Hur tusan gjorde Apple?

Apple

Det finns få företag som imponerar på mig så mycket som Apple. På en livstid (som dessutom blev sorgligt kort) lyckades Steve Jobs och hans företag bli världens största, börshandlade, företag. Det är imponerande.

Nu tänker du säkert att jag ska lovprisa Iphone men det tänker jag verkligen inte, jag har haft två Iphones och båda har varit rejäla besvikelser. Jag är nämligen övertygad om att produkterna endast har mycket lite att göra med Apples framgångar. Det Jobs lyckades med var snarare att skapa hängivna fans.

Vad skapar ett sånt förhållande till ett multinationellt företag?

Tänk dig en vänsterpartist med skägg och halsduk på Södermalm, vad har han för dator? Tänk en miljöpartist med designutbildning, vad är det för laptop som åker upp på konferensbordet? Min fråga nu är, om jag sågar Iphone 5, visst kommer de här båda börja skrika att jag är en idiot? Jag säger inte att moderater, socialdemokrater, sverigedemokrater eller liberaler inte har iphone, jag säger att det är konstigt att man till och med på vänsterfalangen utan minsta tvekan ställer sig upp och hyllar ett av de allra mest kapitalistiska fenomenen i världen.

Är det inte konstigt att piratpartisten som är rädd för att bli övervakad ändå tvunget ska ha en telefon som kräver kreditkortsinformation för att fungera ordentligt? Är det inte besynnerligt att internetgurun eller php-utvecklaren måste byta från 4S till 5 när den enda egentliga skillnaden är längden? När tusan blev lång ett säljargument för telefoner?

Senast förra veckan blev en affärsutvecklare så rasande på mig att han hävdade att hög nedladdningshastighet var en Nackdel på smartphones – Apples senaste har ju inte 4G i Sverige till skillnad från alla andra större tillverkare.

Varför älskar du Apple?

Jag är ganska prestigelös när det gäller teknikprylar, jag är inte så intresserad av dem och de är på inga som helst vis en del av min personlighet. För många är Apples prylar en del av personligheten däremot.

Utan att vara någon sorts varumärkesexpert så skulle jag vilja påstå att du som bär på en Macbook Air tycker att du är annorlunda, en underdog kanske. Du har en mer artistisk ådra och dina tankar är lite friare än om du skulle burit på en Acer. Jag kan för mitt liv inte förstå hur världens största multinationella företag kan göra dig till en underdog men det är så det känns, eller hur?

Nu är min fråga och den är varken retorisk eller raljerande, jag vill helt enkelt lära mig mer om det här, hur tusan gjorde de? Vad var det som fick dig att älska Apple?

23 svar på “Hur tusan gjorde Apple?”

 1. Jag köpte min Mac Book för ca 3 år sedan då min PC började ge sig. Ville ha en laptop med bra batteritid, som va lätt och fungerade bra. Bästa köpet jag gjort tror jag. Blev väldigt överraskad.

  Körde sedan en HTC som jag ville slänga i väggen varje dag. Fick då en iPhone och blev kär direkt. Fungerar alltid, skön känsla i menyer och bra batteritid.

  Personligen gillar jag grafik, batteritider och att det mesta alltid fungerar med Apple!

  1. Just batteritiden upplevde jag som den största nackdelen när jag hade Iphone. Varför bytte du till Macbook första gången?

   1. Kanske finns bättre alternativ för just batteri idag, men min HTC Sensation va bedrövligt dålig. Min iPhone 4 håller faktiskt riktigt bra fortfarande.

    Jag såg lite vänners Mac Books och tyckte dom verkade riktigt nice. Just då va det nästan en trend att alla som pluggade skaffade Mac Book. Gjorde lite av en chansning och följde strömmen!

 2. Haha! Fantastisk att höra om nackdelen med hög nedladdningshastighet. De Frälsta har ju en viss benägenhet att komma fram till dem mest absurda argumenten för att rättfärdiga tillkortakommanden hos sina favoritprodukter.

  För att svara på din fråga; det har ännu inte hänt mig. ;)

 3. 1: De gör telefoner som fungerar från det att man tar dem ur lådan. Telefoner som är så intuitiva att en tvååring lär sig hantera dem på fem minuter. Menyerna är snygga, logiska och sömlösa och du behöver inte offra ett enda onödigt klick för att göra det du vill göra. Android-telefoner är tvärtom, säkert jättebra om man gillar ”data”, och jobbar som systemutvecklare. Men majoriteten gör inte det utan vill ha prylar som är slicka och välfungerande och inte behöver startas om stup i kvarten. Samma gäller för iPad vs andra plattor.

  2: Datorerna är dyra av helvete och om jag inte kunde köpa dem på firman är det möjligt att jag skulle resonera annorlunda, men nu är det klart värt det pga design och funktionalitet. Jag kan ha min Air tickandes igång i flera veckor utan att prestandan påverkas nämnbart. En jävla PC måste startas om dagligen och håller på och stör mig med systemkrascher och obligatoriska uppdateringar och annat mög som jag inte ids hålla på och fixa. De ser dessutom ut som skit vilket är en katastrof när det är en pryl som tar mycket utrymme i hemmet. Det är ett stort mysterium att det bara är Apple som klarat av att producera slickt designade produkter.

  3: Apple har på ett skickligt sätt byggt ett livsstilsvarumärke. Att man så enkelt kunnat göra detta beror i mycket på att resterande teknikproducenter inte bryr sig om hur de ser ut. Deras produktdesign är anpassade till den gamla tidens datanörd, han som satt hemma i sin källare med läsk, C64, Datormagazin och sladdar som ormade sig över golvet blandat med smutstvätt och en avlagd kontorsstol från farsans jobb. Man kan klä sig i skor från Coop Forum, men det är mycket trevligare att ha ett par Trickers.

  4: Underdogmentaliteten byggdes på den tid när man var en underdog. Idag spelar man inte på det pga att det inte behövs. Det är ett värde som är så starkt inbyggt i varumärket att det kommer krävas ett mastodonthaveri för att det ska tappas bort.

  1. Jag går inte med på att Iphone fungerar direkt, det tog mig 2 veckor innan jag var godkänd för att ladda ner appar. Intressant kommentar i övrigt.

 4. Har ägt en iPhone 4 under en period på 2 månader. Förvisso köpte jag den för att jag kunde tjäna pengar på att sälja vidare den.

  Men gillar att allt flyter på så bra med Apple´s produkter och dom kan vara igång flera veckor utan att bli slöa till skillnad mot exempelvis Windows eller Android.
  Sen är jag som så att jag ofta är intresserad av att använda något som jag tycker är snyggt och stilrent, därav jag går i tankarna att investera i en MacBook.

  Sen det du skrev om att det oftast är ett visst folk som använder Appleprylar kan jag hålla med om, te.x många som sysslar med design (bilder & filmer) brukar använda Macbooks, och det är nog i dom flesta fallen för att dom bästa verktygen för just detta finns till OS X.

  Så ser det ut ur min synpunkt iallafall.

 5. ”Älskar” inte, men blev halvt påtvingad att köra Mac på reklambyrån 2009. Eftersom jag alltid tyckt att PC och Microsoft sög så var jag villig att testa. Sedan dess har det varit uteslutande Mac. Iphone har jag egentligen ingen som helst aning om varför jag kör, hatar deras dåliga batteritid…..ändå har jag haft 6-7 stycken de sista 4 åren. Jag är väl brandwashed som så många andra.
  Mac vs PC laptops så är dock Mac’s batteritid helt överlägsen, eller var förut i alla fall.

  1. Hur blev du påtvingad? Var det så att företaget körde Mac eller blev du tjatad på tills du bytte?

   1. Eftersom det var en reklambyrå så har ju alla Mac. Jag jobbade mycket med presentationer och rapporter och då var det viktigt att jag använde samma program som övriga i teamet, vilket var Mac baserade program.

    Sen är ju Apple i mitt tycke världens näst bästa på att branda sig. Det är väl bara McDonalds som är bättre / värre med sin taktik, annars tror jag ingen annan slår dom.

    De har lyckats övertyga en hel generation av vuxna att deras skräp är så pass snyggt att det är värt att lägga mer pengar än värdet på produkten enbart för att ”det är snyggt”
    Mannens / nördens variant på plastikoperation :-)

 6. Ok, I’ll bite.

  Jag blev mer eller mindre tvingad till Mac. Jag brukade häckla de få macanvändarna som fanns :) Körde Windows tills 2002 då Apple köpte företaget Emagic. Emagic utvecklade musikprogrammet Logic som jag var inkörd på. Efter uppköpet slutade dom med utvecklingen för PC (de flesta musikproducenter kör Mac). Antingen så fick jag byta OS eller musikprogram… jag bytte OS.

  Efter ett tag la jag märke till att jag slapp formatera om datorn varje halvår för att den började gå långsamt. Jag behövde inte starta om hela tiden för att någonting kraschat eller efter en installation. Eftersom jag även håller på med utveckling så var det perfekt att ha en riktig terminal och inte Windows efterblivna command line.

  Jag var alltså en motsträvig macanvändare som blev omvänd av produkterna, så jag passar iaf inte in i din teori.

  1. Upplever du fortfarande skillnad i teknik? Windows 2002 är ju ändå mer än 10 år sedan. Jag har ärligt inte formaterat om datorn jag skriver på nu sedan jag köpte den för 3-3.5 år sedan.

   1. De två huvudskälen till att jag bytte är fortfarande sanna. Logic finns fortfarande bara till OSX och Windows är en ypperligt dålig utvecklarplatform om du nu inte kör .NET. Därför kan jag inte ge Windows en chans om jag nu skulle vara missnöjd med mina Apple-val (vilket jag inte är).

 7. Jag älskar inte Mac. däremot så avskyr jag windows. kackigare OS finns inte. De var på rätt väg med winXP, men sen kom Vista… Don’t get me started on win8…
  Jag skulle gladeligen gå tillbaks till windows/microsoft om de var bra, helt enkelt för att det är så mycket billigare.

  Om det fanns ett märke som hade friheten från android/windows samt designen och funktionaliteten hos apple, då skulle vi ha en vinnare!

  (Fast windows är fortfarande bättre på en sak – Excel. )

  1. Jag lägger märke till att vi pratar mjuk istället för hård, om vi skulle försöka prata t ex Samsung vs Iphone istället, har du samma syn då?

   1. Jag skulle absolut kunna tänka mig samsung med iOSX. iDroid? :-)
    Har provat samsungs plattor och smartphones. Helt ok design för det mesta, även om det ibland finns märkliga knappar som ingen förstår vad de har för funktion. Android däremot är bara irriterande.

 8. Jag skulle gärna vilja dela med mig av mina två ören (fritt översatt från two cent) till den här.

  Först kort bakgrund (som tyvärr blev rätt lång): Jag kommer från ett hem där Macintosh och Apple fanns med från dag 1 mer eller mindre, det finns otaliga bilder på mig där jag sitter framför en Macintosh och ritar eller något annat, det här på gick tills att jag var kanske 11-12 år gammal. Eftersom jag också är utbildad tidningsjournalist satt jag framför en eMac under ett år av den två-åriga utbildningen, jag lovordade också min första iPod suffle som var en underbar liten vän särskilt en natt där jag av olika orsaker inte kunde sova. Jag har också numera en iPhone 4S i mitt jobb. Det här handlar inte om varken att legitimisera mig själv eller om skryt, bara kort bakgrund.

  Jag kan förstå att folk gillar Apple, de har varit duktiga och är duktiga på att skapa en otroligt trogen fanbase där folk verkligen är fantatiska och kan stå och köa i timmar. Det är något som de ska ha kudos för. Jag tycker också att Steve ”Woz” Wozniak verkar vara en riktigt skön snubbe med båda fötterna på jorden, för oinsatta så var han tillsammans med Jobs som grundade Apple typ eller hur det där var.

  Men nä, jag gillar inte Apple. Så varför gör jag inte det då?

  Arrogansen: Jag tycker mig se något arrogant hos Apple, kanske främst mot deras konkurrenter, må så vara att jag äger och har ägt ett flertal Samsung produkter, eller Samsug, Samsuck eller vad de nu kallas. Dessutom när man som jag mött och pratat med folk som är Applefrälsta och man inte har Applegrejer så tycker de att de är skräp. Visst det här finns hos både hardcore Android-fans och Windows Phone också, men för mig har det alltid varit mest tydligt hos Apple. (Ja jag tyckte att Samsungs reklamslogan Äpplemos var rolig).

  Priset för överdesignen: Jag tycker kort och gott inte att det är värt det. Det är klart att jag gillar ”snygga” prylar men till sist handlar det ändå om funktion och prisvärdhet. Något jag inte tycker går hem.

  Hypen: Jag har aldrig sett mig själv som en modemedveten människa, jag lyckas också att hoppa på saker precis lite efter det att de har varit heta. Ibland medvetet, ibland omedvetet. Då har vi inte ens gått in på innovationsspåret eller hur en del påstår att Apple uppfunnit allt. Det är enligt mig en sak att uppfinna, en annan sak att utveckla.

  Till sist vill jag också säga att jag älskar att bo i ett land där det kan bli allvarliga konflikter om vilken logga som finns på en bit plast och jag tycker det är bra att Apple finns, men det är också bra att det finns många bra, bättre och sämre alternativ.

  Tack för ordet (Det är fullt okej att ta bort det här om det blir för tjatigt)

  1. Inte alls tjatigt utan en väldigt intressant kommentar. Det är just sista stycket jag tycker är så intressant, hur har de lyckats få folk att hamna i konflikt för deras varumärke?

 9. Okej. Jag skä väl säga min mening också.

  Jag tror, precis som alla andra Appleanvändare, att min syn skiljer sig från de andra som traskar runt med en Mac eller iPhone. :)
  Jag gillar hur datorerna ser ut, och telefonerna. De är inte de snyggaste prylar jag sett, men snygga i alla fall. (Ja, inte alltid, de gör sina bottennapp också).
  Så, för telefonen är enda anledningen egentligen att jag lärt mig iOS och nu orkar jag inte byta. Testade en Android när det var ganska nytt, och då var det krångligt som fan, det har jag förstått kanske inte stämmer längre.
  För datorn har jag två anledningar. Den första är att i OS X kan jag göra det jag kan göra, i Windows vet jag att det går att göra massa mer saker, men jag vet inte hur, och det frustrerar mig. :) Den andra är att jag, helt ärligt, inte hittat någon dator som har en ens i närheten lika bra styrplatta som en Mac, och eftersom den och tangetbordet är det jag använder mest blir det väldigt viktigt.

  1. Styrplattan är intressant, jag upplever också att den är klart bättre, osäkert varför alla andra är så dåliga.

 10. Jag har alltid använt Windowsdatorer och Androidmobiler. Mina barn har köpt iPhone och jag har klagat på det dåliga ljudet (iPhone 4s). Har sedan haft hur mycket strul som helst med både Samsungmobiler och Sonymobiler och till sist gick jag och köpte en iPhone 6s och jag är mycket nöjd. Den behöver inte startas om varje morgon för att hänga vid youtubevideor t.ex. Fick en Macbook Air på jobbet (128 SSD och 4 GB RAM) och blev mycket positivt överraskad. Jag blev så nöjd att jag efter att ha använt den några månader gick och köpte en egen Macbook Air (256 MB SSD och 8 GB RAM). Min son har en Macbook Pro men det som fick mig att välja Air är först och främst designen med det sluttande platta tangentbordet och smal kant på själva ramen vilket gör det extra bekvämt för handlederna när man skriver mycket. Sist men inte minst den överlägset längsta batteritid jag haft på en laptop. Visst den var inte billig men jag är supernöjd. (Har även en ASUS AIO som också är bra) men Airen är överlägset min favorit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *