Hur många läser bloggar?

I artikeln Myten om bloggen och demokratin på IDG.se får Matthew Hindman komma till tals och presentera sin forskning. Han har med en ”avancerad sökteknik” kommit fram till att bloggar inte har någon effekt på demokratin. Visserligen är han Amerikan och hans forskning gäller USA men man kan tycka att innan man drar sådana generella slutsatser kan man kolla på andra ställen. Effekten i Sverige torde vara klart märkbar särskilt om man pratar om sånt som FRA och IPRED. Oavsett var man själv står i frågan måste man ju erkänna att bloggarna påverkade debatten.

Han pratar dessutom lite nonsens om hur Google och Yahoo fungerar:

Matthew Hindman kritiserar andra forskare för att de förbisett sökmotorernas arkitektur. Google och Yahoo har en speciell algoritm, Pagerank. Den gör att de sajter som andra länkar hänvisar mest till placeras först i sökresultaten. Dessa superlänkar täcker en mycket stor del av trafiken, vilket också gäller för undergrupper som politiska sajter.

 1. Först och främst, Yahoo använder inte PageRank eftersom PR är en uppfinning från Google, om inget radikalt hänt senaste dygnet så gör de inte affärer tillsammans åtminstone på söksidan.
 2. Nummer två, PageRank används endast i mycket liten utsträckning ens av Google eftersom det är en gammal algoritm, det finns många fler faktorer som påverkar sökresultatet numer.
 3. Nummer tre, PageRank skapar inte ”Superlänkar” som hamnar på varenda förstaposition i sökresultaten.

Ok, en del siter finns i många sökresultat som t ex Wikipedia som förstås får en hel de trafik men det beror i första hand på den stora mängd unikt och bra innehåll Wikipedia har, det kommer också från att många länkar till artiklarna i Wikipedia för att använda dem som referens. Det är dessutom så att Wikipedia naturligtvis inte finns överallt. På mer konkurrensutsatta sökord är Wikipedia oftast långt bak i resultatet.
Vad Hindman missar att förstå är att the long tail, den sammanlagda summan av alla de andra sökorden är större än summan av de största sökorden.

Överhuvudtaget söker sig inte gemene man till små sajter utan nöjer sig med sökresultaten på den första sidan där supersajterna finns förtecknade.

Jo, visst är det väl få som rör sig till andrasidan i sökresultatet men vad har det med saken att göra. Om det vore samma siter som syntes i alla sökresultat skulle ju Google inte ha mer än fem minuter till konkurs, om Hindman hade rätt skulle Pokerstars ligga etta på alla sökord och Pokerlistings tvåa. Naturligtvis tar bloggarna sin beskärda del av förstasidespositionerna. Att hävda att bloggarna inte får någon trafik är nonsens.

Låt oss ta Blogg.se som exempel, det är förstås bara en av de större svenska blogghoster som finns, WordPress och Blogspot är också rejält stora i Sverige. Blogg.se har ungefär 230.000 besökare per dag. Bloggagratis.se har ungefär 38.000 unika besökare per dag.
Att påstå att bloggarna inte får några besökare är att sticka ut hakan och säga att man är dum, låt mig berätta om några svenska siter som har färre besökare än Blogg.se:
 • SVT
 • SvD:s olika siter
 • DN
 • Tradera
 • Di
 • Pricerunner
 • Passagen
 • Ticnet
 • Dustin
 • Lunarstorm
 • Tasteline
Det är faktiskt så att om man kollar på KIA-index så är Blogg.se faktiskt en av de största siterna i Sverige. Förmodligen är Blogspot större och WordPress nära men de har av naturliga skäl inte registrerat sig i KIA:s index.
Så, Matthew Hindman, vilka är dessa ”superlänkar” som folk besöker om det inte är just bloggarna?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *