExecutiveMagazine/Stoppress/051101_Vinst_eller_forlust_med_kvinnor_i_ledningen.asp
  http://www.women2top.net/se/vinsten.html

 2. Resonemanget är ändå relevant skulle jag vilja påstå, bara för att en del företag rekryterar dåligt till ledande positioner betyder väl det inte att vi ska sikta på det?

 3. Mycket bra skrivet Magnus, detta sätter verkligen orden på tankar jag har haft länge, det är rakt ut sagt löjligt att företag ska tvingas till könskvotering mot företagets intressen. Naturligtvis menar jag inte att företagens intressen är att inte anställa kvinnor, utan att anställa den bästa personen för jobbet, då oavsett kön, social status, sexuella preferenser, eller vad det nu må vara. Som du säger så har historien bidragit till att det idag finns överflöd av kvinnor med den erfarenheten, så för att gynna både företagen och jämställdheten i Sverige menar jag att detta är en process som borde ta tid, om inte 20 år, men ändå så pass så att personen i fråga har haft en naturlig karriärstege upp genom företaget.

  MVH Fredrik Näs

 4. Så tänkte jag ge mig in i den här lilla diskussionen likaså och talar bara om mina egna preferenser.

  Jag håller i mångt och mycket med Magnus i det han skriver åtmistone kärnan i det. Själv ser jag det däremot som en ENORM skillnad när man pratar styrelseuppdrag gentemot en tjänst som verkställande direktör – det är i mina ögon inte ens jämförbart.

  För ett styrelseuppdrag ser jag det som berikande om du tillför andra sätt att se på verksamheten – det bäddar för utveckling.

  Vad däremot en VD-position beträffar, så ser jag det inte som kvinna vs. intern rekrytering, utan tycker att Fredrik Näs före mig formulerade det väl – och min övertygelse är att en framgångsrik verksamhet inte kommer att vara framgångsrik i det fall man väljer att könskvotera in en kvinnlig VD pga av hennes kön och inte på hennes kvalifikationer – precis på samma sätt det vore idiotiskt att internrekrytera en VD pga av att han/hon jobbat på företaget sen begynnelsen.

  Visst kan vara en viss fördel att känna till verksamhetens alla skrymslen, men en lyhörd och driven VD absorberar det han/hon behöver under relativt kort tid.

  Under mina ca 16 år i branschen har jag jobbat under 3 kvinnliga VD:ar och av dem så var en "placeholder", en annan "krokodil" (stor i munnen men utan lyhördhet) och den tredje; en av de bästa chefer du kan tänka dig (lyhörd, innovativ, ödmjuk och uppskattande).

  Och den bättre av de tre ovan kom inte via en internrekrytering, utan från en angränsande bransch, men hon fick inte tjänsten pga av sitt kön, utan blev headhuntad på kunskaper, meriter, goda namn mm.

  Jag anser att könsapartheid för vissa VD-stolar vore DIREKT förödande för all verksamhet, oavsett vilket kön som "står på tur".

 5. Helt klart har du rätt att det är stora skillnader på vad man behöver i en styrelse i förhållande till VD. VD är i mina ögon mer kritiskt också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *