Hur Mycket kan man då förvänta sig att tjäna

Min främsta invändning mot musikbranschen har alltid varit att det är en bransch med monopol/kartell-tendenser. Hur kan jag säga så när vem som helst kan göra en platta på sin dator och sälja den ur bakluckan på sin bil. Jo, det finns anledningar till att 75% av marknaden innehas av endast 3 företag. För det första går det inte att sälja musik som inte spelats på radio vilket förstås gör det mycket svårare för uppkomlingar. För det andra konkurrerar man knappt eftersom man inte kan erbjuda samma eller ens en likande vara eftersom upphovsrätten är så stark som den är. Ingen kommer ju att köpa den billigare varianten Adonna när det är Madonna man hört på radion. För att yterligare försvåra läget är radiokanalerna inte längre frikopplade från skivbolagen som dom en gång var, nu bestämmer helt enklet den som har mest pengar vilken vara som ska exponeras. Hur ”bra” musiken är spelar mindre roll.

Tillbaka till grundfrågan och varför jag ställer den. Om det hade varit en rimlig konkurrens skulle priserna, precis som på alla andra marknader pressas och det gör de uppenbarligen inte inom skivbranschen, kanske med någon tia de senaste åren men då får man ta i beräkning de pengar som skivbolagen och de stora artisterna faktiskt tjänar. Man kan direkt ana att ett företag inte är konkurrensutsatt när deras medarbetare åker limousine till jobbet (!)

Men de små skivbolagen då tänker du? Jag, precis som all seriös forskning som gjorts på området, har mycket svårt att tro att försäljningen påverkas nämnvärt av fildelning. Det finns inget annat än antaganden som pekar på det. Om man ändå skulle acceptera den myten som sann så kan det väl knappast vara Riksdagens uppgift att lagstifta om att alla som vill jobba som förläggare ska få göra det i evinnerlig tid. Det är lätt att hävda att ”jag är minsann producent, jag ska inte behöva ordna konserter” och det skulle varit roligt om andra företag höll på på samma sätt. Ericsson t ex, vi gör växlar vi ska inte behöva göra några himla mobiltelefoner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *