Hitta nya jobbet via sociala nätverk

De senaste veckorna har jag reagerat på att de sociala nätverken klivit in som en kanal för den som söker jobb. Det säger lite grand om hur mycket världen förändras på bara något år, jag skulle ha blivit mycket förvånad om någon sökt jobb på min MySpaceprofil men på Bloggy är det förstås inte alls lika orimligt. 
Tänkte börja med att ta upp några exempel och det senaste är Andreas Karman som efter Nickes Bloggpost fick ett sprillans nytt jobb. En annan är Erik Johanson som fick börja jobba åt Simon efter att ha letat runt på just Bloggy. Båda dessa är unga och förstås väl förtrogna med sociala medier så det är kanske inte så konstigt att det är den vägen de får sina jobb (måste väl kanske tillägga att det inte är på några gammeldagsa bolag de fått jobb heller). Två lite äldre herrar Christian och Peter som också är väl förtrogna med digitala medier i alla former letar projekt för att finansiera sina egna satsningar. Det som är extra spännande med dessa två är att de inte direkt är ute efter juniorpositioner, båda är väl beprövade på Internet och är ute efter klart mer kvalificerade uppdrag. 
Det finns naturligtvis mer exempel men dessa var de jag kände till på rak arm jag skulle istället vilja berätta om den förra lågkonjunkturen. Det var nämligen då jag förstod att AMS var dött. Det verkar som om deras jobbdatabas är det bästa stället att leta jobb på nätet eftersom den har en så stor mängd innehåll. Jag letade just där och i tider liknande tiderna nu, jag letade under förra lågkonjunkturen. Resultaten av detta: Inget. Jag vill påstå att jag är väl kvalificerad för jobb inom en snabbt växande bransch och jag min lön idag är förmodligen i toppskiktet (åtminstone med svenska mått mätt) i branschen. Då kunde jag inte få ett juniorjobb med vilken struntlön som helst. Efter att ha drivit eget företag ett tag hittade jag ett jobb via ett branschforum och det slutade med att Pineberry som då sökte folk faktiskt köpte mitt bolag och behöll mig.
Det finns ju förstås rekryteringsfirmor man kan vända sig till om man försöker anställa och jag tror att idag går de flesta lyckade rekryteringar av allt annat än klottersanerare och telefonförsäljare den vägen. Många  gånger är priset för högt dock, jag tänkte ta ett litet exempel:
Jag blev kontaktat av BettingJobs (ganska stora här på Malta, är ju nästan bara bettingbolag här och det finns bara 2 större rekryteringsbolag inom gambling) om att de hade en sökmotoroptimerare som borde passa utmärkt på Pineberry. Jag hade inte bett dem men någon jag kände hade tipsat osv. Jag tyckte att det lät intressant förstås för vi rekryterar men sen visade det sig att det handlade om en person utan någon som helst arbetslivserfarenhet, utan högskoleutbildning som alltså var helt färsk från gymnasiet (visserligen en teknisk utbildning). Ok, det är inte helt konstigt att anställa någon med den profilen till en Juniortjänst eftersom sökmotoroptimerare ändå behöver läras upp. Det som är det konstiga här är att för detta vill de ha 6 månadslöner i ersättning. Jag ska alltså betala en halv årslön till BettingJobs för någon som de hittat vid en busshållplats. Svaret blir förstås att jag kan gå in på vilken gymnasieskola som helst och hitta 1000 personer med den profilen så jag är inte beredd att betala. 
Min tro och förhoppning är alltså att sociala medier kommer att ta större del av kakan i framtiden trots att LinkedIn i mina ögon inte riktigt levererar vad som lovas. Det kan verka som om det handlar enbart om nepotism men det blir mindre och mindre sant. Ställen som Bloggy har i mina ögon mindre och mindre att göra med de vanliga gamla vännerna och mer och mer att göra med arbetskollegor och branschfolk, jag tror faktiskt inte jag har en enda av mina gamla fritidsvänner som kontakter på mikrobloggen. Det är bara folk i eller i anslutning till min bransch. 
Mitt tips till dig som söker jobb är alltså: Gör det på mer intressanta kanaler, där kommer du få mer intressanta jobb. 
Du kan till att börja med skaffa ett konto på Bloggy och lägga till mig som kontakt så kommer du i kontakt med mitt kontaktnät och där anställs det till skillnad från gamla och tråkiga bilfabriker.

4 svar på “Hitta nya jobbet via sociala nätverk”

  1. Mycket intressant artikel, Magnus. Har för övrigt skrivit ett längre inlägg om jobbet på min blogg.

  2. Hejsan Andreas! Hoppas du fortfarande kollar in på gamla inlägg. Tänkte kolla vilka företag jag som nybliven student har störst chans att få jobb på. Har jobbat inom telemarketing ett halvår tidigare och jobbar nu på kundserviceinriktade tjänster på företaget jag jobbar på. Har söktp å Expekt, Unibet, Betsson och Betway som Kundsupportpersonal. Uppskattar svar på mail: viktorandersson_@hotmail.com

  3. Var det till Andreas eller mig? Well, om du är ute efter jobb på Malta skulle jag kolla med Betfair också. Kolla Pentasia och Bettingjobs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *