Hur mycket av din fritid lägger du på jobbet?

Jag är medveten om att jag sticker ut när det kommer till att arbeta på andra timmar än kontorstid. Det är det sättet jag fungerar, om det är rätt eller fel törs jag inte svara på men det ger resultat.

Det är lätt att tänka sig att det beror på att jag är företagare. ”Alla vet” att företagare arbetar mycket. Jag skulle snarare vilja påstå att det är omvänd kausalitet som gäller, åtminstone i mitt fall. Ända sedan jag första gången upptäckte sökmotoroptimering har jag lagt i princip all min tid till att bli bättre och leverera bättre. Jag har dessutom alltid tyckt om att jobba.

Hur mycket tid lägger jag?

Om sanningen ska fram så har jag de senaste åren minskat min arbetstid ordentligt. En av anledningarna till det är att vi har kortare arbetsdagar än alla andra. Det är inte hela svaret däremot, jag lägger fortfarande en hel del av tiden då andra inte jobbar. Min vanliga uppdelning är dessutom så att det känns som att man är lite ledig, på arbetstid gör jag det jag måste, på andra timmar det jag känner för.

Mina dagar börjar några timmar innan alla andras, vi öppnar kontoren klockan 09.00 varje morgon men jag brukar vara igång vid 06.00. De första tre timmarna innan vi slår upp dörrarna brukar vara mina allra mest produktiva, jag upplever att jag får ungefär dubbelt så mycket gjort vid den här tiden som övriga tider på dygnet. Det här är den rutin jag haft även om det är som anställd på ett företag som gör 8 timmar.

Ibland blir det arbete på kvällen också men det är allt mer sällan. Det inskränker sig allt mer till att med kollegor prata om företaget eller sökmotoroptimering, gärna över en pilsner. När jag säger kollegor handlar det då ofta om Aaron.

Som du märker är det inte så himla mycket i tid det jag beskrivit ovan, de kortare arbetsdagarna gör mycket för min arbetstid. Där jag tidigare la 11 timmar per dag i snitt är jag nu nere på 9. Där jag oftast skiljer ut mig är att jag inte gör skillnad på helg och vardag. Det blir i princip lika många timmar även på helgdagar och hittills har jag inte lyckats ta semester mer än en vecka per år.

På totalen då, 9×7=63h per vecka. Plus diskuterandet och planerandet på kvällstid, säg kanske 5-10h per vecka. Ungefär 68 timmar i veckan lägger jag alltså men det varierar från vecka till vecka utifrån hur jag känner mig och vad som behöver göras.

Det låter ju inte alls som att ni har sextimmarsdagar tänker du nu men du behöver jämföra det med hur jag gjorde tidigare, jag låg på 11 timmar på vardagar och ungefär 8 på helgen. 71h som grund sedan samma eviga gnetande på kvällstid där jag inte släpper uppgifterna. Jag skulle nästan vilja påstå att jag tidigare låg på kring 80 timmar aktivt arbetande per vecka. Om du dessutom skulle jämföra det med mina två första år i branschen där jag la 13 timmar per dag, alla dagar, så har jag ett riktigt slapparliv idag.

Vadan all denna uträckning?

Nu har du fått dig till livs en hel del av min privata matematik. Vad ska du med det till tänker du säkert? Om inte annat så tror jag på transparens, du kan jämföra med dig själv, gör du mer eller mindre än mig? Trivs du med det?

Jag vill egentligen inte lägga någon värdering i själva tiden, jag är inte en av dem som tycker att många timmar är bra (våra kortade arbetsdagar borde vara ett bevis på det). Däremot så tror jag att det kräver att du lägger din själ och ditt hjärta i ditt arbete om du vill bli riktigt bra på det. Utan att skryta allt för mycket så har jag blivit riktigt bra på sökmotoroptimering. Jag hade inte kommit dit utan alla dessa timmar, precis som Stenmark så tror jag att jag har mer tur ju mer jag tränar.

De senaste åren har entreprenörskapet tagit mer och mer av tiden och sökmotoroptimeringen får stå tillbaka lite. Att leda sökmotoroptimerare är inte samma som att vara en. Min förhoppning är att jag någon dag ska bli lika bra på det som jag är på att utföra själva jobbet. Min strävan just nu är att bli en lika hejig företagare som SEO. Det är helt klart en bit kvar och jag älskar mitt arbete, därför lägger jag det fokus jag gör idag.

Tror du kan ha nytta

Det är alltid svårt att se sig själv utifrån, att få perspektiv på det man gör. Att jag blir klar med den här bloggposten 07.10 på morgonen (det brukar ta mig ungefär 40 minuter till en timme att skriva en post på den här bloggen) är det ovanligt? Min förhoppning var att om jag delade med mig av hur det ser ut för mig så kanske du kan dra slutsatser om ditt yrkesliv. Jag hade också en liten förhoppning om att du kanske också skulle dela med dig.

Delar dessutom med mig av en bild från när jag jobbade på Malta, en yngre och smalare Magnus men det som gjordes var väldigt likt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *